Statister søges: Hvad laver man som statist?

Kunne du tænke dig at være med i en film? En med reklamebudget og kendte skuespillere? Det er faktisk ikke så svært som det lyder.

Onlinecasting.dk søger ofte almindelige mennesker, der kan være med i en film, hvor de eksempelvis skal sidde i baggrunden på en bar eller være en del af et publikum til en koncert. Disse ”almindelige” mennesker kaldes statister. Altså personer i en film eller reklame uden replikker, men som er med til at give stemning og liv til scenen.

Der bliver brugt statister til film og serier som f.eks. cafégæster, museumsbesøgende eller måske som hospitalspersonale. Listen er uendelig.

Statistjobs er den type job, vi formidler absolut flest af. 

Løn

Det kræver ingen særlige forudsætninger at blive statist, men man bliver heller ikke rig af det. Lønnen varierer meget og kan være alt fra et gavekort til kontantbeløb.

Som økonomien er i det pt, skal du ikke se på det som et nyt fritidsjob, men mere som en hobby.

Det er en stor oplevelse at se, hvordan en film bliver til, opleve hele atmosfæren på settet og opnå gode netværksmuligheder indenfor branchen.

Dit tøjvalg

Som udgangspunkt skal du møde op på den aftalte dag i dit normale tøj, med mindre du har fået andet at vide. Dog skal du holde dig fra at bære tøj med tydeligt logo eller farverigt tøj, da du som regel filmes i det, du ankom i. Du må jo ikke skille dig for meget ud eller tage fokus for skuespillerne. 

Nogle gange kan man få besked på, at tage specielt slags tøj på. 

Drejer det sig om en historisk film, plejer filmsettet at have kostumer til låns.

Dit udseende

Modsat f.eks. modeljobs er der ingen særlige krav til dit udseende. Oftest søges der helt almindelige mennesker, der ser helt almindelige ud. Alle aldre i alle højder og drøjder kan blive statister. 

Nogle gange kan der være krav til f.eks. din frisure eller udseende alt efter, hvilken scene, der skal optages. 

Det vil fremgå af vores castingopslag, hvilke type, der søges.

Lange ventetider

Du skal forberede dig på enormt lange ventetider. Så husk en god bog, musik eller andet tidsfordriv. Ofte bruges der flere timer på at gøre klar til en enkelt scene, som kun tager et øjeblik at filme.

Mange statister bruger også tiden på at snakke med de andre, udveksle erfaringer etc.

Der er rigtig mange mennesker på settet, som alle gør deres for at filmen kan blive en succes. Så lad være med at gå i vejen. Bliv i stedet der, hvor du er blevet bedt om det.

Som regel er der kaffe, te og vand på settet. Er det et heldagsarrangement, bliver der sørget for forplejning.

Skal dit barn være på med optagelserne, kan du finde en pakkeliste her

”.. OG ACTION!!”

Du vil få at vide i god tid, hvornår du skal deltage i en scene. Så du kan være klar på kaldte tidspunkt.

Derefter vil du blive briefet kort om scenens indhold og hvad du skal gøre. Det er nu, du skal stille spørgsmål, hvis du har nogen. Når instruktøren råber ”action”, gør du det, du har fået besked om. Du må først stoppe, når han råber ”cut”.

Nogle gange laves der close-ups af statisterne. Andre gange filmer de bredt.  Uanset hvad de gør, finder de først ud af, hvad de vil bruge, når filmen klippes sammen til sidst.

Det kan være sjovt at spotte sig selv bagved kendte skuespillerne, finde sig selv i en menneskemængde eller fortælle sine venner, at man er med i filmen, når den rammer biografen eller fjernsynet.

Hvis du gerne vil være med i en film, opleve atmosfæren og opleve det hele indefra, er det virkelig det hele værd.

Så nemt kommer du i gang

- Opret en profil på onlinecasting.dk.

- Sørg for et godt headshot uanset ambitionsniveauet. Dit headshot er nøglen til jobs. 

- Ansøg relevante jobs. Der er altid masser af statistjobs. Se dem alle her.

Sværere er det ikke :) 

Fik du svar på alle dine spørgsmål? Ellers skriv til os på onlinecasting@onlinecasting.dk. Vi glæder os til at høre fra dig. 

Opdateret: Tirsdag d. 4 juli 2023

Læs også:

Onsdag d. 17 juli 2019 - For statister

Fra statist til skuespiller

Har du prøvet at være statist, men ønsker at gå skridtet videre og blive skuespiller? I den her artikel kommer vi med nogle råd til, hvordan man kan gå fra statist til skuespiller. Læs artikel

Har du prøvet at være statist, men ønsker at gå skridtet videre og blive skuespiller? I den her artikel kommer vi med nogle råd til, hvordan man kan gå fra statist til skuespiller.

Tirsdag d. 8 januar 2019 - For alle

Hvad er et godt headshot?

Hvordan er det lige man tager et headshot og hvorfor skal det på din profil? I denne artikel kommer lidt tips til, hvordan du sikrer dig et godt headshot. Læs artikel

Hvordan er det lige man tager et headshot og hvorfor skal det på din profil? I denne artikel kommer lidt tips til, hvordan du sikrer dig et godt headshot.

Torsdag d. 1 september 2016 - For statister

Hvordan er lønnen som statist?

Se her, hvad de forskellige statistopgaver som regel giver som betaling som tak for din medvirken. Læs artikel

Se her, hvad de forskellige statistopgaver som regel giver som betaling som tak for din medvirken.