Forside > Artikler og tips > Hvad laver man som statist?

HVAD LAVER MAN SOM STATIST?


Kunne du tænke dig at være med i en film? En med reklamebudget og kendte skuespillere? Det er faktisk ikke så svært som det lyder.

Onlinecasting.dk søger ofte almindelige mennesker, der kan være med i en film, hvor de eksempelvis skal sidde i baggrunden på en bar eller være en del af et publikum til en koncert. Disse ”almindelige” mennesker kaldes statister. Altså personer i en film eller reklame uden replikker, men som er med til at give stemning og liv til scenen. Der bliver brugt statister i alle slags film, som cafégæster, museumsbesøgene eller måske hospitalspersonale. Listen er uendelig.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at blive statist, men man får for det meste heller ikke løn for det. Nogen gange modtager man måske et par biografbilletter som tak. Til gengæld er det en stor opleve at se, hvordan en film bliver til, hele atmosfæren på settet og de gode netværksmuligheder indenfor branchen.

Dit tøjvalg

Statister møder op på settet den pågældende dag i deres normale tøj, med mindre man har fået andet at vide. Dog skal du holde dig fra at bære tøj med tydeligt logo eller farverigt tøj, da du som regel filmes i det, du ankom i. Du må jo ikke skille dig for meget ud eller tage fokus for de lønnede skuespillerne.  Nogen gange kan man dog få besked på, at tage specielt slags tøj på. Drejer det sig om en historisk film, plejer filmsettet at have kostumer til låns.

Lange ventetider

Som statist skal du forberede dig på enormt lange ventetider. Så husk en god bog, musik eller andet tidsfordriv. Ofte bruges der flere timer på, at gøre klar til en enkel scene, som kun tager et øjeblik at filme.

Mange statister bruger også tiden på at snakke med de andre, udveksle erfaringer etc.
Der er rigtig mange mennesker på settet som alle gør deres, for at filmen kan blive en succes. Så lad være med at gå i vejen. Bliv i stedet der, hvor du er blevet bedt om det.
Generelt er der kaffe, te og vand på settet. Er det et heldagsarrangement, bliver der sørget for forplejning.

”.. OG ACTION!!”

Du vil få at vide i god tid, hvornår du skal deltage i en scene. Så du kan være klar på kaldte tidspunkt.
Derefter vil du blive briefet kort om scenens indhold og hvad du skal gøre. Det er nu du skal stille spørgsmål, hvis du har nogen. Når instruktøren råber ”action” gør du det, du har fået besked om. Du må først stoppe, når han råber ”cut”.

Nogle gange laves der close-ups af statisterne. Andre gange filmer de bredt.  Uanset hvad de gør, finder de først ud af, hvad de vil bruge, når filmen klippes sammen til sidst.

Om ikke andet kan man have det sjovt med at se sig selv bagved kendte skuespillerne, finde sig selv i en menneskemængde eller fortælle sine venner, at man er med i filmen, når den rammer biografen eller fjernsynet.

At være statist, er et nemt, men et langsommeligt og utaknemligt job, men hvis du gerne vil være med i en film, opleve atmosfæren og opleve det hele indefra, er det virkelig det hele værd.

Opret en profil på onlinecasting og se alle vores castings. Der er altid masser af statistjobs.

Tirsdag d. 1 juni 2010


Læs også:


Ordbog: Få styr på udtrykkene i branchen

Torsdag d. 5 februar 2015 - For alle
Hvad er forskellen på casting og audition? Hvorfor siger man ”knæk og bræk”? Hvad er showreel? Som ny i branchen, kan der være mange ord og begreber, man ikke har hørt før. Her er forklaringerne.
Læs hele artiklen


60+ - har jeg en chance i branchen?

Fredag d. 19 august 2011 - For alle
Du ved mere om efterlønnen end om SU’en. Håret er blevet gråt for længst, og tidens tegn har sat sine tydelige spor på din krop og sind. Selvom dåbsattesten afslører en lang række fødselsdage, betyder det ikke at løbet er kørt.
Læs hele artiklen


Tips til at blive en bedre statist

Tirsdag d. 1 juni 2010 - For statister
Lad vær med at brokke dig over de lange ventetider. Forbered dig i stedet på, at du skal sidde ned i mange timer, så tag evt. en god bog, musik eller andet med i stedet.
Læs hele artiklen