10 tips til at få børn til at smile naturligt på billeder

Der findes findes vel næsten ikke noget bedre og sødere end et billede af et barn, der smiler helt fra hjertet af. Men det kan være en kamp at få sådan et billede i kassen. Her får du 10 tips, du kan bruge, hvis du gerne vil have dit barn til at smile naturligt på billeder.

#1 "Jeg fanger dig"

Vi kender det vist alle sammen, hvis vi har prøvet at få børn til at grine og smile. Legen, hvor du siger "jeg kommer og fanger dig" samtidig med at du går eller løber langsomt hen mod barnet og kilder dem. Det gælder om at gøre det én gang, og derefter gå tilbage, holde fokus og forsøge på at gøre det igen - der ved børnene, hvad der skal til at ske, og derfor griner eller smiler de allerede, når du er på vej mod dem.  Det er en rigtig god måde at få et godt billede af et barn, hvis man vil have et godt og naturligt smil frem på billedet.

#2 "Tittebøh"

En ting, som minder lidt om ovenstående er "tittebøh", som de fleste nok også kender. Stå evt. bag ved kameraet, så barnet får ansigtet ligefrem på billedet. Sørg for at kameraet er i fokus og klar til at fange smilet. Denne er nok bedre til de lidt mindre børn, men den virker for det meste hver gang. Hold hænderne foran ansigtet, fjern dem så og sig "tittebøh" (eller noget andet) samtidig med, at du laver et sjovt ansigt - det får ofte børn til at smile og grine, specielt hvis man ser lidt fjollet ud samtidig.

#3 Tumling

De fleste børn elsker at tumle og fjolle rundt, og en anden god måde at få et smil frem, kunne være at tumle lidt med dem. Dette kræver dog, at en voksen er med på billedet. Vend for eksempel børnene på hovedet, kast dem stille op i luften, lad som om du er ved at tabe dem (dette lyder lidt voldsomt, men I ved forhåbentlig, hvad der menes). Hvis der kun skal fokuseres på barnet, så stå evt bagved den voksne, hvor den voksne og barnet står ansigt til ansigt, og på den måde kan du fange billedet hen over skulderen på den voksne.

#4 Det vil altid hjælpe at kilde dem!

De fleste børn kan godt lide at blive kildet. Hvis man har et rigtig kildesyg barn, så er man stensikker på at få et godt og naturligt smil eller grin frem fra barnet. Dette kræver dog også, at der er andre med på billedet, men man kan så også blive garanteret et godt grin.

#5 Brug lidt omvendt psykologi (på den gode måde)

Den omvendte psykologi har vi vist alle benyttet os af på et tidspunkt i vores liv - og det virker rigtig godt på børn. Også på billeder! Vi kender det, når vi vil have dem til at gøre noget, de ikke vil. Børn vil tit gerne drille og være lidt på tværs - for de er jo trods alt børn, ikke? Men i dette tilfælde kan det faktisk gå hen og blive din fordel. Fortæl barnet, at de ikke må smile - ikke på en måde, hvor du virker sur, men på en måde, hvor barnet godt ved, at det er for sjov, men at I er ude på at drille hinanden. "Du kan liiige prøve på at smile". "Hvis du smiler nu, så fanger jeg dig..." noget i den retning. Det betyder for barnet, at I leger og fjoller, og det vil også være med til at bringe et godt, naturligt smil frem.

En anden måde kunne også være at bede dem om at se sure eller alvorlige ud. Vi kender alle det, hvor man siger "prøv lige at se sur ud" eller "se så alvorlig ud som du kan" og når man så prøver så hårdt at se sur og alvorlig ud, så bliver det svært at lade være med at grine.

#6 Jokes, jokes, jokes...

Dette lyder nok lidt for nemt, men forsøg at fortælle en god joke. Hvis I er vant til at fjolle og grine sammen, så ved du sandsynligvis, hvilke slags jokes, der vil få dit barn til at grine. Glade børn har let til smil, og en god joke vil som regel gøre underværker.

#7 En god oplevelse

Det er også enormt vigtigt at sørge for, at dit barn er frisk, veludhvilet og i godt humør inden shootet. Det kan gøre en rigtig stor forskel - og hvis I så hygger jer sammen med det, og evt. får en is ind imellem billederne eller lignende, så vil det helt sikkert give pote på billederne. På den måde vil barnet også se det som en sjov oplevelse, og I vil derfor også kunne gøre det igen med succes. Hvis det er noget, I ikke gør så tit, så få evt. noget lækker mad eller lav noget sjovt inden eller efter shootet, så ved barnet også, at de får noget god ud af det. Hvis barnet har det sjovt imens shootet foregår, så er det dermed også nemmere at få naturlige smil og grin frem.

#8 Klæd dig ud

Dette kan også virke enormt godt, hvis I forsøger at få et naturligt smil frem. Find en sjov maske, en stor hat eller et fuldt kostume, som ser sjovt ud. Gem dig lidt, og kom så frem, lige når billedet skal tages. Jo sjovere du ser ud, jo større chance er der for at få et smil frem.

#9 Stirre-legen

De fleste, børn som voksne, har nok prøvet stirrelegen. Legen, hvor man sidder og stirrer på hinanden, og den, der griner først, har tabt. Det er rigtig, rigtig svært at lade være med at grine, når man ikke må. Dette er en oplagt mulighed for at få et godt smil ind i billedet.

#10 Dans!

En anden god ide at få et godt smil frem, kan være at sætte noget glad og sjovt musik på og begynd at danse. Børn har det med at efterabe, og hvis først du og/eller andre begynder at danse, så vil de nok føle sig lidt mere trygge og på den måde begynde at danse med - og vi ved alle, at når man danser, så smiler man helt automatisk også. Dette kunne gå hen og blive et rigtig godt billede.

Held og lykke. Vi glæder os til at se en masse billeder af smilende, grinende børn! 

Opdateret: Mandag d. 28 oktober 2019

Læs også:

Torsdag d. 22 august 2019 - For modeller

Sådan smiler du med øjnene

En af hemmelighederne bag et godt billed, er at smile med øjnene. Eller "smize" som Tyra Banks kaldte det i America's Next Top Model. Prøv vores guide her til, hvordan du kan smile med øjnene. Læs artikel

En af hemmelighederne bag et godt billed, er at smile med øjnene. Eller "smize" som Tyra Banks kaldte det i America's Next Top Model. Prøv vores guide her til, hvordan du kan smile med øjnene.

Mandag d. 9 maj 2016 - For modeller

Hvordan bliver man børnemodel?

Alle forældre er nok lidt nysgerrige for at se, om ens barn kan blive børnemodel. Selv spædbørn modtager vi billeder af fra håbefuld forældre. Læs her, hvad det kræver at blive børnemodel. Læs artikel

Alle forældre er nok lidt nysgerrige for at se, om ens barn kan blive børnemodel. Selv spædbørn modtager vi billeder af fra håbefuld forældre. Læs her, hvad det kræver at blive børnemodel.

Tirsdag d. 4 juli 2023 - For alle

Casting til julekalender 2024

Aah, decembermåned. Kalenderlys, julegodter, duften af gran og ikke mindst julekalender i fjernsynet. Drømmer du også om at være statist eller få en rolle i en julekalender? Så læs mere her. Læs artikel

Aah, decembermåned. Kalenderlys, julegodter, duften af gran og ikke mindst julekalender i fjernsynet. Drømmer du også om at være statist eller få en rolle i en julekalender? Så læs mere her.

Torsdag d. 17 december 2015 - For modeller

Kan mit barn blive børnemodel?

Modelbureauer kigger ikke kun på dit barns udseende, men lige så meget, hvordan de tager sig ud på billeder, om de kan følge instruktioner og om de har tålmodighed til at sidde stille og vente. Læs artikel

Modelbureauer kigger ikke kun på dit barns udseende, men lige så meget, hvordan de tager sig ud på billeder, om de kan følge instruktioner og om de har tålmodighed til at sidde stille og vente.