Ordbog: Få styr på udtrykkene i branchen

Hvad er forskellen på casting og audition? Hvorfor siger man ”knæk og bræk”? Hvad er showreel? Som ny i branchen, kan der være mange ord og begreber, man ikke har hørt før. Vi har listet de mest brugte samt forklaringerne her. 

Audition: En slags jobsamtale for skuespillere. Audition bruges primært til teaterproduktioner. Modsat til en casting, så handler det om, hvordan du optræder på en scene. Om du kan komme ud over scenekanten. Der sidder et panel foran dig, som vil bedømme din præsentation.

Body Double: En body double er en stand-in for en skuespiller i en film. De bliver brugt i scener, hvor den rigtige skuespiller af forskellige årsager ikke selv medvirker. Læs mere om at blive body double her: Sådan bliver du body double

Callback: Efter en vellykket audition kan casterne være interesseret i at se dig igen til 2. runde. Det kalder man callback og er en positiv ting. Idet casterne godt kunne lide, hvad de så i første omgang, så lad vær med at ændre for meget på din præsentation i forhold til den første audition - med mindre du får besked om at ændre noget specifikt. Du kan få mere at vide om at gå til castings og auditions i vores artikel Sådan går du til audition som skuespiller 

Casting: En slags jobsamtale for skuespillere. Til en casting vil du blive prøvefilmet, så casterne kan se, hvordan du optræder foran en linse. Castings bruges mest til at finde skuespillere til filmproduktioner, herunder reklame, foto mv. Casterne inviterer et vis antal personer til casting (også kaldet prøvefilmning), herefter de senere vil vise optagelserne til andre, der ikke var til stede, for at vurdere, hvem der egner sig bedst.

Dummy: En dummy er et eksempel på, hvad en tv-serie eller et program skal indeholde. Det kan være et kort afsnit, der præsenterer universet og hovedpersonerne. Det er ikke noget, der bliver vist i fjernsynet, men bruges til at sælge ideen. Bliver ideen solgt, skal man først der til at indspille den rigtige serie. 

Featured Extra: Featured extra er en slags udvidet statist eller statist+, om man vil. Lad os tage et eksempel. Forestil dig en restaurantscene. I fokus ser man hovedpersonerne sidde ved et bord. I baggrunden ses øvrige restaurantgæster. En tjener kommer med maden til hovedpersonerne. Hovedpersonerne og tjeneren udveksler måske en replik eller to. I eksemplet her er de øvrige restaurantgæster almindelige statister, mens tjeneren er en featured extra. Tjeneren er altså stadig statist, men dog lidt mere end "baggrundsfyld", men alligevel ikke en decideret birolle. En slags udvidet statist eller statist+, om man vil.

Green screen optagelser: Filmoptagelser, hvor en eller flere personer optræder foran et grøn lærred. Baggrundsfarven bliver efterfølgende erstattet af det rigtige baggrund. Teknikken bliver brugt i bl.a. Hobitten. For mange skuespillere er det sværere at arbejde foran green screen end et rigtig lokation, fordi man skal forestille sig det hele. 

Go-see: Udtrykket bruges i modelindustrien, når en model tager ud og møder et bureau, designer, caster mv. Det er modellens svar på en casting. Modeller kan bruge hele dage på go-sees for at få opgaver. Læs også vores artikel: Tips hvis du skal til en model audition

Knæk og bræk: I følge gammel overtro, må man ikke sige held og lykke før en optræden på et teater, for så kommer ulykker til at ske. I stedet skal man sige det modsatte (knæk og bræk), så der ikke går noget galt under forestillingen.

Læs mere om overtro og ritualer på teaterscenen her: Sig aldrig held og lykke til en skuespiller

Kortfilm: Som navnet antyder, så er en kortfilm en kort film. Den varer typisk mellem 5 og 15 minutter. Filmskolerne rundt om i Danmark søger ofte skuespillere og statister til deres kortfilm på Onlinecasting, så der er mange muligheder, hvis du har lyst til at prøve kræfter med det. Klik her for at læse om filmskolerne i Danmark

Lukket casting: Modsat en åben casting. Du skal kvalificeres og du vil blive inviteret til at deltage. Du skal forberede en tekst eller en scene, som casterne informerer dig om. Lukket castings vil yderst sjældent blive annonceret. F.eks. vil du på Onlinecasting se mange opslag, hvor der søges statister, men hovedrollerne - ja, de er fundet via en lukket casting. 

Mockumentary: En mockumentary (også kaldet mockumentar) er en filmgenre, der giver sig ud fra at være en rigtig dokumentar, men i virkeligheden er det ren fiktion. Filmen Borat er et eksempel på en mockumentary.

Modelportfolio: En portfolio viser det bedste af det en model har lavet. Modeller har altid deres portfolio med, når de er ude til go-see's og besøge potentielle arbejdsgivere. Når casterne beder om at se din portfolio, vil de altså se dine tidligere jobs. Læs mere her: Guide til din modelportfolio

Monolog: En monolog er en enetale. Det modsatte af dialog. En monolog kan være alt fra en konfirmationstale til et standupshow. Læs mere om, Hvordan laver man en god monlog til en audition her

Musikreference: Når Onlinecasting søger efter sangere for et pladeselskab, beder selskabet tit om en ”musikreference”. Det betyder de gerne vil have et lille musikstykke, hvor de kan høre din stemme. En musikreference kan for eksempel være en mp3 fil, en video på din Onlinecasting profil eller Youtube.

Sceneskræk: Nogle mennesker kan gå helt i sort, før de skal op på en scene. De kan være angste eller skrækslagende for at stå på en scene foran mange mennesker. Sceneskræk er skuespillerens svar på præsentationsangst/eksamensangst. Kan jeg huske mine replikker? Griner folk af mig? Ubehag og uro i kroppen, svedige håndflader osv, kan være nogle af de symptomer folk med sceneskræk oplever. Skrækken kan kureres. Læs mere her: Sådan kurerer du sceneskræk

Showreel: En videopræsentation af dig som skuespiller. Her kan du vise casterne, hvad du kan. På Onlinecasting har du mulighed for at lægge din showreel på din profil, så casterne med selvsyn kan se, hvad du kan. En showreeel er oftest en lille film, der viser klip fra forskellige ting, du har medvirket i. Her kan du se et supergodt eksempel på showreel fra en af profilerne. Du kan også læse denne artikel: Sådan laver du en god showreel

Skoleproduktion: En skoleproduktion er projekter, som studerende fra landets filmskoler skal lave på deres uddannelse. Det kan være i forbindelse med eksamen eller andre opgaver, de får stillet i løbet af året. Ofte er det kortfilm eller reklamefilm, der skal produceres. Læs mere her: Derfor skal du være med i en skoleproduktion

Statist: Statister er personer med eller uden replikker i en film, reklame eller på et teater, som er med til at give stemning og liv til en scene. Statister må ikke tage billedet fra hovedrollerne, men skal være ”baggrundsfyld”. Til store produktioner bruges der mange statister. Læs denne artikel: Hvad laver man som statist. 

TFP: TFP står for ”Time For Prints” eller ”Time for Pictures” og er et udtryk, der bruges om et frivilligt samarbejde mellem en fotograf og en model uden at der er penge involveret. Modellen arbejder gratis for en fotograf og fotografen tager billeder, som modellen gratis kan bruge til dennes portefolie.

TFCD: TFCD er, ligesom TFP, et pengeløst samarbejde mellem en model og fotograf. Den eneste forskel er, at billederne udleveres på en CD i stedet for print.

Video-casting: En metode, der bruges mere og mere. Når du tilmelder dig en casting, sender casteren/instruktøren eller en anden et manuskript, som du skal fremføre, mens du optager dig selv. Videoen sender du retur til casterne inden deadlinen. Video-casting er en relativ ny metode, som sparer casterne for en masse tid (og plads) og så kan de i ro og mag vurdere videoer, der er kommet retur. Læs mere her: Videocasting - hvordan foregår det?

Voice-over: Voice-over er en fortællerstemme eller speakerstemme, hvor man kan se personen, der taler. Det kan for eksempel være en stemme, der kommenterer handlingen i en film eller en stemme, der præsenterer et produkt i en reklame. Læs mere om, hvordan man lægger stemme til tegnefilm her: Læg stemme til tegnefilm

Playing age: Playing age er den alder, som skuespilleren skal forestille at være. Står der i et opslag, at playing age skal være 35 år, kan du altså godt søge selvom du er 25 eller 45 – så længe du kan ligne en på 35 år. Et eksempel på det er Stacey Dash, som i en alder af 32 spillede 17 år i filmen Clueless. Find din playing age her.

Åben Casting: Er en casting for alle. Som udgangspunkt skal du ikke forberede noget, men bare møde op. Det er en måde at screene nye talenter på markedet, ”for at se, hvad der er.” Læs mere om åben casting.

 

Er du stødt på begreber, du ikke ved, hvad er? Eller synes du vi mangler ét i oversigten? Så send en mail til [email protected] eller skriv til os på Facebook, så opdaterer vi guiden.

Opdateret: Torsdag d. 9 juli 2020

Læs også:

Torsdag d. 17 december 2015 - For skuespillere

Åben casting – Hvad er det og hvordan foregår det?

For at finde de rigtige personer, og give en bredere del af befolkningen muligheden, bliver der afholdt åbne castings. Det er et af de første led i en stor process, og her prøver casterne, at spotte nye talenter. Læs artikel

For at finde de rigtige personer, og give en bredere del af befolkningen muligheden, bliver der afholdt åbne castings. Det er et af de første led i en stor process, og her prøver casterne, at spotte nye talenter.

Torsdag d. 20 december 2018 - For modeller

Tør du tage chancen og blive hårmodel?

Trænger du til forandring, men har ikke råd til klip og dyre hårfarver, kan et job som hårmodel være noget for dig. Hos Onlinecasting har vi altid gode muligheder for det. Her kan se, hvordan du kan blive den næste. Læs artikel

Trænger du til forandring, men har ikke råd til klip og dyre hårfarver, kan et job som hårmodel være noget for dig. Hos Onlinecasting har vi altid gode muligheder for det. Her kan se, hvordan du kan blive den næste.

Tirsdag d. 29 december 2015 - For skuespillere

Lær at græde på kommando

Skuespillere på både film og teater kan ofte ende med en rolle, der kræver at man skal kunne græde på kommando. At mestre denne teknik og samtidig være overbevisende, er enormt svært. Vi har listet ti metoder, der burde få tårerne til at trille. Læs artikel

Skuespillere på både film og teater kan ofte ende med en rolle, der kræver at man skal kunne græde på kommando. At mestre denne teknik og samtidig være overbevisende, er enormt svært. Vi har listet ti metoder, der burde få tårerne til at trille.