Sådan skaber du dig en karriere i udlandet

Måske har du en stor drøm om at arbejde i udlandet, men ved ikke helt, hvordan du skal tage det første skridt. Her får du en guide til, hvordan du kan skabe karriere i udlandet, og hvilke ting der skal være styr på og forberedes, inden du tager afsted. 

Lær alt om visum og arbejdstilladelse 

Visum og arbejdstilladelse skal du altid tage stilling til, når du har en drøm om at arbejde i udlandet. Det vil faktisk være noget af det første, du skal undersøge, da et arbejde i udlandet er meget afhængig af disse ting. 

Det er nogle papirer, der skal udfyldes for at du kan arbejde lovligt i et andet land, og derfor er det vigtigt, at du først og fremmest finder ud af, hvilke papirer det er - og så få dem udfyldt med det samme. Det er ikke billigt at få et visum, og du skal også være tålmodig og gøre det i god tid, da det kan koste masser af tid. Du skal også have fundet ud af, hvor længe det varer, samt om det hænger sammen med din kommende ansættelse. Du skal gerne have undersøgt alt omkring dit visum, så alt er på plads, inden du kommer afsted. Snak evt. med en fra området, søg på nettet eller søg råd hos nogle, du ved, har forstand på det.

Visum og arbejdstilladelse er noget af det allervigtigste, når du skal skabe dig en karriere i udlandet. 

Læs op på, hvordan dit CV og headshot skal være

Du kan desværre ikke bare medbringe dit CV, som du har lavet og brugt hjemme i Danmark. Et CV og følgebreve kan være noget andet i udlandet, alt afhængigt af, hvor du skal hen i verden. Det vil være en god idé at finde ud af alt om CV'et, herunder layout, hvad det skal indeholde og hvordan processen foregår. Det er ikke alle steder i verden, hvor de foretrækker for mange personlige detaljer, og det er forskelligt, hvilke og hvor mange dokumenter/referencer, der skal inkluderes.

Det samme gælder for dit headshot. Der er formentlig nogle lokale standarder for størrelsen og udformningen. Derfor vil vi anbefale, at du finder en pålidelig fotograf i det pågældende land, som kender til de lokale standarder for headshot, som kan tage nogle nye billeder af dig, du kan have med, når du går til castings og auditions. 

Modeller skal selvfølgelig altid medbringe sin modelmappe, som de kan præsenterer for kunderne. 

Læs også: Do's and Don't om dit profilbillede

Undersøg omkostninger og indtægt 

Landene er selvfølgelig ikke ens - og det er priserne på forskellige ting heller ikke. Det er vigtigt, at du har styr på dine omkostninger, inden du tager afsted. Det ville være en skam at flytte til en dejlig udenlandsk by, og så ikke have økonomi til at undersøge den. Derudover skal du selvfølgelig have styr på, hvad du cirka kommer til at tjene hver måned med dit nye job - det er ikke altid til at vide, men find evt. ud af hvad gennemsnitslønnen er i branchen, og så sammenligne det med, hvordan leveomkostningerne ser ud i det land, du flytter til.

Du skal jo selvfølgelig finde et sted at bo, hvor du har penge tilbage efter dine månedlige udgifter er betalt. Som sagt ville det være utrolig synd at flytte til udlandet, hvis du ikke har råd til at opleve noget som helst. Undersøg også priserne på forskellige praktiske ting, så du ikke får et kæmpe chok, når du først er flyttet.

Undersøg hvordan du finder et arbejde og et sted at bo

En af de allervigtigste ting når du flytter til et nyt land, er selvfølgelig at finde arbejde og bolig. Det skulle du meget gerne have styr på, inden du tager afsted. Som skuespiller eller danser vil det dog i praksis betyde, at du nok er nødt til at tage et "almindeligt" arbejde og gå til castings og auditions i din fritid. Det kan være svært at lande et skuespiller- eller danser-job hjemmefra, da de fleste castings stadig primært foregår ansigt til ansigt. 

Få ideer til jobs her: 9 studiejobs, der gavner din skuespillerkarriere

Husk, at Onlinecasting eksisterer i følgende lande: Argentina, Brasilien, Colombia, De Forenede Emirater, Malaysia, Mexico, Peru, Polen, Singapore, Sydafrika, Spanien og Tyskland - og der er udsigt til, at der følger flere lande med i fremtiden. Ligesom i Danmark er Onlinecasting i resten af verden et rigtig godt sted at skabe sig en profil og et godt sted at være aktiv, da der kommer rigtig mange jobs. Det er også her, du har mulighed for at blive opdaget.

Hvis du skiller dig markant ud i forhold til lokalbefolkningen i dit nye land, kan det faktisk være til din fordel. Læs mere om fordele ved at være en minoritet i castingverdenen her

Noget andet som kunne være fedt at have styr på, efter du har fundet bolig og arbejde, ville være turen til og fra arbejde - hvad er billigst, og hvad er nemmest. Kig også på, hvor i landet de fleste castings afholdes. Ligesom i Danmark foregår de fleste jobs i de største byer. Det ville jo være en skam at have bosat sig i et område, hvor der sjældent afholdes castings. 

Kend dine egenskaber

Det er vigtigt, at du finder ud af, hvad det er for et specifikt land, du har interesse i - det skal selvfølgelig hænge sammen med dine egenskaber, og specielt dit sprog. Det går jo ikke, at du flytter til et land og finder et job, hvor du ikke kan sproget.

Lær om dit land og dets kultur

Alle lande er som sagt forskellige, og kulturen i det land man rejser til, er altid en god ting at sætte sig ind i. Alt efter, hvor du skal hen, så er der også meget forskellig arbejdskultur - og nogle ting kan godt blive misforstået. Farver, ord, region, magtdistance, status, køn, kontakt - alt dette er eksempler på forhold, der kan være forskellige fra kultur til kultur. Alt sammen er noget, man burde sætte sig ind i og gerne forstå godt, så man ikke bliver misforstået. Arbejdskulturen er især vigtig at sætte sig ind i. Specielt hvis du planlægger at skulle til f.eks. Asien, hvor arbejdspladserne er meget mere hierarkiske og topstyrede, end f.eks. Danmark.

Du skal selvfølgelig også være obs på, at en ferie ikke er det samme som at bo i udlandet. Ferie er som regel afslapning og luksus. At flytte til og bo i udlandet er noget andet. Det er en hverdag, der skal fungere, og ikke bare at ligge ved stranden hver dag.

Opbyg et netværk

Der er heldigvis opfundet de sociale medier, og de kan komme dig enormt meget til gavn, når du skal flytte. Det er aldrig sjovt at være "Palle alene" om alting, og derfor vil det betyde en hel del at få dig et godt netværk, når du skal til en ny by. Både for at lære det hele at kende, men også for at du ikke kommer til at føle dig alt for fremmed og alene i et helt andet land. Du får forhåbentlig nogle gode kontakter på dit nye arbejde eller til diverse castings og auditions. Derudover findes der jo også grupper på de sociale medier, hvor det kunne være en idé at være aktiv. Når du først får de første få kontakter, så kører det forhåbentlig derudaf af sig selv.

Løn- og ansættelsesvilkår

Uanset om du bliver ansat hos en udenlandsk arbejdsgiver, eller udstationeret af en dansk arbejdsgiver - så er det altid vigtigt at få lavet en aftale om løn- og ansættelsesvilkår. Du skal give dig god tid til at gennemgå kontrakten, og hellere én gang for meget. 

Hvis det er en udenlandsk arbejdsgiver du bliver ansat hos, er det en god idé at få aftalt med din arbejdsgiver, hvilken lovgivning der skal gælde for ansættelsesforholdet. Hvis det så ender med, at der ikke er aftalt noget, er det lovgivningen i det land, hvor du skal arbejde, der gælder. Når man bliver ansat i internationale organisationer, er der som regel fastlagt nogle interne retningslinjer, som afpasser løn- og ansættelsesvilkår. 

Hvis du bliver ansat hos en udenlandsk arbejdsgiver, er det en god idé at aftale med arbejdsgiveren, hvilken lovgivning, der skal gælde for ansættelsesforholdet. Hvis der ikke er aftalt noget, gælder lovgivningen i det land, hvor du skal arbejde.

Hvis du er i den situation, at du bliver ansat af en dansk virksomhed til at arbejde i udlandet, så vil der være tale om en udstationering. Det vil sige, at du er omfattet af dansk lovgivning, selvom du opholder dig og arbejder i udlandet. Du skal have en kontrakt, som fastlægger de vilkår, som gælder under udstationeringen. 

Har du fået arbejde som skuespiller, danser eller model i udlandet? Skriv til os på onlinecasting@onlinecasting.dk, hvis du vil dele din historie med os. :) Du skal også være velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Opdateret: Mandag d. 14 oktober 2019

Læs også:

Mandag d. 14 oktober 2019 - For skuespillere

Alt om at blive skuespiller i udlandet

Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom. Læs artikel

Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom.

Tirsdag d. 11 februar 2020 - For alle

Alt om at optræde på et krydstogtskib

Der er mange forskellige måder, man kan optræde og arbejde på et krydstogtskib på. Nogle optræder med shows som sang, dans eller skuespil, hvor andre optræder med f.eks. stand-up eller tryllekunst. Her kan du læse om, hvordan det er at arbejde på et krydstogtskib - hvem ved, måske er det noget for dig. Læs artikel

Der er mange forskellige måder, man kan optræde og arbejde på et krydstogtskib på. Nogle optræder med shows som sang, dans eller skuespil, hvor andre optræder med f.eks. stand-up eller tryllekunst. Her kan du læse om, hvordan det er at arbejde på et krydstogtskib - hvem ved, måske er det noget for dig.

Torsdag d. 20 december 2018 - For skuespillere

7 råd til at blive skuespiller i USA

Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry. Læs artikel

Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry.