Sådan forbereder du dig til en danseaudition

Skal du til en danseaudition? Her får du en tjekliste til alt, hvad du skal være opmærksom på.

Gennemgå det hele én gang til

Det er en god idé at gennemgå din audition-ansøgning og -opslag grundigt og gerne mere end én gang. Man kan hurtigt komme til at overse nogle vigtige detaljer. Det kan for eksempel være "dress codes", altså bestemt påklædning eller andet, man skal være opmærksom på. Sørg for at følge alle instruktioner nøje, så kan du ikke gøre mere. Det viser også, at du har forberedt dig godt og tager hele processen seriøst. Hvis der er nogle instruktioner, du ikke helt forstår, eller hvis du gerne bare vil være sikker på, at du har forstået det korrekt, så kontakt endelig en koreograf eller anden medarbejder, så du kan få styr på det inden auditiondagen. 

CV’et skal være klar

Til nogle auditions skal du medbringer dit "danse-CV" - altså en liste med din erfaring, uddannelse samt kompetencer og resultater. Det giver et godt indblik i dig som danser og er en god måde for instruktørerne at se dig an, og se, hvad du kan.

Skriv også din e-mail, telefonnummer og navn på CV'et, så personalet kan kontakte dig efter auditionen. Du skal være lettilgængelig.

Det kan også være en rigtig god idé at vedhæfte et dansefoto, altså et foto af dig som er i gang med at danse. På billedet skal man kunne se din form og teknik. Husk at have dit CV og dine fotos opdaterede, så det hele tiden er helt up-to-date med informationer og billeder af dig.

Audition-dag-rygsækken

Her er en liste med forslag til, hvad der kunne være godt at medbringe til din danseaudition:

- Vand er rigtig vigtigt, da en danseaudition typisk er hård og svedig.
- Snacks, hvis du skulle gå sukkerkold eller lige mangler et ekstra energi-kick inden audition.
- Skiftetøj, hvis du kommer til at svede rigtig meget, eller der uheldigvis skulle gå noget galt med det tøj, du har på.
- Nogle gode dansesko - også gerne skiftesko.
- Elastikker, hårbånd, hårklemme eller hvad du ellers bruger for at holde håret væk, når du danser.
- Plaster, hvis du har en vabel.

Vælg eller lav din egen solokoreografi

Hav din auditionkoreografi klar, hvad end du vælger en allerede eksisterende koreografi eller laver din egen. Til mange auditions vil man gerne se dig danse uafhængigt og solo, og derfor er det vigtigt at have en koreografi klar og have den øvet godt og grundigt igennem.

Sørg for at vælge en koreografi, som viser dine styrker frem og overholder de mulige instruktioner. Du skal selvfølgelig sørge for at matche den stil, som panelet leder efter. Få det til at passe til det, du er specielt god til, og giv den ellers bare fuld gas og vis, hvad du kan. Det er her, du har muligheden for at shine.

Øvelse og forberedelse

Du har sikkert hørt det mange gange før, men øvelse og forberedelse er enormt vigtigt inden en audition. En god måde er at optager dine øvelsessessioner. Sæt dit kamera på et stativ og optage hele din "prøve". Bagefter skal du så se den igennem, enten alene eller med en ven, søster, forælder eller andet. Se den gerne med nogle, du ved, er ærlige. Hvis der er noget i din prøve, som slet ikke fungerer, så er dette en god mulighed for at forbedre dig. Du vil typisk kunne se, hvis nogle af bevægelserne ikke dur. Hvis først du selv er tilfreds med din præstation, så vil din selvsikkerhed også komme dig til gode til optagelsen.

Forbered dine interview-svar

Som en almindelig jobsamtale, vil der til en audition også nogle gange være et interview, hvor du bliver bedt om at fortælle om dig selv og din historie som danser. Her er det vigtigt, at du tænker over, hvad du svarer, og virker sikker i dine svar. Selvsikkerhed er et vigtigt nøgleord. Du kan evt. undersøge og google dig lidt frem til nogle af de spørgsmål, der typisk vil dukke op under sådan et interview. Skriv nogle ærlige, kortfattede svar ned, og øv dig i at sige dem naturligt og med en høj og klar stemme.

Typisk vil man blive spurgt om sine mål som danser eller om du har haft nogle større begivenheder indenfor din karriere indtil videre. Hvis du har nogle klare og tydelige mål med din dans, så få det formuleret godt og forbered dig på at svare på det. Mål og ambitioner er noget, man taler rigtig meget om, og er et enormt vigtigt emne.

På den store dag

Få en god nats søvn

Det er vigtigt, at du er veludhvilet og frisk på din auditiondag. Selvom det kan være svært at falde i søvn dagen inden, er det vigtigt, at du får sovet nok. Gå eventuelt en lang tur dagen inden, så du kan blive træt og sove godt. Dette vil give dig den energi og fokus, du skal bruge til din audition.

Sæt en alarm, så du er sikker på at stå op til tiden - en stresset morgen er en rigtig dårlig start på dagen.

Morgenmad

En god balanceret, sund morgenmad med massere af proteiner vil også give dig en masse god energi at starte dagen på. Uanset om du er vant til at spise morgenmad eller ej, så skal du spise god morgenmad på dagen, når du skal ud og bevæge dig. Eksempler på en god morgenmad kunne være kogte æg, mælk, havregryn med frugt, græsk yoghurt med nødder og bær eller noget i den dur.

Hold dig selv afslappet og fokuseret

Selvom nervøsiteten trykker, så sørg for vidt muligt at holde dig selv så afslappet som muligt. Tag nogle dybe vejrtrækninger, og sørg for at være godt forberedt. Husk dig selv på at gøre dit bedste, og at det er en god dag. Så længe du gør det så godt du kan, så kan du ikke gøre mere. At fylde dit hoved med spekulationer og bekymringer vil kun ødelægge din dag. Gå ind i det med et positivt sind, og tænk på at det bliver sjovt og spændende uanset hvad.

Ankom til tiden

Det giver et dårligt indstryk, hvis du kommer for sent. Ankomsten er din første mulighed for at vise, at du tager det seriøst og anstrenger dig. Prøv at komme afsted i god tid. Så kan du også klemme en god opvarmning ind, inden du skal optræde.

Påklædning

Sørg for at have det rigtige tøj med/på, og noget du har det behageligt i. Det skal selvfølgelig passe til din dansestil og følge de instruktioner, der nu eventuelt kunne være. Vis dine former frem, og tag gerne noget tætsiddende på, så dommerne kan se, hvordan din krop bevæger sig.

Læs her mere om påklædning til din audition: Påklædning til din danseaudition

Opvarmning inden audition

Som nævnt før ville det være en god idé, hvis du har tid til at varme op, inden du skal ind til auditionen. Du kan ikke danse lige så godt, hvis du er stiv i kroppen, og dine muskler er uforberedte. En god udstrækning og lidt opvarmning vil kunne gøre underværker for din audition.  

Observer dommerne

Hvis det er en åben audition så se, om du ikke kan lure dommernes reaktioner lidt ved de andre deltagere. Observér deres ansigtsudtryk og kropssprog, hvad de kan lide og hvad de ikke så godt kan lide - det kan godt gå hen og give dig nogle fordele, når det er din tur. Det kan være, du kan undgå nogle af de fejl, de andre lavede eller imponere med noget, du ved, de godt kan lide. Det kan dog også have den modsatte effekt og gå hen og gøre dig mere nervøs og stresset. Måske tænker du, at de andre gør det rigtig godt, og så bliver du mere nervøs. Hvis dette er tilfældet, så undgå så vidt muligt at kigge på de andre, og bare vent, til det er din tur.

Og til sidst: Sørg for at være i front. Det giver sig selv, at man lægger mere mærke til dem, der står foran og tør stille sig op og tage fokus. Det viser også, at man er modig og selvsikker.

Nyd det og rigtig god auditiondag!

Opdateret: Mandag d. 14 oktober 2019

Læs også:

Onsdag d. 20 februar 2019 - For skuespillere

Sådan kurerer du sceneskræk

Sceneskræk er følelsen af nervøsitet, som man får lige inden eller imens man står foran et publikum. Det medfølger ofte hjertebanken, mundtørhed, muskelsammentrækninger, talebesvær, rødmen, svedeture og panik. Her kommer en guide til, hvordan du kan kurere sceneskræk. Læs artikel

Sceneskræk er følelsen af nervøsitet, som man får lige inden eller imens man står foran et publikum. Det medfølger ofte hjertebanken, mundtørhed, muskelsammentrækninger, talebesvær, rødmen, svedeture og panik. Her kommer en guide til, hvordan du kan kurere sceneskræk.

Tirsdag d. 13 november 2018 - For alle

Hvad skal man sige og gøre i en præsentationsvideo?

Der skal ikke kompliceret udstyr til at lave en god præsentationsvideo, men hvad skal man egentlig sige og gøre? Læs artikel

Der skal ikke kompliceret udstyr til at lave en god præsentationsvideo, men hvad skal man egentlig sige og gøre?

Torsdag d. 17 december 2015 - For dansere

Bliv en bedre danser

Hvis du gerne vil være en bedre danser, så har du sikkert tit hørt, at du bare skal træne mere. Men er der andet man kan gøre? Vi har samlet 10 bud på, hvordan du kan blive en bedre danser. Læs artikel

Hvis du gerne vil være en bedre danser, så har du sikkert tit hørt, at du bare skal træne mere. Men er der andet man kan gøre? Vi har samlet 10 bud på, hvordan du kan blive en bedre danser.