Fra statist til skuespiller

Har du prøvet at være statist, men ønsker at gå skridtet videre og blive skuespiller? I den her artikel kommer vi med nogle råd til, hvordan man kan gå fra statist til skuespiller.

Forskellen

Lad os starte med at tale om forskellen på at være statist og skuespiller. 

Statist betegner en person, der medvirker på film eller teater, men uden en egentlig rolle. Derfor har statister sjældent replikker. Skuespilleren er en person, der ofte optræder på film, teater og des lignende. Skuespilleren foregiver at være en anden under opdigtede omstændigheder. 

Fordele og ulemper

Der er fordele og ulemper ved både at være statist og skuespiller. 

En fordel som statist er, at det ikke er nært så tidskrævende som at være skuespiller. Her tænker vi ikke på, når du er optagelser, for der kan der være lange dage - især også for statister - men mere på forberedelsestiden. Du har ikke replikker, du skal lære eller egentligt karakterarbejde, du skal øve dig på. Den indlysende ulempe, når du er statist, er at du ikke bliver set på samme måde som skuespilleren. Du kan være heldig at være en af de mange statister, der lige bliver fanget af linsen, men det er skuespilleren, der er i fokus og ikke dig.

Læs mere her: Hvad laver man som statist?

Omvendt er du som skuespiller den, der har fokus. Det er dig, der bliver set og der er en langt større sandsynlighed for, at folk husker dig frem for en statist i baggrunden. 

Når det så er sagt, kan det være en ulempe, at være skuespiller - eller sagt på en anden måde, skal man i hvert fald være indstillet på at lægge en masse tid og energi i det. Du kan ikke nøjes med at dukke op på settet uden at have forberedt dig. Nogle roller er selvfølgelig mere krævende end andre, men uanset hvad, kommer du ikke udenom, at der vil være replikker du skal kunne. Dette er jo blot minimumskravet. Man bliver ikke skuespiller, bare fordi man er god til at huske tekster. Du skal også kunne leve dig ind i rollen. Sætte dig ind i, hvordan din karakter agerer. Hvordan de taler, bevæger sig, tænker og handler. 

Hellere skuespiller end statist

Mange tror måske, at statister i virkeligheden blot er en flok mennesker, der i virkeligheden hellere ville være skuespillere. Det er dog ikke altid tilfældet. Mange vil bare gerne opleve det at være på et filmset. For nogen prøver de det et par gange og så er de godt tilfreds med de oplevelser, mens andre bliver nærmest bidt af at komme med på optagelser - også selvom det "bare" er som statist.

Det leder os lidt hen til en tanke, som mange måske kan have. At statister ikke er lige så meget værd som skuespillerne. Dette er bestemt ikke tilfældet. Naturligvis er skuespilleren den, som der er i fokus, men statister er og bliver uundværlige. Hele holdet er derfor enormt afhængige af, at der er folk, der ønsker at være statister i deres projekt. Statister er med til at skabe liv og stemning til en scene. 

Der er nogen, der starter med at være statister, men i virkeligheden drømmer om at blive skuespillere. Hvis det er skuespillerdrømmen, der lokker, kan det stadig være en god idé at starte ud som statist. På den måde får man en forsmag på, hvad det vil sige at være på optagelser, omgås et filmhold og få et indblik i, hvad det kræver at være skuespiller. 

Øvelse gør mester

Øvelse gør mester. Et udtryk vi ikke kan sige nok i denne branche. Hvis du vil gå fra statist til skuespiller, skal du være indstillet på at øve dig - og øve dig meget. 

Der findes et hav af muligheder for at øve sig til at blive en dygtig skuespiller. En oplagt mulighed er at gå til noget undervisning. I mange kommune findes der tilbud om skuespillerundervisning, der kan variere i forhold til alder, varighed og pris. 

En anden mulighed er at tage på kurser. Nogle kurser tager kun en enkelt dag, mens andre strækker sig over en weekend eller flere uger. Emnerne kan b.la. være: At gå til castings, improvisation, mimik osv. Onlinecasting har i perioder castingkurser. Hold øje med vores side, hvor vi vil slå op næste gang, vi afholder kurser. 

Vi vil anbefale, at du deltager på nogle kurser eller får noget undervisning, da du møder professionelle undervisere, der er skarpe på deres felt og kan give dig rigtig mange guldkorn.

Er pengene små, kan en mulighed også være at gå på YouTube. Her findes rigtig mange, både danske og udenlandske videoer, der berører emnet skuespil. Her lærer du at researche og dykke ned i skuespillet. Det smarte ved YouTube er jo også, at du kan bruge det, når du har tid. Sæt en video på, når du sidder i bussen, laver aftensmad eller tager opvasken. Det er nemt at flette ind - også i en travl hverdag. 

Hvis det er din store drøm at blive skuespiller, findes der også uddannelser inden for det. 

Du kender måske Statens teaterskoler, hvor der findes tre afdelinger i hhv. København, Aarhus og Odense. Vi er udmærket klar over, at der selvfølgelig er mange, der søger hvert år og meget få der kommer ind. Dog kan man sige det, at det eneste du kan være sikker på, er at hvis du ikke søger ind, så kommer du heller ikke ind. Der sker ikke noget ved at prøve, og hvis du ikke går videre, får du stadig trænet det at gå til auditions. 

Et alternativ til Statens teaterskoler er privatuddannelser. Her findes der også nogle stykker, både i og uden for Danmarks grænser og som varierer i pris og varighed. Her kræver det, at man har nogle penge på kistebunden, men det er også en super mulighed for virkelig at gå i dybden med skuespil. 

Nogen vælger også at få en privatunderviser. Her kan det virkelig rykke noget, da underviseren kun har fokus på dig. De fleste privatundervisere har selv været udøvende skuespillere og nogen er det stadigvæk. Derfor har de om nogen en idé, hvad det vil sige at være skuespiller og hvad det kræves. Deres priser er selvfølgelig meget forskellige og det samme med deres måde at arbejde på og hvor ofte I ses. Ofte vil man kunne få det planlagt ind i forhold til, hvad du ellers beskæftiger dig med. Nogen har lyst og mulighed for at ses hver eller hveranden uge og andre ses mindre, men uanset hvad, er det en anbefaling værd. 

Er du den mere sociale type, der gerne vil have teater til at være den største del af din hverdag, kan du overveje at tage på højskole. Her møder du andre med samme interesse og modtager daglig undervisning i skuespil. Desuden giver det forhåbentlig et godt sammenhold og venskaber, som du kan drage nytte af senere i livet.

Det er måske ikke bøger, der trækker i de fleste i dag. Men vi skal ikke negligere bibliotekerne. Her findes massere af bøger omkring skuespil. Det kan være alt fra forskellige skuespillerteknikker, biografier på kendte skuespillere, klassiske værker osv. 

Hvis du alligevel har lidt tid en aften, skal en tur på stranden eller i sommerhus, så tag da en bog med dig. 

Brug dit netværk

Måske har du en i dit netværk som kan hjælpe dig på vej i jagten om at blive skuespiller? Måske faldt du i snak med en af skuespillerne, du mødte på dit sidste filmset? Lær at bruge dit netværk her: Lær at bruge dit netværk til skuespillerkarrieren

Talent vs. arbejdsmoral

Det kan være du sidder og tænker, at nogen bare er født med et talent inden for skuespil. Og ja, nogen har af en eller anden uforklarelig årsag nemmere ved at leve sig ind i en rolle, uden at det nødvendigvis kræver det vilde af dem. Det skal dog siges, at selvom du ikke er "født" skuespiller eller er opvokset i et kreativt hjem, kan du arbejde dig hen til det. Hvis du arbejder hårdt for at nå dine mål, så er der en god sandsynlighed for at nå dem. Mange er desværre naive og tror, at der ikke skal så meget til for at blive opdaget som skuespiller. Vi vil derfor slå fast, at det er de færreste, der bliver skuespillere ved et trylleslag. Den bedste og sikreste måde er at arbejde hårdt for det. Samtidig viser det også, at du virkelig brænder for det. 

Onlinecasting.dk

Vi vil også slå et slag for at være medlem af en castingside som f.eks. Onlinecasting. Det er her casterne henvender sig i jagten på skuespillere til deres projekt, da det helt enkelt sparer dem for en masse tid og energi på selv at støve folk op på gaden. På Onlinecasting.dk kan du søge en masse forskellige jobs og blive kontaktet af professionelle agenter. Du har også mulighed for hurtigt og præcist at vise, hvad du har lavet før, have billeder af dig og skrive kort om, hvad du vil og kan tilbyde.

Her kan det bl.a. være en fordel at søge skuespillerjobs på filmskoleproduktioner eller andre low budget-produktioner. Selvom disse jobs for det meste er ulønnet, vil det give dig en masse erfaring som kan være et springbræt til de store lønnede produktioner. 

Læs mere om fordelene ved ulønnede jobs her: Derfor er ulønnede jobs en god idé

Aldrig mere statist

Betyder alt det her så, at man aldrig skal være statist igen, hvis man først jagter skuespillerdrømmen? Det gør det naturligvis ikke. Det kan aldrig skade at komme ud på et set og om ikke andet, er det oftest en hyggelig oplevelse. 

Hvis vi skal være en smule grove, kan man sige, at hvis du har været statist og nu går efter den professionelle skuespillerdrøm, så forsøg så vidt muligt at søg skuespillerjobs. Efter et stykke tid kan det være begrænset, hvor meget du lærer om skuespil, hvis du fortsætter i statistsporet. Men der er selvfølgelig intet i vejen for, at du kan gøre begge dele, hvis det er det, du har lyst til. 

Afslutningsvist kan vi sige, at det at starte ud som statist, kan være et godt springbræt til at blive skuespiller, fordi du netop finder ud af, hvad det vil sige at være på et set. Dog må det heller ikke blive en sovepude. Ønsker du virkelig at blive skuespiller, skal dit primære fokus være på det. Du skal indstille dig på at knokle for det og lægge så meget tid og energi i det som muligt. 

Vi håber denne artikel gav et indblik i forskellen på at være statist og skuespiller, og at du fik nogle behjælpelige råd med på vejen i jagten på din skuespillerdrøm. 

Hvad end du er startet ud som statist eller ej, så knæk og bræk med karrieren.  Arbejd hårdt, tro på dig selv og hold humøret højt. 

Opdateret: Onsdag d. 17 juli 2019

Læs også:

Tirsdag d. 4 juni 2019 - For skuespillere

Kan jeg søge en rolle, selvom jeg ikke passer 100% på beskrivelsen?

Det er næsten ikke til at bære, hvis du finder ud af, at du ikke passer på beskrivelsen af din drømmerolle. Men de fysiske egenskaber er ikke altid skrevet i sten. Du kan sagtens søge en rolle, selvom du ikke passer 100% til beskrivelsen. Læs her hvordan. Læs artikel

Det er næsten ikke til at bære, hvis du finder ud af, at du ikke passer på beskrivelsen af din drømmerolle. Men de fysiske egenskaber er ikke altid skrevet i sten. Du kan sagtens søge en rolle, selvom du ikke passer 100% til beskrivelsen. Læs her hvordan.

Onsdag d. 1 maj 2019 - For alle

Skat af gavekort, honorar og biografbilletter

Med en profil på Onlinecasting.dk opdager du hurtigt, at statistarbejde mm. ofte aflønnes med gavekort, honorar (penge) eller biografbilletter. Men hvordan er det lige med betaling af skat? Skal man altid betale skat af gavekort, og hvordan foregår det helt præcis? Få svar på alle dine spørgsmål her. Læs artikel

Med en profil på Onlinecasting.dk opdager du hurtigt, at statistarbejde mm. ofte aflønnes med gavekort, honorar (penge) eller biografbilletter. Men hvordan er det lige med betaling af skat? Skal man altid betale skat af gavekort, og hvordan foregår det helt præcis? Få svar på alle dine spørgsmål her.

Onsdag d. 24 april 2019 - For skuespillere

Lær at bruge dit netværk til skuespillerkarrieren

Har du tænkt over, hvordan dit netværk kan gavne din skuespillerkarriere? Hvor finder du overhovedet et netværk? Læs med i denne artikel og find ud af mere. Læs artikel

Har du tænkt over, hvordan dit netværk kan gavne din skuespillerkarriere? Hvor finder du overhovedet et netværk? Læs med i denne artikel og find ud af mere.