Hvad lægger en caster mærke til?

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen.

Når du indsender en castingvideo, opdatere din castingprofil eller lignende, er det vigtigt at tænke over, hvordan du fremstår. Hvad lægger en caster mærke til? Alle kan opstille et CV og skrive, at de ønsker rollen, fordi "den lyder spændende". Det har casteren hørt tusind gange før. Så hvad kan du gøre for at skille dig ud?

Fra generel til personlig

Først og fremmest så henvend dig personligt. Du har måske en "basis" castingvideo, som du altid kan bruge til at søge jobs. Hvis tiden er knap, er det også godt at have sådan en liggende, så du har et eller andet at vise. Når det så er sagt, vil vi altid anbefale, at du laver en ny castingvideo, hver gang du søger en rolle. Jamen, skal jeg ikke sige det samme alligevel? Hvad jeg har lavet før og at jeg søger rollen, fordi den er noget for mig? I den her artikel vil vi prøve at udfordre dét mindset. Ligesom de roller du søger er forskellige, er casterne bagved også forskellige, og de vil forvente forskellige ting fra dig.

Hvis vi prøver at vende lidt tilbage til det her med at henvende sig personligt, så kan det gøres på flere måder. Hvis du kender navnet på modtageren, så sig: "Hej Søren" frem for "hej med dig". Det viser, at du har læst opslaget grundigt og ved hvem modtageren er.

Brug, i det omfang det er muligt, dine referencer. Lad os sige, du har set opslaget på Onlinecasting, så nævn det i videoen. Det kan også være, du har arbejdet sammen med et hold fra en filmskole, der har anbefalet dig at søge en rolle til en af deres andre produktioner. Giv dem den credit. De har jo hjulpet dig på vej, og hvis det i sidste ende betyder, at du får rollen, kan du takke dem for en del af det.

Førstehåndsindtryk

Når du henvender dig, vil førstehåndsindtrykket altid have en betydning. 

Rent praktisk er der nogle små ting, du kan gøre, som kan hjælpe dig på vej i en god castingvideo:

- Sørg for at der er lys nok i lokalet. Det er rigtig øv, hvis casteren knap nok kan se dig. Det gør det i hvert fald svært at vurdere, om du skal gå videre eller ej.

- Fjern forstyrrende elementer i baggrunden. Det kan være opvasken fra i går, plakater osv. Det allerbedste er, hvis du kan finde en bar hvid væg ved et vindue, så du kan få et naturligt lysindfald.

Når rammerne er på plads, så husk nu også at tale tydeligt. Mumlen eller lav tale, kan igen gøre det svært at vurdere dig. Om ikke andet, kan du være uheldig, at det bliver en irritationsfaktor og det vil vi jo nødig have.

Læs mere om et godt førstehåndsindtryk her: Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til en audition

Motivation

"Okay, nu har jeg sat de fysiske rammer og henvendt mig personligt til modtageren. Hvad skal resten af præsentationen så indeholde?" Der er selvfølgelig ingen facitliste på dette spørgsmål. Dog er der nogle råd, som kan være gode at følge. Mange nævner hurtigt lidt af det relevante arbejde, de har lavet førhen. Det er der for sin vis ikke noget i vejen for, men man kan sige, at når du søger roller, vil du altid vedhæfte dit CV eller linke til din castingprofil alligevel. Groft sagt, kan man derfor sige, at det er lidt "spild af tid" at nævne det i sin castingvideo. Brug hellere den tid på at tale om din motivation for at søge rollen. Lad os sige, du søger en rolle til en komedie. Her er det jo oplagt at fortælle lidt om, hvad du synes er sjovt. Hvad der får dig til at grine. Det kan måske virke lidt mærkeligt at tage den vinkel, men husk hele tiden på grunden til, at du søger en rolle. Hold fokus på din motivation. Ikke kun for casterens skyld, men også for din egen.

Hvis du er bekendt med skuespillerteknikker, og måske ofte benytter én bestemt selv, kan du med fordel nævne det i din præsentation. På den måde får casteren et indtryk af, hvordan han kan arbejde med dig. Så længe du også husker at nævne, at du selvfølgelig er åben over for andre indgangsvinkler til skuespillet, kan du sagtens nævne det.

Selvsikkerhed

Sidst, men ikke mindst, er det naturligvis vigtigt, at du udstråler selvsikkerhed. Sid med rank ryg, hav øjenkontakt og smil. Du søger den her rolle, fordi du virkelig tror på, du er den rette kandidat til jobbet. Det skal skinne igennem, når du henvender dig. Det er uanset, om det er via en castingvideo eller om det er til en audition.

Alle disse råd kan du også bruge i din dagligdag. Og hvad mener vi så med det? Når du er nede og handle, går en tur på gaden og lignende, så udstrål de samme ting, som når du er til auditions, castings mm. Tænk på, at castere, instruktører og i det hele taget folk, der søger personer til deres projekter, også er helt almindelige mennesker, som du kan støde på ude i "det virkelige liv". Lad os sige, der befinder sig en caster på den samme strækning, du går en dag, og du har tjek på dine ting og stråler af selvsikkerhed… Hvem ved? Det kunne jo være, han lagde mærke til det, og et øjeblik kunne overveje at spørge ind til, om du vil være en del af deres projekt. Det er selvfølgelig yderst sjældent det sker, men det er da sket, at folk er blevet "opdaget" på gaden. Og selv, hvis du ikke støder på en caster eller lignende, er det så ikke fedt at have selvsikkerhed på en helt almindelig grå regnvejrsdag, hvor du måske bare skal ned i den lokale brugs?

Positiv indstilling

Vi er udmærket klar over, at denne måde at tænke på og leve sit liv på, måske ikke er sådan den gængse befolkning gør det. Især ikke i lille Danmark med vores Jantelov, hvor det at skille sig ud, ikke nødvendigvis er en positiv ting. Det er det dog i skuespillersammenhænge. Tænk på, hvor mange håbefulde sjæle, der er derude, som drømmer om at blive skuespillere. Det kræver selvfølgelig mere end selvsikkerhed at slå igennem som skuespiller, men om ikke andet, hjælper det dig godt på vej. Dette gælder ikke kun, når en caster skal lægge mærke til dig, men også når du oplever afslag. Hvis du går ind med en positiv indstilling om, at du gjorde dit bedste og en god portion selvsikkerhed, bliver det formegentlig nemmere at acceptere et afslag og sige "pyt".

Vi håber denne artikel gav dig et indblik i, hvad en caster lægger mærke til, hvad du kan gøre for at lande en rolle og/eller hvordan du får mere selvsikkerhed i dit liv - både som skuespilleraspirant og menneske.

Held og lykke med rollesøgningen.

Opdateret: Torsdag d. 31 oktober 2019

Læs også:

Onsdag d. 27 november 2019 - For alle

Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til en audition

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk. Læs artikel

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk.

Fredag d. 30 august 2019 - For alle

Disse billeder skal du have på din Onlinecastingprofil

Hvad er det nu for nogle billeder, der er gode at have på sin castingprofil? Hvilket et er det vigtigste? Og hvad skal du være opmærksom på? Læs med i denne artikel. Læs artikel

Hvad er det nu for nogle billeder, der er gode at have på sin castingprofil? Hvilket et er det vigtigste? Og hvad skal du være opmærksom på? Læs med i denne artikel.

Torsdag d. 22 august 2019 - For alle

Derfor skal du IKKE vente med at ansøge en casting

Er du interesseret i en af vores casting, skal du ikke vente alt for længe med at sende din ansøgning, hvis du vil i betragtning til jobbet. Få forklaringen her. Læs artikel

Er du interesseret i en af vores casting, skal du ikke vente alt for længe med at sende din ansøgning, hvis du vil i betragtning til jobbet. Få forklaringen her.