Er du træt af at blive typecastet?

Er du træt af altid at blive typecastet som f.eks. politibetjent? En af skurkene? Eller måske den nørdede pige? Vi giver dig her 6 råd til, hvordan du kan undgå at blive typecastet. 

Typecasting er, når en skuespiller altid bliver castet i samme roller. Alt efter hvem man spørger, kan det være en god ting eller en forbandelse. 

Et eksempel på en, der altid bliver typecastet er Sylvester Stallone. Bare man ser ham på filmplakaten ved man, hvad man kan forvente. Det er stort set altid de samme roller, han har. Man må i øvrigt formode, at han er tilfreds med det prædikat, da han ikke har gjort forsøg på at bryde det mønster. 

På den modsatte side finder man skuespillere, der gerne vil undgå at blive typecastet hele deres karriere. I denne kategori finder man blandt andet mange børnestjerner, som er vokset op med en rolle. Tag f.eks. Harry Potter... Nå nej, Daniel Radcliffe… som ihærdigt gør alt for at undgå kun at blive associeret med sin rolle som den unge troldmand.

Vil du også gerne bryde ud af dit faste skuespiller-mønster, så læs med her.

Søg en masse forskellige roller

Det giver lidt sig selv. For at bryde med de samme roller, så skal du prøve noget andet. Søg gerne nogle roller, der udfordrer dig selv. Opbyg dit CV med forskellige typer roller. Det handler om, at vise casterne, at du kan meget mere end blot én type rolle. 

Kan du castes som superhelt eller superskurk? Klik her for at tage vores test

Små skridt

Bare fordi du er træt af altid at blive typecastet som det samme, så gå ikke automatisk efter det fuldstændig modsatte. Det kan gøre mere skade end gavn, hvis rollen er for stor en mundfuld for dig. 

Vælg nogle roller, du passer til, men sørg for at udvikle dig som skuespiller. 

Tænk på det ligesom med et almindeligt lønmodtagerjob. Mange lønmodtagere søger nyt arbejde, men ender i mange tilfælde i næsten samme stilling - blot på en ny kontorstol. Man kan ikke umiddelbart gå fra at være sekretær til biokemiker på én dag. Vil du udvikle dig som skuespiller, så tag job, hvor du kan udvikle dig - bare en lille smule hver gang. 

Kender du din type? Find din type her

Prøv med et nyt headshot

En nem måde at vise casterne, at du kan portrættere andre rolle, er at vise det med dine billeder. Gå efter et mere venligt look, et med mere kant, nørdede eller hvad du gerne vil spille. Det vil give casterne en idé om, hvad du kan "forvandle" dig til. 

Upload en video på din profil 

Med et showreel kan du vise live, hvad du kan spille. Gør din showreel alsidigt og vis at du kan spille mere end én rolle. Vis flere forskellige sider af dit talent. 

Du kan læse mere om, hvad man kan sige og gøre i en præsentationsvideo her. 

Vis at du er en alsidig skuespiller

Markedsfør dig selv som en skuespiller, der kan det hele.

Hvis du bliver ved med at spille de samme roller igen og igen, vokser du ikke som skuespiller. Casterne vil derfor tro, at du kun kan spille én rolle. Vis på din profilside på Onlinecasting, at du har erfaring med forskellige typer roller, og du ikke er bange for at prøve noget nyt. 

Tag det som et kompliment

De færreste mennesker bliver typecastet uden at være gode til det, de gør. 

Tag det som et kompliment, at du altid lander den samme rolle. 

Du spiller din rolle perfekt. Derfor bliver du valgt til den hver gang. Det er der ikke mange, der kan sige. 

 

Opdateret: Onsdag d. 29 juni 2016

Læs også:

Fredag d. 22 juni 2018 - For skuespillere

Hvad skal jeg pakke til en casting?

Er du i tvivl om, hvad du skal have med til en audition? Brug vores pakkeliste her, så glemmer du ikke noget igen til dine næste auditions. Læs artikel

Er du i tvivl om, hvad du skal have med til en audition? Brug vores pakkeliste her, så glemmer du ikke noget igen til dine næste auditions.

Onsdag d. 20 februar 2019 - For skuespillere

Få styr på nerverne før en audition

Får du koldsved og rystende hænder bare ved tanken om en audition eller en casting? Få gode råd til, hvordan du kan få styr på nerverne. Læs artikel

Får du koldsved og rystende hænder bare ved tanken om en audition eller en casting? Få gode råd til, hvordan du kan få styr på nerverne.

Torsdag d. 17 december 2015 - For alle

Skriv en god ansøgning til en audition

Når onlinecasting sender et audition-opslag ud, du godt kunne tænke dig at deltage i, skal du sende en ansøgning til casteren. Læs artikel

Når onlinecasting sender et audition-opslag ud, du godt kunne tænke dig at deltage i, skal du sende en ansøgning til casteren.