Kender du det: Du står på scenen, foran kameraet eller til en audition og pludselig går klappen ned. ”Hvad er det nu jeg skal sige? Hvorfor kan jeg ikke huske det? Kom nu, husk det nu!”, råber din indre stemme, men uroen breder sig blandt dine medskuespillere.
Vi giver dig her et par forslag til, hvordan du kan blive bedre til at huske dine replikker.
Læs ikke bare ordene op som en maskine. Ved at forstå betydningen af samtalen på scenen, vil det give dig en større forståelse for din rolles reaktioner. Dermed bliver det lettere at huske replikkerne: Din medskuespiller siger A. Derfor er det naturligt, at du (rollen) vil svare B.
Det er meget lettere at huske sine replikker, hvis man siger dem højt. Samtidigt får du øvet din artikulering, så det lyder ægte.
Hvis du har en hovedrolle med rigtig mange replikker, kan det være svært at huske dem alle. Men heldigt for dig, så øver man som regel scene for scene. Det kan være en hjælp til dig, når du skal huske det hele. Lær replikkerne udenad fra scene 1, inden du skal øve den sammen med andre. Dernæst scene 2 og så fremdeles.
Læs både dine replikker og de andres højt. Læs dem 5, 10 eller 15 gange, alt efter hvad passer dig. Til sidst behøver du ikke kigge ned i manuskriptet længere. På den måde husker du det også visuelt.
Nogle mennesker lærer bedst ved at skrive tingene ned. Gør ligesom ovenfor, men i stedet for at læse dem, skriver du dem ned. Til sidst behøver du ikke kigge i manuskriptet længere.
Din ven kan supplere dig, hvis klappen går ned, uden du behøver at træde ud af din karakter og kigge ned i manuskriptet.
Du kan også bare læse det højt selv. Derefter lægger du det på din telefon eller lignende, så kan du gå og høre det, mens du handler ind, sidder i bussen eller træner.
Hvis der i regibemærkningerne står, at du skal hælde kaffe op, mens du siger din replik. Så lav en skænke-kaffe-bevægelse samtidig med at du øver din replik. Således at du får kombineret bevægelse og lyd. Mange mennesker husker nemlig bedre, hvis der er knyttet en bevægelse til ordene.
Hvis ikke du synes noget af overstående hjælper dig, kan du prøve at kombinere flere af forslagene. De færreste husker replikker ved kun at have læst dem en gang, så øv dig igen og igen. På et tidspunkt sidder de fast, uanset hvilken måde, du prøver at lære dem på.
Husk at selvom du glemmer en replik, gør det ikke noget. Du er absolut ikke den første. Bliv i rollen, spil videre og vent til suffløren eller en af dine medskuespillere kommer dig til undsætning.
Vil du have flere gode tips? Så se nedenfor.
Tirsdag d. 1 juni 2010
![]() |
Sådan øver du replikker med dit barnOnsdag d. 5 december 2018 - For skuespillereDrømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil. Læs hele artiklen |
![]() |
7 råd til at blive skuespiller i USATirsdag d. 1 december 2015 - For skuespillereLæs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry. Læs hele artiklen |
![]() |
Åben casting – Hvad er det og hvordan foregår det?Mandag d. 15 december 2014 - For skuespillereFor at finde de rigtige personer, og give en bredere del af befolkningen muligheden, bliver der afholdt åbne castings. Det er et af de første led i en stor process, og her prøver casterne, at spotte nye talenter. Læs hele artiklen |
![]() |
Lær at græde på kommandoTirsdag d. 1 juni 2010 - For skuespillereSkuespillere på både film og teater kan ofte ende med en rolle, der kræver at man skal kunne græde på kommando. At mestre denne teknik og samtidig være overbevisende, er enormt svært. Vi har listet ti metoder, der burde få tårerne til at trille. Læs hele artiklen |