Derfor er ulønnede jobs en god idé

Ulønnede jobs er langt fra et ukendt fænomen i den kreative branche. Inden du vrænger på næsen, så læs her, hvorfor det kan være en god idé at søge dem. 

Filmskole-produktioner

Kortfilmproduktioner fra filmskolerne er altid ulønnet.  

At medvirke i en filmskoleproduktion kan lærer dig en masse, som du kan tage med videre. Bare det at være foran kameraet, arbejde med en instruktør, andre skuespillere og opleve hele stemingen i trygge opgivelser, hvor alle er der for at lære, kan give dig rigtig meget erfaring, som du kan tage med videre. Du lærer og udvikler dine evner, som du kun kan lære ved prøve det på egen krop. 

Har du lyst til at arbejde i en filmskoleproduktion? Se oversigten over filmskoler i Danmark her.

Sandsynligheden for at få jobbet er større

Der er knap så mange om budet til de ulønnede job end de lønnet job. Derfor er der væsentlig større sandsynlighed for, at du rent faktisk får jobbet.

Man skal starte et sted

Har du ingen eller begrænset erfaring, kan det være svært at bevise sit værd, og score det velbetalte skuespillerjob. Alle skal starte et sted, og der er de ulønnet jobs en god mulighed til at få foden indenfor og få en masse brugbar erfaring. 

Udover at udvide dit CV, kan du også skabe et netværk blandt kommende Thomas Vinterberg'er og Susanne Bier'er. Og det er vel slet ikke så tosset igen?

Berøring med branchen

Flere uddannede tager de ulønnet jobs for at holde sig i gang og for ikke at miste berøringen med branchen. Du kan gøre det samme. 

Samtidig er det en fordel, at du kan møde en masse fra branchen, som du kan lære at kende.  

Det rygtes, hvis du er god

Ulønnet jobs giver god eksponering. Du kan promovere dig overfor teaterchefer, filminstruktører mv. 

Tag ikke fejl. Ordet spredes. Særligt hvis du er god til det, du laver. Du ved aldrig, hvem der kan huske dig fra det ene eller det tredje, som en dag står og har med et lønnet job til dig. Sandsynligheden for, at han giver det til en med erfaring, frem for en der ikke har, er stor.

Arbejde genererer arbejde

Ligesom et ulønnet praktikophold på studiet på sigt kan skaffe dig et lønnet job, kan de ulønnede jobs som skuespiller, være med til at sikre dig de lønnet jobs senere hen. 

Jo mere erfaring du har, jo bedre ser det ud for dig. 

Samtidig har du et konkret bevis, du kan vise casterne bag de lønnet jobs, hvorfor du er egnet til rollen. 

Gør det fordi du kan lide det

Du skal tage de ulønnede jobs, fordi du synes det er sjovt at være 'på'. Du skal kunne lide at være statist eller skuespiller.

Du skal ikke være statist på en filmproduktion for at få to biografbilletter, men gør det fordi du synes, det er sjovt at være på settet, møde de rigtige skuespillere og prøve at spotte dig selv, når filmen lander i biografen eller i fjernsynet.

Mange synes, det er rigtig hyggeligt at være statist, blive klædt ud og opleve et film set indenfra. Det er derfor, du skal gøre det.

De fleste statistopgaver på store produktioner er også ulønnet. Men mange statister vender tilbage igen og igen. De gør det, fordi det er sjovt, for at møde nye mennesker og for at se en filmproduktion indefra.

Opdateret: Tirsdag d. 5 marts 2019

Læs også:

Tirsdag d. 5 marts 2019 - For alle

Derfor skal du være med i en skoleproduktion

Har du lagt mærke til alle de opslag på Onlinecasting om at medvirke i skoleproduktioner? Hvad indebærer det og hvorfor er det en god idé at være med i dem? Det får du svar på i denne artikel. Læs artikel

Har du lagt mærke til alle de opslag på Onlinecasting om at medvirke i skoleproduktioner? Hvad indebærer det og hvorfor er det en god idé at være med i dem? Det får du svar på i denne artikel.

Mandag d. 18 marts 2019 - For alle

VIDEO: Derfor skal du tage ulønnede jobs

Isabella fortæller om hvorfor man skal tage ulønnede jobs, samt hvad man får ud af dette. Læs artikel

Isabella fortæller om hvorfor man skal tage ulønnede jobs, samt hvad man får ud af dette.

Torsdag d. 1 september 2016 - For statister

Hvordan er lønnen som statist?

Se her, hvad de forskellige statistopgaver som regel giver som betaling som tak for din medvirken. Læs artikel

Se her, hvad de forskellige statistopgaver som regel giver som betaling som tak for din medvirken.

Fredag d. 14 februar 2020 - For skuespillere

Filmskoler i Danmark

På Onlinecasting.dk bringer vi adskillige opslag fra filmskoler rundt omkring i landet der søger medvirkende til produktioner. I denne artikel kan du finde lidt information om de forskellige filmskoler i Danmark. Læs artikel

På Onlinecasting.dk bringer vi adskillige opslag fra filmskoler rundt omkring i landet der søger medvirkende til produktioner. I denne artikel kan du finde lidt information om de forskellige filmskoler i Danmark.