Hvorfor spiller ægte teenagere IKKE teenagere på film?

Har du også undret dig over, hvorfor teenagere i amerikanske film oftest ser meget ældre ud, end du selv gjorde/gør? Få forklaringen på alderen her. 

I mange amerikanske teen-film bliver de unge karakterne spillet af skuespillere, der er meget ældre i virkeligheden. De er som regel i midten af 20’erne og nogen er endda i 30’erne. Men hvorfor finder filmselskaberne ikke skuespillere, der svarer til den alder, de skal spille? Det kigger vi på her.

Lovkrav

Nogle filmselskaber foretrækker at hyre skuespillere, der er over 18 år til at spille teenage-roller. Det gør de blandt andet fordi, der er nogle lovmæssige regler med hensyn til bl.a. arbejdstid og skoleundervisning af børn og unge under 18 år:

Skuespillere over 18 år må have længere arbejdsdage end dem under 18. Har man én gang været på et filmset, ved man, at dagene kan være meget lange og hektiske, så derfor er det bedre for produktionsselskaberne at finde skuespilere over 18 år, så de ikke bryder loven om arbejdstid for børn og unge. 

Ved brug af skuespillere under 18 år forelægger der regler om, at forældre/værge skal være på settet sammen med barnet. Derudover forelægger der et krav om, at filmselskabet skal hyre en underviser samt medregne timer til skoleundervisning på optagelsesdagene. Ved at hyre en skuespiller over 18 år, kan filmselskabet faktisk spare penge frem for at ansætte en umyndig skuespiller. 

Nøgenscener 

I USA er sexscener - og scener, der tangerer dertil - med børn og unge under 18 år ulovligt – uanset om det er skuespil eller ej. Ved at benytte skuespillere over 18 år, sikrer filmselskaber, at de ikke bryder nogen lov om børnepornografi.

Puberteten

Puberteten kan ændre en teenagers udseende drastisk. Pludselig er den 13-årige dreng vokset 10 cm, stemmen har ændret sig, og den charmerende dreng er pludselig blevet til en ranglet teenager. Eller den søde pige er blevet en ren sexbombe, da hun fyldte 18. Da film og tv-serier oftest ikke optages i samme rækkefølge som de vises, ser det meget mærkeligt ud, når filmen/serien er færdig. For at undgå dette, er det lettest at caste skuespillere, der allerede har overstået puberteten – og dermed har et ”stabilt” udseende. 

Kender du din playing age? Find den her

Så selvom pubertet ligger fjernt fra dig nu, har du måske stadig en chance til at lande en stor rolle i en teen-film eller serie. Her kan du se nogle af de skuespiller, der var væsentlig ældre – eller yngre end den karakter, de spillere. 

Skuespillere, der var ÆLDRE end den karakter de spillede:

 

Leonardo DiCaprio i Catch Me If You Can

Frank Abagnale var kun 16 år, da Leonardo DiCaprio spillede ham i filmen Catch Me If you can. Selv var Leonardo på det tidspunkt 28 år. 

 

Robert Pattingson i Twilight filmen 

Robert var 22 år, da han spillede den 17-årige i den første Twilight film. 

 

Gabrielle Carteris som Andrea Zuckerman i Beverly Hills 90210

De fleste i Beverly Hills-castet var ældre end de karakterer, de spillede, men Gabrielle Carteris, som spillede  Andrea Zuckerman var klart den ældste. Da Andrea var 16 i serien, var Gabrielle i virkeligheden 29 år.

 

Keiko Agena som Lane Kim i Gilmore Girls

Keiko Agena var 27 år, da hun begyndte rollen som den 16-årige Lane Kim, der var bedsteveninde med Rory Gilmore.

 

Cory Monteith som Finn Hudson i Glee

Karakteren Finn Hudson var ca. 16 år, da første sæson af Glee løb over skærmen. Cory Menteith selv var lige fyldt 27 år. Da karakterne i serien gik ud af high school i sæson 3, var Cory Monteith 30 år. 

 

Troian Bellisario i rollen som Spencer Hastings i Pretty Little Liars

I første sæson af Pretty Little Liars, hvor pigerne spiller high school-elever, var Troian Bellisario allerede 24 år.

 

Stockard Channing i Grease

Pink Ladies-lederen Betty Rizzo, som blev spillet af Stockard Channing var 34 år i virkeligheden. 

 

Michael J. Fox i Tilbage til Fremtiden

Michael J. Fox i Tilbage til Fremtiden var 24 år, da han spillede den 17-årige Marty McFly i den første Tilbage til Fremtiden-film. Da alle tre film foregår indenfor få måneder, var Michael J. Fox 29 år i virkeligheden, men stadig 17 år i filmen, da den tredje film udkom. 

 

Jason Earles i Hannah Montana

Jason Earles var 29 år, da han spillede Miley Cyrus’ teenagebror i Hannah Montana. 

 

Tobey Maguire i Spiderman

Toby Maguire var 27, da han spilede den 17-årige Peter Parker i Spiderman. 

Skuespillere, der var meget YNGRE end den karakter de spillede

 

Jennifer Lawrence i Silver Linings Playbook og Joy

I filmen Silver Linings Playbook spiller Jennifer Lawrence en ung enke ved navn Tiffany. Ifølge bogen, som filmen er baseret på, er Tiffany i 30’erne. Jennifer Lawrence var selv kun 21 år, da hun spillede den rolle. 

I filmen Joy, spiller hun en mor til tre og over 30 år, selvom hun i virkeligheden kun var 24 år. 

 

Sasha Pieterse i Pretty Little Liars

Sasha Pieterse var kun tolv år gammel(!), da hun fik rollen som gymnasieeleven Allison DiLaurentis i Pretty Little Liars. 

Opdateret: Tirsdag d. 27 juni 2017

Læs også:

Torsdag d. 25 april 2019 - For skuespillere

Find din playing age

Har du set den fedeste casting, du bare MÅ deltage i, men passer du ikke helt på alderen? Så har vi godt nyt. Måske kan du godt komme i betragtning til opgaven alligevel. Læs her, hvordan du finder din playing age. Læs artikel

Har du set den fedeste casting, du bare MÅ deltage i, men passer du ikke helt på alderen? Så har vi godt nyt. Måske kan du godt komme i betragtning til opgaven alligevel. Læs her, hvordan du finder din playing age.

Onsdag d. 29 juni 2016 - For skuespillere

Er du træt af at blive typecastet?

Er du træt af altid at blive typecastet som f.eks. politibetjent? En af skurkene? Eller måske den nørdede pige? Vi giver dig her 6 råd til, hvordan du kan undgå at blive typecastet. Læs artikel

Er du træt af altid at blive typecastet som f.eks. politibetjent? En af skurkene? Eller måske den nørdede pige? Vi giver dig her 6 råd til, hvordan du kan undgå at blive typecastet.

Mandag d. 31 juli 2023 - For skuespillere

Sådan bliver du børneskuespiller

Er du barn og drømmer du om at blive skuespiller? Læs her, hvordan du kommer i gang. Læs artikel

Er du barn og drømmer du om at blive skuespiller? Læs her, hvordan du kommer i gang.