12 tips til at forberede dit barn til en casting

Har du et barn, som drømmer om en model- skuespiller- eller måske en danse-karriere? Her får du en guide til, hvordan du bedst muligt kan forberede dit barn til casting.

De vigtigste ting en instruktør ønsker for børn, der er til castings, er, at de opfører sig naturligt, får deres personlighed mest muligt med, er forberedte og har det sjovt imens. Børn kan være ekstremt dygtige, have mange følelser og masser af fantasi, som vil kunne bringe dem rigtig langt. Men det er også nemt for nogle børn at skabe sig nogle dårlige vaner, som kan komme i vejen for at levere en god præstation. Her kommer der 11 tips til, hvordan du kan forberede dit barn til en casting bedst muligt.

1. Lær det udenad - på en sjov måde!

Det kan være rigtig træls og svært for et barn at sidde og øve, øve, øve det samme i flere timer, men mange børn kommer til castings helt uforberedt, og stirrer på manuskriptet hele tiden. Det er vigtigt at lære tingene udenad - så godt som muligt i hvert fald, for det kan selvfølgelig være svært i starten at skulle kunne det hele uden at kigge ned på papiret.

Det bedste du som forældre kan gøre, er at hjælpe dem med at huske replikkerne - prøv at gøre det sjovt ved at øve det derhjemme. Måske lave små film ud af det som I kan kigge på og tale om? I kan også tale om hver enkelt linje: Hvad menes der, og hvordan vil man sige det? Det vigtigste er, at det ikke bliver kedeligt og træls, for rækker barnets tålmodighed sig også til at øve mere. Selvom stykket ikke siger dig som forældre så meget, så prøv at sætte dig lige så godt ind i den, som hvis det var dig selv, der skulle til casting - det gør hele processen nemmere. Hvis først dit barn kan huske det meste af manuskriptet, så bliver det også nemmere for hende/ham at have det sjovt foran kameraet og nyde castingen.

Få flere tips til at øve replikker her: Sådan øver du replikker med dit barn

2. Lad de professionelle om selve "træningen" 

Det er selvfølgelig vigtigt, at du øver med dit barn, men lad det ikke gå for vidt. Undgå at øve planlagte bevægelser og udtryk, og hold jer til at øve replikkerne. Det kan være svært for en instruktør at arbejde med et barn, som egentlig allerede tror, han/hun ved, hvad de skal. Det er vigtigt, at børnene får lov til at lære tingene af en professionel træner, så de ved, hvad de skal ud i. De skal lære at løsne op og være spontane samt arbejde med deres følelser og udtryk.

3. Det skal være oprigtigt 

Det er vigtigt, at man ikke lader sig besætte af karakterbeskrivelsen. Hvis f.eks. din søn får en karakterbeskrivelse, der kræver en "glad, lunefuld, heldig dreng", skal du ikke tvinge dit barn til at handle på den måde til castingen. Enten vil den være der, eller også vil det ikke. Casterne kan sagtens se, hvad der er indstuderet, og hvad der er oprigtigt. Når alle børnene til castings læser de samme linjer, så er det primært kun personligheden, dit barn vil kunne skille sig ud på. Det er den gode, originale, oprigtige personlighed, de går efter.

Det er klart, at de fleste er gode til at sætte sig ind i rollen, men hvis man prøver for meget, kan det komme til at virke meget falsk til en casting. Så sørg for at lære dit barn at være oprigtig.

4. Tålmodighed!

Tålmodighed kan være svært at lære børn. I dette tilfælde er det bare så vigtigt. Som nævnt ovenfor, tager casterne den person, som passer helt perfekt til rollen - derfor handler det også om, at finde den helt rigtige rolle til én selv. Det kan være dit barn er et barn af mange følelser og er meget sensitiv, og det vil der helt klart være en bestemt rolle, som passer til! Men det kan tage tid at finde den. Der vil være rigtig mange børn, der går til castings, og derfor skal man være meget tålmodig, for det kan tage rigtig lang tid, før man finder den helt rigtige rolle og den helt rigtige vej for lige netop dit barn.

5. Det er okay at sige "nej"

Det kan være dit barn skal til tre auditions i morgen og måske endda også en videocasting. Det er alt for meget for et barn - især hvis man har skole ved siden af. Det er vigtigt at sige til dit barn, at det er okay at takke nej tak. Det er vigtigere at vælge f.eks. en eller to auditions, og så forberede sig fuldt ud på dem, end at forberede sig halvt og stresse over alle tre. Det er ikke sådan, at drømmen ryger i vasken, hvis man siger nej tak en gang imellem. Det er jo som sagt ikke alle roller, der passer til lige dit barn. Børn skal have lov til at være børn og skal ikke allerede begynde at stresse over tingene. Der er også en skole, der skal passes og venner der skal leges med.

6. I skal ikke bekymre jer for meget om tøj og hår 

Det er ikke et modeshow at tage til en audition. Selvfølgelig er det vigtigt at klæde sig, så det passer til karakteren, men det skal aldrig gå hen og blive et kostume. Hvis du eller dit barn begynder at tænke for meget over farven på t-shirten eller om håret skal være til den ene eller den anden side, så kommer det til at gå den forkerte vej. Der er aldrig nogen, der er blevet valgt fra, fordi de har haft en grøn trøje på i stedet for gul (med mindre der specifikt var nævnt hvilken påklædning, barnet skulle komme i ;) ). Auditions handler først og fremmest om personen, deres karakter og hvordan de handler. Personligheden spiller ind som den vigtigste del, og for meget udklædning kan gå hen og overkompensere barnets evne som skuespiller.

Har I husket at pakke det hele til castingen? Tjek, at I har fået det hele med her: Hvad skal jeg pakke til en casting?

7. Det er okay at være nervøs 

Faktisk er nervøsitet en god ting. Det giver adrenalin til kroppen, og det gør, at man præsterer bedre. Barnet skal tage sin nervøse energi og vende den til positiv energi. Husk at fortælle dit barn, at casterne ønsker at kunne lide dem. De sidder ikke som dommerne ligesom til X-factor og får dem til at løbe grædende ud. De er der for at hjælpe, og hvis du ikke er den rigtige til rollen, så siger de det på en god måde, og kommer sikkert også med nogle gode råd til barnets næste audition. Det er vigtigt, at I hygger jer med at øve og forberedelsen, så det ikke bliver ligesom en eksamen. Det skal være noget, som er sjovt for barnet, og noget han/hun vil nyde. Gør Ikke noget større ud af det, så de føler, at de SKAL præstere godt. Du skal lade barnet styre det selv, og hvis der er en audition, du kan mærke, de ikke har lyst til - så sig endelig, at det er okay at sige nej tak.

Det du IKKE skal lære dit barn at gøre til en casting

 

8. Tyggegummi nej tak!

Man bliver overrasket over, hvor mange børn, der rent faktisk kommer til casting med tyggegummi i munden. Det er ikke pænt, når man skal stå og sige en masse replikker. Så med mindre det hører sig til barnets karakter, så tjek, at barnet har spyttet tyggegummiet ud, INDEN han/hun går ind til castingen.

9. Undgå undskyldninger

Det er ganske normalt at lave fejl til en audition. Det er forventet og helt naturligt. Instruktørerne er ofte tålmodige, og er godt klar over, at børnene er nervøse, og ser derfor intet galt i det. Det er selvfølgelig okay at bede om at starte forfra, men lær dit barn, at det skal undgå at komme med undskyldninger, f.eks. "det er fordi…" og "undskyld…". Instruktørerne ser det kun som en fordel, hvis barnet er i stand til bare at fortsætte.

10. Ikke overspille

Det er vigtigt, at rollen kommer til at virke naturligt og oprigtig. Der skal ikke overspilles, og barnet skal ikke virke skabet. Det skal bare ligge naturligt, og foregå helt stille og roligt og nede på jorden.

11. Hold fokus

Castingen eller auditionen skulle gerne foregå sådan, at barnet går ind og hilser på panelet (husk øjenkontakten), fortæller kort om sig selv, så udfører de scenen og til sidst takker af og forlader rummet. Barnet skal ikke begynde at spørge ind til, hvordan det er gået, eller forvente at få en tilbagemelding med det samme.

12. Træt og negativ

Det er vigtigt, at du ikke tager et træt og negativt barn med til casting, da dette kun vil ende ud i en dårlig optræden. Sørg for, at barnet har sovet en god nats søvn, fået god morgenmad og måske have nogle snacks med i tasken. Det skal være sådan, at dit barn er frisk og glæder sig, samt møder ind med en god energi. Det går man aldrig galt i byen med.

Knæk og bræk herfra.

Har du et godt råd til, hvordan man forbereder sit barn til en casting? Del det med os herunder eller skriv til os på onlinecasting@onlinecasting.dk

Vi glæder os til at høre fra dig.

Opdateret: Tirsdag d. 22 januar 2019

Læs også:

Torsdag d. 6 december 2018 - For skuespillere

Sådan øver du replikker med dit barn

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil. Læs artikel

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil.

Onsdag d. 11 maj 2016 - For skuespillere

Råd til mor og far: Børn og skuespil

Drømmer dit barn om at være skuespiller, så læs vores forældretips her. Læs artikel

Drømmer dit barn om at være skuespiller, så læs vores forældretips her.

Mandag d. 9 maj 2016 - For modeller

Hvordan bliver man børnemodel?

Alle forældre er nok lidt nysgerrige for at se, om ens barn kan blive børnemodel. Selv spædbørn modtager vi billeder af fra håbefuld forældre. Læs her, hvad det kræver at blive børnemodel. Læs artikel

Alle forældre er nok lidt nysgerrige for at se, om ens barn kan blive børnemodel. Selv spædbørn modtager vi billeder af fra håbefuld forældre. Læs her, hvad det kræver at blive børnemodel.