Alt om at optræde på et krydstogtskib

Der er mange forskellige måder, man kan optræde og arbejde på et krydstogtskib på. Nogle optræder med shows som sang, dans eller skuespil, hvor andre optræder med f.eks. stand-up eller tryllekunst. Her kan du læse om, hvordan det er at arbejde på et krydstogtskib - hvem ved, måske er det noget for dig. 

Du bor på krydstogtskibet i al den tid din kontrakt varer. En kontrakt er typisk mellem 4-7 måneder, hvor du bor på skibet hele perioden. Der kan dog være undtagelse ved vigtige begivenheder som f.eks. bryllup eller begravelse. Du skal selvfølgelig bruge et gyldigt pas, hvis du skal på de internationale krydstogter, så det er en god ide at få det i orden så hurtigt som muligt, hvis du snart skal afsted. Eventuelle andre specifikke formularer som f.eks. visum, kontrakter eller dokumenter fra Skat, vil blive udleveret af krydstogtfirmaet med mindre andet er nævnt i din kontrakt.

Hvordan er levevilkårene på et krydstogt?

Krydstogtskibene selvfølgelig enorme, det ved vi alle, men det meste af pladsen er reserveret til gæster. Personalet har deres egne rum væk fra alle gæsterne. Deres områder indeholder som regel en hal, et træningslokale, en bar, dagligvarebutik, vaskerum, rekreationscenter, computerrum og udendørs dæk. Det er jo lige, hvad man har brug for, ikke? De fleste produktionsmedarbejdere deler nogle små kahytter uden vinduer. De indeholder som regel køjesenge, skriveborde, TV, lidt opbevaring samt lille badeværelse med brusebad og toilet. Forvent ikke luksus. :) 

Fordele ved at arbejde på et krydstogtskib

- Der er selvfølgelig de økonomiske fordele, hvor du sparer for eksempel omkostninger som mad og logi. Du bliver jo selvfølgelig betalt for dine optrædener, men så sparer du ovenikøbet også på de praktiske omkostninger.

- Du vil få en helt fantastisk oplevelse, også selvom du arbejder. Det er jo en lang rejse på nogle måneder, og du kommer til at opleve en masse smukke steder rundt om i verden.

- Fantastiske muligheder. Du vil jo få mulighed for at få en masse erfaring. Derudover vil du få en masse professionel erfaring, i og med at du kan lære en masse nyt. Der vil selvfølgelig også være rig mulighed for at gøre gode karriereforbindelser – det er ikke ualmindeligt at agenter, producere og mange andre vil spotte nye talenter på sådan en tur.

- Man lærer selvfølgelig en masse nyt – herunder at optræde under begrænsede omstændigheder. 

- En anden fordel er mangfoldighed. Du vil være omringet af en masse forskellige kulturer, og der er en stor mulighed for både at lære nye mennesker og nye kulture at kende. Nogle danner sig endda venskaber for livet på sådan en tur.

- Rengøring er også en klar fordel, da det normalvis er inkluderet i din kontrakt. Nogle gange om ugen kommer der en person og ordner dit værelse – skifter dit sengetøj, vasker dine håndklæder osv. Husk altid at give dem lidt drikkepenge.

- Man lærer også at optræde foran et live publikum – og også meget forskellige typer af publikum. Ud over det er du jo også "’sammen" med dit publikum, i form af at I bor samme sted. Der er derfor rig mulighed for en masse feedback fra

alle, som har set dit show.

Ulemper ved at arbejde på et krydstogtskib

- En ulempe er isolationen. Du bor på skibet, og der er ikke lige mulighed for at tage de steder hen, hvor du lige har lyst. Det begrænser kontakten med familie og venner i den givne tid, og du mister også muligheden for en masse auditions på land. Det er altid noget, man lige skal have i baghovedet, inden man tager afsted.

- Regler er der selvfølgelig. Krydstogtskibe er meget fokuseret på sikkerhed og passager-tilfredshed, også lokale regler alt efter, hvor i verden man befinder sig. Dem skal man selvfølgelig følge. Heriblandt er der også nogle alkoholregler for de som optræder. Hvis du bliver taget i en pusteprøve som er alt for høj, vil du blive fyret på stedet.

- Så er der selvfølgelig begrænsninger for de, som har søsyge. Det er jo noget, man må tage med, når man bor på vandet.

- Vær opmærksom på, at dit publikum som sagt er blandt dig. Både det gode publikum, men altså også det knap så gode. Der vil altid være forskellige meninger, og de negative kommentar er ikke lige til at løbe fra, når man bor samme sted.

- Afhængigt af, hvordan dit skema ser ud, så vil der til tider være begrænset med fritid. Nogle har et meget stramt skema, hvor der ikke er tid til at slappe af. Derfor er det vigtigt at udnytte tiden, hvis man endelig får lidt fritid.

- Der er sandsynlighed for pirater, alt efter hvor man sejler henne i verden. Det er sket før, at pirater har angrebet krydstogtskibe. Det er dog så sjældent, at det ikke bør være et problem.

Kan det ødelægge/gavne min karriere at optræde på et krydstogtskib?

Det er forskelligt fra person til person, om de starter deres karriere på disse krydstogtskibe, eller om de først tager afsted, efter de er blevet etablerede performere. Et eksempel er Jennifer Hudson, tidligere Oscar-vinder, som har optrådt på et Disney-krydstogtskib, inden hun var til audition hos American Idol.

Mange bruger krydstogtkontrakterne til at få en masse erfaring. Flere tager afsted uden nogen egentlig erfaring, men tager til gengæld derfra med en masse.

Hvor mange penge skal man sætte af til en tur på krydstogt?

Som sagt er der mad og logi inkluderet i din kontrakt, så det er ikke noget, du skal ud og bruge penge på – der sparer du en masse. Hvis du derimod skal have drinks, underholdning eller andet i den dur, skal du selvfølgelig selv betale. Det vil faktisk sige, at man næsten kan tage hjem derfra, uden egentlig at have brugt penge.

Forhåbentlig fik du svaret på alle de spørgsmål, der skulle være omkring det at arbejde med skuespil eller dans på et krydstogtskib. Det skal lige siges, at der selvfølgelig er forskellige roller og forskellige regler, alt efter hvilket skib man sejler med. Men en ting er sikkert – det vil være en fed oplevelse, uanset! God fornøjelse.

Opdateret: Tirsdag d. 11 februar 2020

Læs også:

Mandag d. 14 oktober 2019 - For skuespillere

Alt om at blive skuespiller i udlandet

Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom. Læs artikel

Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom.

Mandag d. 5 november 2018 - For skuespillere

Sådan vælger du en sang til din audition

Skal du til audition, hvor du har fået besked på at synge en sang, men er i tvivl om, hvilken du skal vælge? I denne artikel finder du nogle gode råd til at vælge sange til auditions. Læs artikel

Skal du til audition, hvor du har fået besked på at synge en sang, men er i tvivl om, hvilken du skal vælge? I denne artikel finder du nogle gode råd til at vælge sange til auditions.

Torsdag d. 20 december 2018 - For skuespillere

7 råd til at blive skuespiller i USA

Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry. Læs artikel

Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry.