Stemmeopvarmningsøvelser

Hvordan passer du på stemmen, så den kan holde til mange forestillinger som skuespiller eller sanger? I denne artikel kommer vi med nogle bud på stemmeopvarmningsøvelser.

Skuespilleren og stemmen

Det er indlysende for enhver, at sangere bruger deres stemme rigtig meget, når de synger. Det gør skuespillere faktisk også. De er faktisk meget afhængige af deres stemme, når de fremfører deres replikker.

Det er altså en fordel, hvis du som skuespiller er opmærksom på at varme din stemme op, så den kan holde til de mange teaterforestillinger, filmoptagelser osv.

Husk, at din stemme også udfordres en del. Skal du for eksempel råbe, skrige eller andre ting, der er hårde for stemmen, er det vigtigt at have et solidt fundament. Om ikke andet, at du ved, hvordan du bruger din stemme korrekt i disse situationer. Udover at undgå overbelastning, kan øvelser også hjælpe med at styrke din stemme, så du kan bruge den endnu bedre.

Klarer det fint uden

Det er jo ikke fordi, du ikke kan synge eller tale, hvis ikke du varmer op. Ligesom en fodboldspiller også sagtens kan spille fodbold, selvom vedkommende ikke har varmet op. Når det så er sagt, anbefaler vi altid at du varmer din stemme op- især når du som sanger eller skuespiller, bruger din stemme meget. Det vil ikke være særligt rart, hvis du efter mange år i branchen, begynder at miste stemmen eller ikke kan performe, som du gjorde førhen, fordi du har overbelastet den. 

Man kan sammenligne det lidt med sportsudøvere. Hvis ikke de varmer op inden træning eller en konkurrence, er der større risiko for skader. Får man først en skade, kan det tage lang tid at komme ovenpå igen - om du er sportsudøver, sanger eller skuespiller. 

Du vil også opleve at blive hurtigere træt og slidt i stemmen, hvis ikke du varmer op. 

Når du laver stemmeopvarmningsøvelser, kan du blødgøre de stive muskler, så stemmen bliver mere fleksibel og klar til at performe.

Massage

Lad os kaste os ud i det. Massage er måske ikke det første ord, der popper op i hovedet, når man tænker på stemmeopvarmning. Ikke desto mindre, kan massage gøre godt for din stemme. 

Lad os dele den op i to dele: En ydre massage og en indre massage.

Hvis vi starter med den ydre massage, skal du bruge dine fingre til at massere kinderne. Start ude ved ørene og placer to eller tre fingre på huden. Lav små cirkulære bevægelser ned mod din mund og pas på med ikke at presse for hårdt. Dette er med til at løsne op, så din stemme bedre kan udfolde sig.

Den indre massage går ud på, at du med din tunge får masseret dine kinder indefra. Det gør du igen med små cirkulære bevægelser. 

Vejrtrækning

Vejrtrækningen er selvfølgelig altafgørende for, at din stemme kan performe optimalt. 

Hvis du ikke bruger støtten, men udelukkende får luft oppe fra halsen, er der større risiko for slid på stemmen. Hvis du er tvivl om du får trukket vejret nede fra maven, kan du gøre følgende: Læg en hånd på maven og tag nogle dybe vejrtrækninger. Her skal din mave helst bevæge sig ud og ind. Et andet trick er at sætte dine hænder i siden, hvor håndfladerne er omme på ryggen. Når du trækker vejret, skal der også her ske en udvidelse. Forsøg dig nu med sang eller tale, men behold hænderne på enten mave eller ryg. Læg mærke til om de bevæger sig optimalt. Trækker du vejret overfladisk, vil du ikke mærke de samme bevægelser og dermed heller ikke drage nytte af støtten.

Sidst, men ikke mindst

Når du har tjekket vejrtrækningen og fået masseret en smule, kan det være en god idé at afslutte med at øve nogle toner. Uanset om du er sanger eller skuespiller, kan det igen hjælpe til at varme din stemme op, så den er klar de mange replikker eller sange. 

Giv dig i kast med nogle høje og dybe toner og se også, hvor lang tid du kan holde dem. 

Er din stemme godt opvarmet og vejrtrækningen i top, vil du kunne holde tonerne længere. Du vil også have nemmere ved at sige en lang replik eller mange i træk.

Vejrtrækning, støtte og lyd skal arbejde sammen. Træner du alle elementerne og bruger dem i din opvarmning, men også i din performance, kommer din stemme til at have rigtig gode forhold.

Opvarmning er måske ikke det sjoveste, men bare ti minutter kan gøre en stor forskel og er helt klart noget, vi vil opfordre til. 

Vi håber denne artikel gav dig nogle tips til, hvordan du passer på din stemme, så du kan performe så godt så muligt, som sanger, skuespiller eller noget helt tredje.

Har du andre forslag til stemmeopvarmning? Smid en kommentar, så vi alle kan drage nytte af din viden.

Opdateret: Onsdag d. 17 juli 2019

Læs også:

Torsdag d. 28 marts 2019 - For alle

17 sjove facts fra castingverdenen

Hvorfor siger man egentlig knæk og bræk? Hvor gamle var Beverly Hills stjernerne i virkeligheden under optagelserne? Og var vandet egentlig så koldt i Titanic, som det så ud til? Få svarene her og andre sjove facts fra castingverdenen, som du kan underholde med næste gang du sidder og venter til en audition. Læs artikel

Hvorfor siger man egentlig knæk og bræk? Hvor gamle var Beverly Hills stjernerne i virkeligheden under optagelserne? Og var vandet egentlig så koldt i Titanic, som det så ud til? Få svarene her og andre sjove facts fra castingverdenen, som du kan underholde med næste gang du sidder og venter til en audition.

Torsdag d. 14 marts 2019 - For skuespillere

Læg stemme til tegnefilm

Der er mange, som går med en lille drøm om at lægge stemme til tegnefilm. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det kræver at blive stemmeskuespiller til en tegnefilm. Læs artikel

Der er mange, som går med en lille drøm om at lægge stemme til tegnefilm. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det kræver at blive stemmeskuespiller til en tegnefilm.

Torsdag d. 14 marts 2019 - For skuespillere

Hvad er dubbing?

Dubbing er en stor udfordring selv for de mest garvede dubbing talenter, da man bliver nødt til at opbygge en karakter der reagerer på andre personers optræden og adfærd. Men hvad er dubbing egentlig? Og hvor meget bliver det brugt i Danmark? Læs artikel

Dubbing er en stor udfordring selv for de mest garvede dubbing talenter, da man bliver nødt til at opbygge en karakter der reagerer på andre personers optræden og adfærd. Men hvad er dubbing egentlig? Og hvor meget bliver det brugt i Danmark?