Sådan bliver du stuntman eller -kvinde

Det er som regel sådan, at man finder et job, som passer til sin uddannelse. Sådan er det ikke helt, hvis man gerne vil være stuntman eller stuntkvinde. Du får her en direkte guide til, hvordan du bliver en stuntman eller -kvinde.

Om man ryger ned af nogle betontrapper inde i byen, falder ned fra en stor hest eller man har ild i tøjet - alt sammen bruger man stuntmen til. Generelt bruger man stuntmen til slåskampe, farlige manøvre i bil, fald, karate, skud scener, brand, undervandsscener og meget andet lignende. Alle de farlige eller risikable handlinger. Man kan vel egentlig godt sige, at du som stuntman laver alt det, en skuespiller ikke rigtig tør - eller ikke kan, af visse grunde.

Det er ikke nogen hemmelighed, at man her i landet ikke har beskæftigelse til ret mange stuntmen. Dog kan man i USA specialisere sig, da det er der, hvor der produceres mange film og tv-serier, hvor de gør brug af stuntmen.

Ingen uddannelse

Det kræver ikke en uddannelse at blive stuntman eller -kvinde. Man uddanner og træner oftest sig selv - men man kan også få hjælp af en såkaldt stuntkoordinator. Det vil sige en person, som er specialiseret i stunts. En stuntkoordinator deltager som regel også i planlægningen før indspilningen af en spillefilm eller tv-serie (hvor der skal fremgå stunts). Han eller hun læser manuskriptet igennem, ser på hvilke scener, der kan være farlige, og derfor også, hvilke scener, der skal bruges en stuntman.

Der findes også nogle kurser, hvor man kan blive bedre til at lave stunts, og man kan dog altid tage en efteruddannelse inden for teknisk filmarbejde.

Hvad kræver arbejdet som stuntman?

Først og fremmest kræver det, at du ligner skuespilleren, du skal udføre stuntet for. Både i udseende, men også at du kan bevæge dig som ham/hende. Det er et meget krævende arbejde, både fysisk, men særdeles også psykisk. Du skal have stærk fysik, men du skal også kunne klare de psykiske belastninger, der kan følge med arbejdet.

Det kræves også, at du er god til kampsport, gymnastik, til at køre bil osv., og så er det selvfølgelig vigtigt, at du er enormt dygtig til f.eks. at falde, så det ikke ser unaturligt ud (og du ikke selv kommer til skade).

Der findes tusindvis af forskellige stunts, og derfor er det vigtigt, at du er enormt dygtig til at bevæge sig. Det er også vigtigt, at du kan hjælpe til og udtænke gode tips og tricks, som kan få de bestemte stunts til at se mere farlige ud end de egentlig er i virkeligheden.

Der er selvfølgelig også konkurrence indenfor området, og nogle folk inden for området laver simpelthen en kontrakt med en stuntman eller -kvinde, hvor de så bruger dem over en periode.

De fleste i branchen anbefaler, at man udvikler en række færdigheder, i stedet for kun at specialisere sig på ét område. Det vil altid kun være en fordel, hvis man f.eks. har erfaring indenfor klatring, dykning, kampsport, kørsel, ridning og lignende. Erfaring er jo aldrig en dårlig ting, og vil altid kun komme dig til nytte.

Netop fordi at arbejdet er så risikabelt, er man også nødsaget til at have en omfattende forsikring, der kan dække både skader på stuntmanden selv, eller skader på andre under udførelsen af arbejdet.

Hvordan foregår indspilningen med en stuntman?

Som sagt så er der en stuntkoordinator indblandet lige før indspilningen af filmen eller tv-serien. Han eller hun læser manuskriptet igennem, ser på hvilke scener, der kan være farlige, og derfor også, hvilke scener, der skal bruges en stuntman.

Det er tit sådan, at handlingsforløbet med stuntet deles op i sekvenser, hvor det derefter optages hver for sig. Det vil sige, at der sker en handling i hver sekvens - f.eks. i én optagelse er der en slåskamp, i en anden er der et fald, og i en tredje er der landing på en bil. Stuntmanden eller stuntkoordinatoren kan også komme med råd til, hvordan sekvenserne bedst kan klippes sammen, så det virker mest muligt naturligt. Dette foregår sammen med instruktøren af filmen eller tv-serien.

Derudover skal der også findes frem til de bedste vinkler i forhold til fotografen, der skal planlægges special-effects og der skal også findes udstyr, som er nødvendigt til stuntets gennemførelse.

Det er selvfølgelig ikke sådan, at du som stuntman skal brække lemmerne eller komme til skade ved udførelse af stuntnumrene. Der findes særligt udstyr, som eksempelvis madrasser eller en luftpude, man som stuntman kan lander i ved fald. Det kan også være en særlig dragt, hvis stuntmanden eksempelvis skal slæbes hen ad gulvet uden at få 200 brandmærker. Også udstyr såsom en branddragt, en trampolin samt klatreudstyr. 

Fremtidsmuligheder som stuntman

Som nævnt er det et særdeles krævende arbejde - både fysisk og psykisk. Dette er også med til at gøre de fleste karrierer meget korte. Men det kan være, at man finder et andet arbejde indenfor film- og tv-produktion.

Det er de færreste, der holder til at være stuntman hele livet. Dog har man jo fået opbygget en hel del erfaring og gode tips og tricks, og derfor er det også lettere at finde andet arbejde inden for denne branche.

Det er heller ikke et job, man som sådan kan leve af. Det er i hvert fald de færreste, der kan det. Som regel supplerer man det med anden beskæftigelse. Det kan være noget internationalt arbejde, undervisning eller andet indenfor filmproduktion.

Som stuntman er man som regel også selvstændig eller medejer af en virksomhed, der tilbyder undervisning, medvirker ved opvisninger eller andet lignende.

Vigtige tips til at blive stuntman eller -kvinde

1. Få dig noget erfaring og sørg for at udvikle dine færdigheder. Specielt indenfor slåskampe, ridning og kørsel, fald, styrke, dykning og kampsport.

2. Overvej, om det ville være en god ide at tage nogle kurser eller andet, som kan hjælpe dig med at udvikle dine færdigheder, inden du søger arbejde som stuntman.

3. En god ide vil være at have en "mentor". Det er ikke et must, men det ville være en god ide at være blandt de professionelle stuntmen, og have muligheden for at søge råd, og få hjælp til at forbedre dine færdigheder.

4. Sørg for at få dig et godt "headshot" - altså et professionelt portræt kan man vel kalde det. Der skal muligvis investeres nogle penge i en professionel fotograf, men det er helt sikkert noget, der vil komme dig til gavn. Det vil gøre, at du bliver taget mere alvorligt, og at du virker mere professionel. Det er altid en fordel, at stuntkoordinatorer og producenterne kan se, om du har det udseende, de søger. Man kan vel godt sige, at det er dit visitkort som stuntman.

5. Opbyg et flot og professionelt CV. Du skal være ærlig, og forsøg ikke på at imponere folk ved at sige, at du har færdigheder, du slet ikke besidder. De vigtigste elementer på dit CV er:
- Din højde, vægt, skostørrelse og muligvis andre fysiske målinger
- Film og tv erfaring (hvis du har nogen)
- Selvfølgelig en liste over dine færdigheder og/eller særlige evner, som kunne være en fordel som stuntman
- Og dit headshot selvfølgelig!

6. Forbered dig på nogle lange timer, hvis du ender med at blive optaget. Det kan tage rigtig lang tid at optage scener.

7. Sørg altid for at holde dig i god form, så du ikke lige pludselig står og ikke lever op til de stunts du skal lave, efter du er blevet ansat.

Opdateret: Torsdag d. 6 december 2018

Læs også:

Onsdag d. 12 december 2018 - For skuespillere

Hvordan forløber en casting?

Skal til casting for første gang, men er i tvivl om, hvordan det foregår? Læs her, hvordan en casting typisk forløber. Læs artikel

Skal til casting for første gang, men er i tvivl om, hvordan det foregår? Læs her, hvordan en casting typisk forløber.

Fredag d. 22 juni 2018 - For skuespillere

Hvad skal jeg pakke til en casting?

Er du i tvivl om, hvad du skal have med til en audition? Brug vores pakkeliste her, så glemmer du ikke noget igen til dine næste auditions. Læs artikel

Er du i tvivl om, hvad du skal have med til en audition? Brug vores pakkeliste her, så glemmer du ikke noget igen til dine næste auditions.

Søndag d. 12 august 2018 - For skuespillere

4 måder at arbejdstilladelse i Hollywood

Drømmen om at stå på den røde løber i Hollywood ligger i mange. Læs her, hvad det kræves for at få arbejde som skuespiller i God's own country. Læs artikel

Drømmen om at stå på den røde løber i Hollywood ligger i mange. Læs her, hvad det kræves for at få arbejde som skuespiller i God's own country.