De kendtes ritualer inden de går på scenen

Hvordan forbereder du dig, inden du skal på scenen eller foran kameraet? Gad vide, hvad andre gør? I denne artikel fortæller vi om de professionelles ritualer inden "showtime".

Hvorfor bruge ritualer?

Det kommer nok ikke bag på nogen, at det kan være skræmmende at skulle stille sig op på en scene foran et stort publikum og vide, at alle kigger på dig. Samtidig er det jo det, skuespillere, modeller og dansere gør igen og igen. Så de kan alligevel ikke helt slippe det kick, som det jo også kan give at skulle performe. Folk, der ikke selv gør sig i skuespil, har ofte en respekt for dem, som gør det og tør tale foran så mange mennesker. Man skal dog ikke tage fejl af, at det ikke er lige nemt altid, og selv den mest garvede, kan blive nervøs. Derfor benytter flere sig af ritualer til at give dem en form for tryghed og skabe de bedste betingelser for at kunne give sig selv fuldt ud i en optræden.

Et ritual, de fleste skuespillere på en scene benytter sig af, er at varme stemme op inden en performance. På den måde belastes den ikke mere end højst nødvendigt. Især hvis du har en rolle, der kræver en masse råb eller skrigeri, kan stemmen hurtigt lide under det, hvis ikke den er godt varmet op på forhånd. Udover at få stemmen i gang, kan et ritual også bestå af mentale og fysiske opvarmninger, så både sind, krop og stemme bliver klar. For dansere handler det selvfølgelig om at varme kroppen op. 

Det er jo van(d)vittigt

En af dem, der benytter sig af ritualer, er den amerikanske skuespillere og sanger Nick Jones. Han er måske er bedst kendt fra bandet Jonas Brothers og langt hen af vejen for sin musik, men han gør sig faktisk også i skuespil. Man siger jo, at uden mad og drikke duer helten ikke og især vand er det, der altid anbefales som første valg for væskeindtag. Det råd må man sige, at Nick følger. Inden han skal performe, drikker han nemlig hele sit dagsindtag af vand, så han er godt hydreret inden. Derudover benytter han sig af en steamer, hvor kombinationen af vand og essentielle olier, giver et ekstra boost til hans stemme og hals.

Sidst, men ikke mindst hopper han under bruseren, da han her føler, der er bedst mulighed for at blive centreret og frisket op inden showstart. Van(d)vittigt, hvad vand kan gøre, hva’?

Dance it off

Der er ikke noget som et par dansetrin og et fedt stykke musik, der kan få gang i kroppen og samtidig skabe en god stemning. Det kan skuespillerne Sawyer Smith og Amanda LaMotte skrive under på. Sawyer medbringer en bluetooth-speaker og en idé om, hvilken eller hvilke sange, der får ham i den rigtige stemning, og så er mindsettet ligesom sat. Amanda gør sig først og fremmest i en lille ballet-opvarmning for sig selv, men derefter elsker hun ligesom Sawyer også at lytte til noget musik og bevæge sin krop hertil. Det giver bare en helt særlig og effektiv energi, som de begge kan gøre gavn af, når de skal optræde. Udover at det er en sjov måde at få varmet kroppen op og komme i godt humør, er det også en måde at være social sammen med de andre på holdet. Har du først danset åndssvagt sammen, kan det ikke andet end at give et smil på læberne og skabe et sammenhold, som er uundværligt, når man skal performe sammen over flere shows. Lidt sjov skal man jo have, ikke?

Se ind for at se ud igen

Selvom at danse sammen kan være både sjovt, konstruktivt og socialt, foretrækker nogle skuespillere at benytte sig af en mere individuel form for ritual. En af dem er Christiani Pitts. Hun elsker også musik - især Nina Simone, som hun gerne lytter til inden et show. Men udover musik er et af Christianis ritualer, at hun beder inden en performance. Det er to ritualer, som hun nærmest religiøst skal udføre hver gang.

Skuespilleren Britt Michael Gordon elsker, som mange andre, også at lytte til musik, men derudover gør han sig også i at dagdrømme. Afhængig af, hvilket mindset hans karakter skal have i det pågældende stykke eller den pågældende film, bruger han det at dagdrømme til enten at opnå en fascination af sin karakter eller skabe et scenarie, der kan få ham hen til rette "sted", inden han for alvor går i gang.

Der findes adskillige former for ritualer mht. at blive mentalt klar inden en optræden. For skuespilleren Brandon Springman, handler det i højere grad om, at han ved, hvordan hans medskuespillere og holdet bag har det. En kort samtale, et smil eller et simpelt "hej", hjælper ham meget til at fornemme stemningen og føle sig "connected" med de andre. På den måde føler han, at det er nemmere at give sig hen til sin karakter og spille sammen med de andre, når de står på en scene eller foran et kamera.

Sommerfugle i maven

Det er helt normalt at få lidt sommerfugle i maven før en forestilling, men er det mon muligt at slippe for den nervøsitet? Skuespilleren Stephen Shore har selv et ritual om, at han før en optræden, drikker en lille slurk Pepto-Bismol, der ofte tages i forbindelse med oplevelsen af kvalme, oppustet mave eller diarre. Hvis han ikke indtager det, kan han også finde på at tygge på en antacid-tablet for fordøjelsen og mod opstød. Disse symptomer kan nemt forekomme, når man er nervøs, og det er så hans måde at forsøge at komme nervøsiteten til livs. Derudover kan han bedst lide at komme i god tid - gerne en hel scene inden han selv skal på, hvis det kan lade sig gøre. På den måde får han virkelig fornemmelsen af stykket.

Ved at lytte, mime og ryste nervøsiteten af sig samtidig med at følge med i stykket, er han til stede i nuet og glemmer de tanker og forventninger, der er til ham de næste timer, hvor forestillingen står på.

"Tak"

Sidst, men ikke mindst, er der rigtig mange skuespillere, der siger tak. Det at sige "tak" til universet og vise en taknemmelighed for, at de har fået muligheden for at gøre det, de elsker - nemlig at spille skuespil, er et ritual, der er værd at tage med. Det er en virkelig rar tanke at slutte af med, inden de skal stå i rampelyset og stråle.

Vi håber, denne artikel gav dig et bud på ritualer, der udføres af de professionelle skuespillere, inden scenen eller optagelserne kalder. Disse ritualer er jo ikke øremærket til skuespillere. De kan også være nyttige i det "almindelige" hverdagsliv. Inden du skal til en jobsamtale, eksamen eller hvad det måtte være. Det at finde et ritual, der virker for dig - uanset om det er som skuespiller eller privatperson, kan være en god tryghedsskabende ting at gøre og kan klart anbefales. Vi kan ikke kontrollere alt, men vi kan om ikke andet, kontrollere, hvad der skal ske i vores ritual, inden vi skal noget vigtigt - skuespillerrelateret eller ej.

Har du et ritual du udfører, så smid endelig en kommentar nedenunder.

Opdateret: Mandag d. 10 februar 2020

Læs også:

Torsdag d. 31 oktober 2019 - For skuespillere

Hvad lægger en caster mærke til?

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen. Læs artikel

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen.

Tirsdag d. 13 august 2019 - For skuespillere

Kom ind i rollens mindset

Det er ikke nok bare at kunne sine replikker. Du skal også kunne sætte dig i din karakters sted og spille rollen. Kan du begge dele, er du rigtig godt på vej som skuespiller. I denne artikel kommer vi med nogle forslag til, hvordan du kan tilegne dig din rolles væremåde og komme ind under huden på dem. Læs artikel

Det er ikke nok bare at kunne sine replikker. Du skal også kunne sætte dig i din karakters sted og spille rollen. Kan du begge dele, er du rigtig godt på vej som skuespiller. I denne artikel kommer vi med nogle forslag til, hvordan du kan tilegne dig din rolles væremåde og komme ind under huden på dem.

Onsdag d. 17 juli 2019 - For skuespillere

Stemmeopvarmningsøvelser

Hvordan passer du på stemmen, så den kan holde til mange forestillinger, som skuespiller eller sanger? I denne artikel kommer vi med nogle bud på stemmeopvarmningsøvelser. Læs artikel

Hvordan passer du på stemmen, så den kan holde til mange forestillinger, som skuespiller eller sanger? I denne artikel kommer vi med nogle bud på stemmeopvarmningsøvelser.