Sådan øver du replikker med dit barn

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil.

Leg og lær

Børn er legesyge, og hvis du kan få det at øve replikker til en sjov ting, vil dit barn have meget nemmere ved at finde interessen og huske dem. Det skal en positiv oplevelse for barnet, så sørg for at sætte de bedste rammer og gør det til en leg.

Knyt replikkerne til noget

Der er et hav af måder at lære på og både børn og voksne lærer forskelligt. En teknik, der kan være rigtig god at bruge, er at knytte replikkerne til et sted. Hvis der f.eks. er en replik, der siger: "jeg er virkelig sulten", så prøv at finde et sted barnet skal gå hen til, eller en ting de skal gøre, når den replik skal siges. Her kunne det være, at barnet går hen til køleskabet, når han/hun siger replikken. Det giver god mening, fordi et køleskab (som oftest) er fuldt af mad, og det vil derfor gøre det nemmere for barnet at huske replikken, der også har noget af gøre med mad.

I princippet behøver stederne ikke at have noget direkte at gøre med replikken, men det kan gøre det nemmere og sjovere for barnet at lære replikken. Hvis vi tager det samme eksempel med replikken "jeg er virkelig sulten", kan det også være barnet tager et æble i hånden, når han/hun skal sige replikken. Det lyder måske fjollet, men det har vist sig at være en rigtig god måde at lære sine replikker på - og det kan bruges til såvel børn som voksne. Det skyldes de bevægelser, vi sætter på kroppen og de billeder, som stederne eller tingene repræsenterer. Hvis kroppen også er i gang, når der øves replikker, vil hovedet bedre kunne huske dem. De hænger trods alt sammen.

Omgivelserne

Udover en god teknik til at lære replikker, kan omgivelserne også gøre en forskel for barnet. Barnet skal bruge meget koncentration på at lære. Tænk derfor på, at fjernsynet ikke er tændt og forstyrre i baggrunden, der ikke er larmende søskende i samme rum osv. Sørg også for at vælge et godt tidspunkt at øve på. Det er måske ikke så hensigtsmæssigt sent om aftenen, når barnet er træt - eller man selv er som forældre ;)

Guide dit barn

Sidst, men ikke mindst, så sørg for at mød dit barn, hvor det er. Alle børn kan blive trætte, sure eller tvære - også selvom de normalt elsker skuespil. Hjælp dem derfor med at finde de rigtige tidspunkter at øve på, en god teknik, der virker for dit barn og opfordre til læring - uden at tvinge barnet.

Held og lykke til alle forældrene derude - og jeres skønne børn!

Opdateret: Torsdag d. 6 december 2018

Læs også:

Mandag d. 11 juni 2018 - For skuespillere

VIDEO: Forældretips - Børn med skuespillerdrømme!

Isabella giver tips til forældre, der har børn med skuespillerdrømme. Læs artikel

Isabella giver tips til forældre, der har børn med skuespillerdrømme.

Mandag d. 31 juli 2023 - For skuespillere

Sådan bliver du børneskuespiller

Er du barn og drømmer du om at blive skuespiller? Læs her, hvordan du kommer i gang. Læs artikel

Er du barn og drømmer du om at blive skuespiller? Læs her, hvordan du kommer i gang.

Tirsdag d. 4 juli 2023 - For alle

Casting til julekalender 2024

Aah, decembermåned. Kalenderlys, julegodter, duften af gran og ikke mindst julekalender i fjernsynet. Drømmer du også om at være statist eller få en rolle i en julekalender? Så læs mere her. Læs artikel

Aah, decembermåned. Kalenderlys, julegodter, duften af gran og ikke mindst julekalender i fjernsynet. Drømmer du også om at være statist eller få en rolle i en julekalender? Så læs mere her.

Torsdag d. 6 december 2018 - For skuespillere

Bliv bedre til at huske dine replikker

Kender du det: Du står på scenen, foran kameraet eller til en audition og pludselig går klappen ned. ”Hvad er det nu jeg skal sige? Hvorfor kan jeg ikke huske det? Læs artikel

Kender du det: Du står på scenen, foran kameraet eller til en audition og pludselig går klappen ned. ”Hvad er det nu jeg skal sige? Hvorfor kan jeg ikke huske det?