Læg stemme til tegnefilm

Der er mange, som går med en lille drøm om at lægge stemme til tegnefilm. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det kræver at blive stemmeskuespiller til en tegnefilm.

Dubbing

Dubbing er at lægge danske stemmer til blandt andet tegnefilm og programmer med udenlandsk oprindelsessprog.

Først bliver filmen eller programmet oversat, og derefter bliver speakere/skuespillere castes til rollerne og indlæser replikkerne. I Danmark anvendes dubbing primært til tegnefilm. De fleste har sikkert oplevet tegnefilm, hvor de danske stemmer ikke helt passer til mundaflæsningen. Det er fordi, tegnefilmen er blevet dubbet, og der er en person, som lægger stemme til den udenlandske film. 

Hvad kræver det at blive en god stemmeskuespiller

At tale og læse godt

Det er selvfølgelig vigtigt, at man har godt kendskab til det danske sprog, og at man er god til at udtrykke sig klart og tydeligt. I nogle tilfælde skal bruges en stemme med accent, men generelt set skal man have super godt kendskab til sproget og være enormt god til at udtrykke sig med klar stemmeføring. Det er selvfølgelig også vigtigt at have gode læseegenskaber, da man jo står og læser op fra en tekst. Så man skal helst ikke hakke eller kludre i det.

Multi-tasking 

Ja, du læste rigtigt - man skal være god til at multitaske. Replikkerne indlæses samtidig med afspilning af originallyden, og man har ikke mulighed for at forberede teksten, da det kan gøre, at man bliver låst og er mindre modtagelig over for instruktion, hvilket kan føre til begrænsning. 

Synkronisering

Synkronisering er et vigtigt nøgleord. I begrebet ligger der, at skuespillerne skal ramme mundbevægelserne fra den originale film. Det er også vigtigt at kunne ramme den nøjagtige tidsramme. Desuden skal man være god til at vide hvornår og hvor længe, der skal holdes pauser. 

God stemme

Dette punkt er vist nemmere sagt end gjort. Det er generelt godt i denne branche at have en stemme, som skiller sig lidt ud.

En god stemme afhænger enormt meget af karakteren, man skal lægge stemme til. Det kan være at stemmen skal være lys, dyb, barnlig, moden, hæs, skinger eller noget helt andet. Dog er det nemmere at blive set og hørt, hvis man kan skille sig lidt ud af mængden. Man skal også være alsidig nok til at kunne matche sit tonefald med de fagter og kropssprog, som den tegnede karakter optræder med i filmen.

Kunne vise følelser i stemmen 

Et af de nok mest vigtige elementer, er at kunne vise følelser ved hjælp af stemmen. Du har af gode grunde ikke mulighed for at udtrykke dig via kropssprog, ansigtsudtryk mm. Din opgave er at få følelserne ud af din stemme, hvad end det er trist, glad, overrasket, forelsket eller andet. Hvis karakteren i filmen hopper op og ned af bare glæde og latter, så nytter det ikke noget, at man kommer med det fimset og halv-falsk grin - det skal være ægte, og man skal kunne mærke og høre det.

Øvelse gør mester

Man skal øve sig for at blive en dygtig stemmeskuespiller. Du kan øve dig f.eks. ved at lære en tekst, og derefter optage på computeren. Find et klip fra en tegnefilm, fjern lyden og sæt din egen stemme ind. Lyt derefter til den med en ven eller et familiemedlem, og find ud af, hvad der kan gøres bedre.

Kurser

Hvis du ikke synes, at du får nok ud af at øve dig derhjemme, så findes der nogle kurser, som kan hjælpe dig med at blive bedre og mere professionel. Der bliver blandt andet arbejdet med tidskoder, mikrofonteknik, frustration og latter. Efter sådan et kursus, vil du være rigtig godt udrustet til at tage til en tegnefilmscasting.

Turde springe ud i det og skabe dig lidt 

Når man lægger stemmer til tegnefilm, kan det give pote at være lidt oppe i gear og lidt skabet. Tegnefilm er typisk lidt overgearet. Det er noget af det, børn godt kan lide. Selvom det kan virke lidt akavet at skulle stå med ikke andet end en mikrofon, så må man gerne give den fuld gas og vise masser af energi og følelser. Hav det sjovt med det, og hav mod på at give alt, hvad du har. Energi, følelser og koncentration er vigtige nøgleord i denne sammenhæng.

Klar og forberedt

Du skal være klar og forberedt på at lege med din stemme, prøve en masse forskellige ting af og komme ud i alle kroge af følelsesregistret. Man skal have en masse gå-på-mod og ikke være bange for at give den hele armen.  

Upload din stemme på Onlinecasting

Vidste du, at du kan optage din stemme og lægge den ind som lydfil på din Onlinecasting-profil? Så kan casterne høre din stemme, når de leder efter folk til at lægge stemme til f.eks. en tegnefilm eller til et speak på en reklamefilm. Klik på "Tilføj optagelse" under "Min Side". (Gælder kun udvidede profiler)

Andre voice-over-muligheder

Dubbing er selvfølgelig bare én ud af mange voice-over muligheder. Her er nogle af de mange former for voice-over, der findes: 

TV- og radioreklamer 

Der benyttes også voice-over til reklamer, og her er det vigtigt med en stemme, der trænger igennem og lyder troværdig. Man skal kunne fremme et budskab på TV og i radio.

Dokumentar

Her kræves der stor erfaring for at kunne levere en "pæn", ordentlig og rolig speak. Man skal her også kunne levere troværdighed i stemmen. Det handler om at understøtte billeder og videoer, som kører i TV'et.

Websider, bannere og sociale medier

Her skal man kunne understøtte et godt budskab og skabe større gennemslagskraft for budskabet. Der skal være opfordring til call-to-action, uden at irritere eller skræmme modtageren. Budskabet skal friste og skabe lyst til mere.

E-learning 

Her er der tale om en venlig vejleder, som modtageren har lyst til at være i selskab med. Troværdighed og en rolig, rar stemme er her vigtig. Der skal kunne skabes den rette stemning og seriøsitet. Det skal være indlevende og spændende.

Vil du lægge stemme til en tegnefilm? Se om vi har nogle ledige job her: Castings og Auditions

Opdateret: Torsdag d. 14 marts 2019

Læs også:

Tirsdag d. 5 marts 2019 - For alle

Derfor skal du være med i en skoleproduktion

Har du lagt mærke til alle de opslag på Onlinecasting om at medvirke i skoleproduktioner? Hvad indebærer det og hvorfor er det en god idé at være med i dem? Det får du svar på i denne artikel. Læs artikel

Har du lagt mærke til alle de opslag på Onlinecasting om at medvirke i skoleproduktioner? Hvad indebærer det og hvorfor er det en god idé at være med i dem? Det får du svar på i denne artikel.

Tirsdag d. 11 februar 2020 - For alle

Alt om at optræde på et krydstogtskib

Der er mange forskellige måder, man kan optræde og arbejde på et krydstogtskib på. Nogle optræder med shows som sang, dans eller skuespil, hvor andre optræder med f.eks. stand-up eller tryllekunst. Her kan du læse om, hvordan det er at arbejde på et krydstogtskib - hvem ved, måske er det noget for dig. Læs artikel

Der er mange forskellige måder, man kan optræde og arbejde på et krydstogtskib på. Nogle optræder med shows som sang, dans eller skuespil, hvor andre optræder med f.eks. stand-up eller tryllekunst. Her kan du læse om, hvordan det er at arbejde på et krydstogtskib - hvem ved, måske er det noget for dig.

Torsdag d. 14 marts 2019 - For skuespillere

Hvad er dubbing?

Dubbing er en stor udfordring selv for de mest garvede dubbing talenter, da man bliver nødt til at opbygge en karakter der reagerer på andre personers optræden og adfærd. Men hvad er dubbing egentlig? Og hvor meget bliver det brugt i Danmark? Læs artikel

Dubbing er en stor udfordring selv for de mest garvede dubbing talenter, da man bliver nødt til at opbygge en karakter der reagerer på andre personers optræden og adfærd. Men hvad er dubbing egentlig? Og hvor meget bliver det brugt i Danmark?