7 råd til at blive skuespiller i USA

Drømmer du om at blive skuespiller i God's own contry? Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i USA.

1. Vær sød ved alle

Ligesom i Danmark er diva-nykker no-go og man skal naturligvis behandle alle, man møder pænt. Det gælder selvfølgelig alle, du møder på din vej, ligefra assistenter til skuespiller-kolleger. Det er det absolut vigtigste råd, uanset om du vil slå i gennem i USA eller lille Dannevang. 

Det kan give frygtelig bagslag, hvis du ikke er sød ved alle. Assistenten du var en klovn overfor, ender måske som instruktør en dag. Og jep, han kan godt huske, hvis du opførte dig som en diva overfor ham.

Rygtet spredes hurtig. Er du først blevet stemplet som diva, er det svært at slippe af med igen.

2. Netværk, netværk, netværk 

Hollywood er helt tosset med netværk! Sørg for at være der, hvor tingene sker. Hør dig omkring, hvor det næste netværksmøde bliver afholdt, når du går til auditions og castings. 

Visitkort er vældig populært i udlandet og dermed også USA. Hav en stak med, når du er ude, som du kan dele ud, hvis nogen skulle spørge. 

3. Skaf en agent 

I USA er det mest almindelig at have en agent. Agentens arbejde er at sørge for at skaffe skuespillerjobs til dig. Uden en agent er det ikke sikkert, at folk hører om dig. Eller endnu værre: Du hører ikke om de auditions, hvor der castes til en rolle, du passer perfekt til. 

Det er normalt kutyme, at agenten tager 10% af din løn før skat. Det gælder også, hvis du selv har fundet jobbet. 

Du kan også overveje at få en manager. En manager hjælper dig med at skaffe jobs, udvide din karriere, optimere dit look mv. En manager tager som regel 15-20% af din løn før skat. Det gælder også, selvom du har fundet jobbet et andet sted. 

Udover at agenten eller manageren hjælper dig med at skaffe jobs, så forhandler de også din løn med produktionselskaberne. De vil naturligvis altid forsøge at forhandle en større løn til dig, da de jo så selv får en større andel.

Det er mest almindelig at have én agent, men nogle skuespillere har flere agenter og én manager.

Men da både agenten og manageren tager et del af din løn, skal du være opmærksom på, at der ikke er meget tilbage til dig, når du har betalt skat. Start med en agent og overvej en manager senere hen.

Både agenten og manageren vurderer, om han / hun vil repræsentere dig, så du skal være god til at sælge dig selv, når du mødes med dem.

4. Headshot

En anden væsentlig ting som skuespiller i USA er dit headshot og dit CV. Hav en stak printet ud, som du kan udlevere, når du er går til castings og audtions. Nogle castere beder også om at få det elektronisk, så sørg for også at have en kopi på din computer. 

Billedet skal selvfølgelig være:
-up-to-date og ligne dig.
-Det må helst ikke være mere en et halvt år gammelt.
-Det skal se professionelt ud.
-Billedet skal være af amerikansk headshotmål og -standard. Det bedste er, at få taget nogle billeder, mens du er derovre. Alle fotografer i Hollywood ved, hvordan det skal se ud. 

Læs også: Do's and Don't om dit profilbillede

Dit CV skal ligeledes være opdateret. Får du rolle eller andet, du vil have på CV'et, skal du printe en ny version ud. Du skal ikke skrive det nye arbejde ind i hånden eller klistre dit CV til med post-it. Sørg for at det ser professionel ud, og selvfølgelig uden stavefejl. 

3 sandheder om Hollywood

-I USA er alle statistjob lønnet, ja selv publikumtjanser er lønnet. Det er simpelthen et lovkrav. Man får mimimun wage. Mange skuespillere i Hollywood lever af at være publikum (eller som tjener og taxachauffører).

-Der er ca. 120.000 medlemmer i skuespillerforbundet i Hollywood. 85% af dem er arbejdsløse. De 15% er inklusiv skuespillere, der har været statister eller har fået en lille birolle.

-Under 1% er dem, du hører om i medierne. Du ved, de ”rigtige” superstjerner, som tjener millioner af dollars.

5. Bliv medlem af en fagforening

Du kan overveje at blive medlem af den amerikanske fagforeningen for skuespillere; Screen Actors Guild. De sørger blandt for at skuespillere bliver betalt for det arbejde, de udfører samt at arbejdsvilkårene er rimelige. 

Næsten alle film- og tv-produktioner arbejder under SAG's restrektioner. Hvis de hyrer skuespillere, der ikke er medlem, skal de betale en kæmpe bøde. Der er dog en hage: For at blive medlem, skal du have et skuespillerjob, der er underlagt SAG's restriktion. Så det kan være op af bakke at blive medlem.

Du kan melde dig ind SAG her.

6. Gå til en masse auditions

Deltag i en masse auditions og castings. Du kan finde de forskellige auditions på nettet, og tjekke de amerikanske pendanter til Onlinecasting.dk.

Ligesom i Danmark, skal du forbedrede dig på afslag. Lad vær med at tage kritikken personlig, men voks med opgaven og lær af dine fejl.

Læs: Sådan går du til audition som skuespiller.

7. Din accent

Selv om du synes du er god til engelsk, så kan en amerikaner sagtens høre din accent. Er amerikansk ikke dit modersmål, skal du ikke forvente at få hovedrollen i den næste storfilm. (Og ja, englændere og australier kæmper også med accent.)

Derfor kan du med fordel tage amerikansk engelskundervisning mellem dine auditions, så du får helt styr på korrekt udtale.

Din accent kan også vendes til din fordel. Det helt tydeligste eksempel er selveste Arnold Schwarzenegger, der med tyk accent stadig har kunne formå at slå igennem i Hollywood.

Udlændinge bliver tit typecastet ud fra den accent de har. Danskere med accent bliver for eksempel tit type-castet som skurke. Tænk for eksempel på Lars og Mads Mikkelsens, Thure Lindhardt eller Nikolej Coster-Waldau. Skurke må åbenbart godt tale med accent... :) 

Træt af altid at blive typecastet? Klik her for at få seks tips til at undgå det.

Har du et godt råd til, hvordan man bliver skuespiller i Hollywood? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor. 

Opdateret: Torsdag d. 20 december 2018

Læs også:

Mandag d. 14 oktober 2019 - For alle

Sådan skaber du dig en karriere i udlandet

Måske har du en stor drøm om at arbejde i udlandet, men ved ikke helt, hvordan du skal tage det første skridt. Her får du en guide til, hvordan du kan skabe karriere i udlandet, og hvilke ting der skal være styr på og forberedes inden du tager afsted. Læs artikel

Måske har du en stor drøm om at arbejde i udlandet, men ved ikke helt, hvordan du skal tage det første skridt. Her får du en guide til, hvordan du kan skabe karriere i udlandet, og hvilke ting der skal være styr på og forberedes inden du tager afsted.

Søndag d. 12 august 2018 - For skuespillere

VIDEO: Tips til at få arbejdstilladelse i Hollywood

Isabella giver et par tips til, hvordan man kan få arbejdstilladelse i Hollywood. Læs artikel

Isabella giver et par tips til, hvordan man kan få arbejdstilladelse i Hollywood.

Søndag d. 12 august 2018 - For skuespillere

4 måder at arbejdstilladelse i Hollywood

Drømmen om at stå på den røde løber i Hollywood ligger i mange. Læs her, hvad det kræves for at få arbejde som skuespiller i God's own country. Læs artikel

Drømmen om at stå på den røde løber i Hollywood ligger i mange. Læs her, hvad det kræves for at få arbejde som skuespiller i God's own country.

Tirsdag d. 22 december 2015 - For skuespillere

Sådan går du til audition som skuespiller

Du kommer for sent, glemmer, hvad du skal sige, koldsved og rystende stemme. Mange ting kan gå galt til en audition. Vi har derfor samlet 10 af vores bedste råd, som kan få din skuespillerdrøm til at gå i opfyldelse. Læs artikel

Du kommer for sent, glemmer, hvad du skal sige, koldsved og rystende stemme. Mange ting kan gå galt til en audition. Vi har derfor samlet 10 af vores bedste råd, som kan få din skuespillerdrøm til at gå i opfyldelse.