Kom ind i rollens mindset

Det er ikke nok bare at kunne sine replikker. Du skal også kunne sætte dig i din karakters sted og spille rollen. Kan du begge dele, er du rigtig godt på vej som skuespiller. I denne artikel kommer vi med nogle forslag til, hvordan du kan tilegne dig din rolles væremåde og komme ind under huden på dem.

Musik

Du kender sikkert selv det her med, at du kommer i en bestemt tilstand, når du hører et stykke musik. Det kan være en bestemt genre, et bestemt emne eller en bestemt sang. Du føler dig glad, ked af det, vred eller andre følelser. Du kommer i en særlig stemning. Skal den karakter, du skal spille, være trist til mode, kan du med fordel sætte et stykke musik på, som får dig i den rette stemning. Det kan i hvert fald besværliggøre situationen, hvis du på vej til optagelser hører musik, der får dig i et godt humør, hvis det er meningen, at du skal være ked af det.

Vi er nærmest ens

Ofte vil roller minde om nogen, vi har set før. Stræberen, den usikre ven osv. Derfor kan det være en god idé at søge inspiration i film eller serier. Den karakter, du skal spille, minder dig måske om en eller anden fra en film. Kunne du mon tage noget fra hans væremåde, så du nemmere kan komme ind i din rolles mindset?

Det er altid fint at søge inspiration, og det kan hjælpe dig med at komme i det mindset, som din karakter kræver. Men ligesom du ikke må kopiere din sidemakkers opgave i skolen, skal du i skuespillerregi også passe på, at du ikke minder for meget om den rolle, du bliver inspireret af. Folk gider ikke at kigge på en tro kopi, men vil se, hvad du kan give til rollen. Søg inspiration, men brug det også kun som inspiration og ikke som en facitliste.

Hvis det var mig…

Overskriften er måske ikke den bedste sætning at få ind i hovedet som skuespiller, da der vil forekomme roller, hvor det nærmest vil være umuligt at sætte sig selv ind i personens sted. Du vil formentlig også reagere eller tænke helt anderledes end din karakter med mindre du nærmest skal spille dig selv. Men prøv at tænke over, hvorfor din karakter er som han/hun er. Hvordan kan det være, at personen har den attitude? Det er ikke tilfældigt, hvordan din karakter er skruet sammen. Der vil være en grund til, hvorfor den er som den er. Nogle gange er det ret indlysende, og andre gange, skal du grave dybere for at finde meningen med det.

Er du tvivl, så spørg gerne instruktøren. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt. Det ville jo være ærgerligt, hvis du har brugt en masse tid og energi på at sætte dig ind i et bestemt mindset, hvis det var meningen, at din karakter skulle være på en helt anden måde.

Act the same way

Det sidste bud på, hvordan du kommer ind i rollens mindset, er måske lidt mere ekstrem end de førnævnte. Har du mod på det, kan det nemlig være rigtig god forberedelse, hvis du simpelthen "bliver" din karakter. Når du skal ned og handle, så prøv at bevæge dig som rollen ville gøre det. Tal som den person. Opfør dig som den person. Det kan virke grænseoverskridende, de første gange du gør det, og der vil naturligvis være roller, hvor man vil fraråde at gøre brug af dette trick. Du skulle nødig skabe mere skade end gavn. Når det er sagt, er det altså bare en virkelig fed måde at komme ind i rollens mindset. Her får du ikke bare øvet inden for hjemmets trygge rammer. Du tvinger dig selv til at gå ud i virkeligheden og spille den rolle. Hvis det ikke er at være godt forberedt, så ved vi snart ikke, hvad er.

Vi håber, denne artikel gav dig nogle brugbare værktøjer til, hvordan du kan komme ind i en rolles mindset. Men husk, der er også grænser. Det er fedt, hvis du virkelig kan komme under huden på din karakter, men pas på, du ikke tager dit arbejde med hjem og lader det gå ud over din normale hverdag.

Har du et godt trick til at komme ind under huden på en karakter? Del det meget gerne med os herunder. :) 

Opdateret: Tirsdag d. 13 august 2019

Læs også:

Torsdag d. 8 august 2019 - For alle

Træning der gavner kreativ udfoldelse

Er du aspirerende skuespiller eller model, men mangler du inspiration til, hvordan du holder din krop ved lige, så den kan klare de mange optrædener? Få forslag til træning, der gavner den kreativt udfoldende krop her. Læs artikel

Er du aspirerende skuespiller eller model, men mangler du inspiration til, hvordan du holder din krop ved lige, så den kan klare de mange optrædener? Få forslag til træning, der gavner den kreativt udfoldende krop her.

Tirsdag d. 30 juli 2019 - For skuespillere

Få skuespil presset ind i en travl hverdag

Synes du det kan være svært at få skuespillet presset ind i hverdagen? I denne artikel kommer vi med råd til at få skuespil integreret i dit liv. Læs artikel

Synes du det kan være svært at få skuespillet presset ind i hverdagen? I denne artikel kommer vi med råd til at få skuespil integreret i dit liv.

Mandag d. 28 oktober 2019 - For alle

6 tips til at skille dig ud fra mængden til en audition

Kender du det? Du tropper op til en audition og alle dine konkurrenter ligner dig til en vis grad. Her får du 6 tips til at skille dig ud fra mængde. Hvem ved, måske bliver det dig, der render med den store hovedrolle næste gang. Læs artikel

Kender du det? Du tropper op til en audition og alle dine konkurrenter ligner dig til en vis grad. Her får du 6 tips til at skille dig ud fra mængde. Hvem ved, måske bliver det dig, der render med den store hovedrolle næste gang.