Bliv bedre til at huske dine replikker

Kender du det: Du står på scenen, foran kameraet eller til en audition og pludselig går klappen ned. ”Hvad er det nu jeg skal sige? Hvorfor kan jeg ikke huske det? Kom nu, husk det nu!”, råber din indre stemme, men uroen breder sig blandt dine medskuespillere.

Vi giver dig her et par forslag til, hvordan du kan blive bedre til at huske dine replikker.

Forstå din karakter

Læs ikke bare ordene op som en maskine. Ved at forstå betydningen af samtalen på scenen, vil det give dig en større forståelse for din rolles reaktioner. Dermed bliver det lettere at huske replikkerne: Din medskuespiller siger A. Derfor er det naturligt, at du (rollen) vil svare B.

Sig dem højt

Det er meget lettere at huske sine replikker, hvis man siger dem højt. Samtidigt får du øvet din artikulering, så det lyder ægte.

Lær ikke det hele på en gang

Hvis du har en hovedrolle med rigtig mange replikker, kan det være svært at huske dem alle. Men heldigt for dig, så øver man som regel scene for scene. Det kan være en hjælp til dig, når du skal huske det hele. Lær replikkerne udenad fra scene 1, inden du skal øve den sammen med andre. Dernæst scene 2 og så fremdeles.

Læs scenen højt for dig selv mange gange

Læs både dine replikker og de andres højt. Læs dem 5, 10 eller 15 gange, alt efter hvad passer dig. Til sidst behøver du ikke kigge ned i manuskriptet længere. På den måde husker du det også visuelt.

Skriv dine replikker ned indtil de sidder fast

Nogle mennesker lærer bedst ved at skrive tingene ned. Gør ligesom ovenfor, men i stedet for at læse dem, skriver du dem ned. Til sidst behøver du ikke kigge i manuskriptet længere.

Øv med en ven

Din ven kan supplere dig, hvis klappen går ned, uden du behøver at træde ud af din karakter og kigge ned i manuskriptet.

Indspil hele manuskriptet på en lydfil

Du kan også bare læse det højt selv. Derefter lægger du det på din telefon eller lignende, så kan du gå og høre det, mens du handler ind, sidder i bussen eller træner.

Sæt en bevægelse på ordene

Hvis der i regibemærkningerne står, at du skal hælde kaffe op, mens du siger din replik. Så lav en skænke-kaffe-bevægelse samtidig med at du øver din replik. Således at du får kombineret bevægelse og lyd. Mange mennesker husker nemlig bedre, hvis der er knyttet en bevægelse til ordene.

Hvis ikke du synes noget af overstående hjælper dig, kan du prøve at kombinere flere af forslagene. De færreste husker replikker ved kun at have læst dem en gang, så øv dig igen og igen. På et tidspunkt sidder de fast, uanset hvilken måde, du prøver at lære dem på.

Husk at selvom du glemmer en replik, gør det ikke noget. Du er absolut ikke den første.  Bliv i rollen, spil videre og vent til suffløren eller en af dine medskuespillere kommer dig til undsætning.

Vil du have flere gode tips? Så se nedenfor. 

Opdateret: Torsdag d. 6 december 2018

Læs også:

Torsdag d. 6 december 2018 - For skuespillere

Sådan øver du replikker med dit barn

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil. Læs artikel

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil.

Torsdag d. 20 december 2018 - For skuespillere

7 råd til at blive skuespiller i USA

Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry. Læs artikel

Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry.

Torsdag d. 17 december 2015 - For skuespillere

Åben casting – Hvad er det og hvordan foregår det?

For at finde de rigtige personer, og give en bredere del af befolkningen muligheden, bliver der afholdt åbne castings. Det er et af de første led i en stor process, og her prøver casterne, at spotte nye talenter. Læs artikel

For at finde de rigtige personer, og give en bredere del af befolkningen muligheden, bliver der afholdt åbne castings. Det er et af de første led i en stor process, og her prøver casterne, at spotte nye talenter.

Tirsdag d. 29 december 2015 - For skuespillere

Lær at græde på kommando

Skuespillere på både film og teater kan ofte ende med en rolle, der kræver at man skal kunne græde på kommando. At mestre denne teknik og samtidig være overbevisende, er enormt svært. Vi har listet ti metoder, der burde få tårerne til at trille. Læs artikel

Skuespillere på både film og teater kan ofte ende med en rolle, der kræver at man skal kunne græde på kommando. At mestre denne teknik og samtidig være overbevisende, er enormt svært. Vi har listet ti metoder, der burde få tårerne til at trille.