Arbejd hjemmefra - som skuespiller

Vi kan ikke komme udenom, at tiderne har ændret sig efter covid-19 kom til. Det kan være du selv har prøvet at blive hjemsendt fra arbejde eller fået udskudt eller aflyst forestillinger, optagedage eller lignende. Pludselig sidder man derhjemme med en masse tid, som man ikke havde forventet at skulle have. Selvom vi alle selvfølgelig havde ønsket det anderledes, så har vi ikke andet valg end at tilpasse os til det. Det er nemt at tage den negative kasket på og bare se sort på tingene, men hvad får du egentlig ud af det? Du skal ikke negligere de følelser og tanker. Det er helt naturligt, at de kommer, og det skal de også have lov til. Når det så er sagt, så prøv så vidt muligt at se lyst på tingene. Et eller andet sted, kan det måske ligefrem være en gave at have fået al den ekstra tid. 

Hvad kan du så bruge tiden på? Vi har nedenfor samlet et par eksempler på, hvordan du er skuespiller hjemmefra, så du ikke falder helt af vognen på de tidspunkter, du er nødsaget til at blive hjemme.

Selftapes

Selftapes er blevet mere og mere populære de sidste år, men hvad er det nu lige et selftape er? Et selftape går ud på, at du laver en casting eller audition hjemme hos dig selv, hvor du selv filmer det. Udover at det giver rigtig god mening at lave selftapes i disse tider, så er det også noget, der ses oftere i branchen. På denne måde slipper du for at bruge tid på at tage til en fysisk audition og casting, og casterne slipper for at stille lokaler og tid til rådighed for det. Vi kan selvfølgelig ikke komme udenom, at det ikke er helt det samme, som at være fysisk til stede med folkene bag. Der er ikke mulighed for at improvisere eller give et andet bud på scenen, hvis det var det casteren ønskede. Til gengæld kan det måske hjælpe dig, som kan opleve at blive meget nervøs til de her auditions og castings. Når man står alene derhjemme og skal performe, kan du tage det i dit eget tempo. Du har også mulighed for at lave flere selftapes og evaluere undervejs. Dette kan være rigtig godt til, når du skal udvælge det selftape, som du synes du performede bedst på, men derudover er det også god træning. Hvis du filmer hvert et selftape du laver, kan du se det igen og få en fornemmelse af, hvor du måske skal forbedre dig lidt. Det kan være mimikken ser lidt spøjs ud i forhold til det udtryk, du egentlig ville have frem. Det kan være, at du kommer til at tale på en underlig måde, der ikke passer til karakteren osv. Man kan sige, at uanset om der er mulighed for at deltage i fysiske auditions eller castings, vil selftapes blive brugt mere fremadrettet, så det kan kun anbefales, at du øver dig i dem. 

Læs mere her: Videocasting - hvordan foregår det? 

Up-to-date

Kender du følelsen af, at du gerne vil have organiseret dine ting, men aldrig synes, du har tiden? Nu er der ikke længere en undskyldning. Har du en profil på Onlinecasting.dk, så gå ind og se, om den egentlig er up-to-date. Har du fået skrevet al den erfaring på, som du har? Det kan jo både være projekter, du har været en del af, men også kurser du har deltaget i.

En anden mulighed er at lægge et lydspor på din profil. Det behøver ikke være optaget i et professionelt lydstudie eller noget i den stil. Måske undrer du dig over, hvad et lydspor skulle gøre godt for. Uanset om du har en drøm at indtale lydbøger eller "bare" være med i film, teater m.fl., så er det godt, at casterne kender din stemme.Billeder og udseende er naturligvis det vi ser først, men hvis de af en eller anden årsag ikke synes din stemme passer til projektet fra starten, er det ærgerligt at spilde både din egen og deres tid på det. Lad os sige, at de søger en jysktalende kvinde, men du er indfødt københavner og ikke kan lave et jysk dialekt, ligegyldigt hvor meget du prøver … så passer du bare ikke til den rolle. Hvad skal et lydspor så indeholde? Der er ikke nogle regler for, hvad det præcist skal være, men et forslag er at indtale noget fra en bog, så vi kan få din stemme af høre. Især hvis du ønsker at blive lydbogsspeaker, vil det være en rigtig god idé. Det kan også være du har en drøm at dubbe tegnefilm og i det tilfælde ville det være oplagt at prøve at lave lidt forskellige stemmer til et stykke film. Hvis det er sidstnævnte du går med, vil vi dog anbefale, at du udover de forskellige stemmer, også har et take med din helt egen stemme, som du ville snakke normalt. 

Udover at tilføje lydspor og opdatere sin castingprofil, er der en helt basic ting som din kalender. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvordan man bedst kan lide, at planlægge sin hverdag. Hvis du er typen, der kan lide at have skrevet ind, hvornår der er deadline til en audition, hvornår der muligvis kommer øvedage, hvis du bliver udvalgt til det givne projekt, så tag at få dem skrevet ind i din kalender. Hvis man går til mange auditions eller i det hele taget har mange ting, som man gerne vil deltage i og formegentlig også skal have arbejde, social liv osv. til at passe ind også, så er en kalender guld værd.   

Onlinekurser

Udover, at de her tider har gjort onlinekurser mere almindelige, kan vi heller ikke komme udenom, at det også er noget, som vi kommer til at se mere og mere af. Det er nemt og tilgængeligt for alle med en internetforbindelse og kan ofte også klares på farten. Måske har du prøvet det her med at se, at der er et kommende kursus, som du virkelig gerne vil deltage i, men som ligger langt væk fra dig, hvor det vil være besværligt at komme til. Al den tid og de transportpenge, sparer du væk, når det bliver holdt på en online platform, som for eksempel Facebook. Kurserne kan omhandle alt mellem himmel og jord, der har med skuespil af gøre. Det kan være emner, som: Hvordan laver du et godt selftape, hvordan forbereder du dig bedst til en audition osv. Nogle kurser er gratis, hvor andre kræver betaling. Hvis pengene er små, så overvej, hvilke kurser du vil kunne drage mest nytte af og hvor du tænker dine penge bliver til en investering og ikke et spild. Det kan også være en god idé at lave lidt research på dem, der har arrangeret kurset. Har de succes i dag? Har de hjulpet kendte skuespillere godt på vej? Hvis du ønsker et professionelt kursus, så koster det ofte lidt, da man betaler for kvalitet. Omvendt kan de penge være godt givet ud i sidste ende - sålænge du også selv sørger for, at give alt, hvad du har til kurset og følger nøje med. Man får hvad man giver.  

Netværk

Netværk, netværk, netværk. Ja, det kan næsten ikke siges nok. Hvis du gerne vil være skuespiller, er der mange ting, der spiller ind. Dog tror mange, at det "kun" handler om en god evne til at leve sig ind i en rolle, men for de fleste betyder evnen til at netværke også en del. Måske har du hørt om, at nogen har fået en rolle, fordi de kendte en, der kendte en. Det er nemlig langt fra alle jobs, der slås op på castingsider, som for eksempel Onlinecasting, som alle har adgang til. Hvad gør jeg så? Så er det her, du virkelig skal netværke. Du kan lige så godt vænne dig til det og få det ind som en helt naturlig del af det at være skuespiller. Der findes mange forskellige måder at netværke på og kan afhænge af hvem, der søger. Et eksempel kan være, at du tidligere har været med i en kortfilm for en af filmskolerne. Hvert år søger de folk til at medvirke i disse - gerne op til en eksamen. Vær i god tid og skriv til dem, hvor du takker for at have været med før og nævner, at hvis de mangler folk, så må de endelig sige til. Du må aldrig forvente, at de tænker tanken før dig. De har rigtig mange folk igennem og det er umuligt at huske alle. Hvis du derimod rækker hånden ud til dem, kan det være, at de tænker: "Når ja. Ham/hende kan jeg godt huske fra det projekt. Den person kunne da godt være en mulighed til vores kommende film." Der er selvfølgelig også en risiko for, at du ikke passer til rollen eller de finder et andet bud, men sådan kunne det også have gået, hvis du deltog i en officiel casting. Selvom det er vigtigt at netværke, er der også grænser. Pas på, at du ikke bliver for påtrængende, da det kan have den modsatte effekt. I værste tilfælde kan det ende med, at de bliver trætte af dig og stopper med at svare og/eller ikke ønsker at have dig med igen. En anden indgangsvinkel til at netværke kan være, hvis du ser et opslag, hvor du måske ikke selv passer til rollen, men kender nogen, der gør. Vælger du at skrive til casteren med hvem du anbefaler, viser det ikke kun et overskud, men også engagement. Hvis du hjælper dem, kan der være større sandsynlighed for, at de hjælper dig også. Om ikke andet, at de vil huske dig og huske dig for noget godt.   

Øvelse gør mester

Øvelse gør mester er nok ikke et udtryk, der er gået forbi din næse. Hvis du gerne vil være skuespiller, nytter det ikke noget kun at være skuespiller, når du er på scenen eller foran et kamera. Der skal øves. Det giver sig selv, at hvis du har en casting eller audition du skal til, er der replikker, sang og lignende, der skal øves på. Det samme gør sig gældende, når jobbet først er landet. Hvis du for eksempel lander en musical, bliver der hurtigt meget, der skal øves, som skuespil, sang og dans. Betyder det så, at du ikke skal øve, hvis der ikke er nogle kommende projekter? Selvfølgelig ikke. Der vil komme stille perioder, hvor du måske ikke lige har castings, auditions eller projekter du skal deltage i. Det betyder dog ikke, at du bør ligge på den lade side. Der er altid noget du kan øve dig på og blive bedre til. Det kan være alt fra ansigtsmimik, kropssprog og talemåder - bare for at nævne nogle få. Hvis du ønsker at lave musicals, er det naturligvis også oplagt at få øvet sang. Måske har du svært ved at holde en lang tone eller kommer til at overanstrenge dig, når du synger. Brug den ekstra tid på at øve disse ting og så kan vi næsten garantere, at det giver pote i sidste ende. Om ikke andet, får du holdt tingene ved lige, så ikke er kommet helt ud af træning, når der kommer noget nyt igen.  

Vi håber denne artikel hjalp dig med at få et overblik over, hvad du kan bruge tiden på som aspirerende skuespiller, hvis du ikke lige skal til auditions, castings eller skal spille forestillinger eller være på optagelser. Dette kan være oplagt i disse tider vi er i nu, men også i de "tørkeperioder", hvor du ikke har så meget på tapetet.

Opdateret: Torsdag d. 17 september 2020

Læs også:

Onsdag d. 27 november 2019 - For skuespillere

Apps, bøger og podcasts om skuespil

Vil du gerne udvide din viden om skuespil, men er i tvivl om, hvor du skal søge inspiration? Så er denne artikel noget for dig. Læs artikel

Vil du gerne udvide din viden om skuespil, men er i tvivl om, hvor du skal søge inspiration? Så er denne artikel noget for dig.

Lørdag d. 12 oktober 2019 - For skuespillere

Sådan bruger du Instagram som skuespiller

Leder du efter en effektiv måde at promovere dig selv som skuespiller på? Har du overvejet om Instagram kunne være en mulighed, men er i tvivl om, hvordan du skal bruge det? Læs med i denne artikel herom. Læs artikel

Leder du efter en effektiv måde at promovere dig selv som skuespiller på? Har du overvejet om Instagram kunne være en mulighed, men er i tvivl om, hvordan du skal bruge det? Læs med i denne artikel herom.

Tirsdag d. 4 juni 2019 - For skuespillere

Kan jeg søge en rolle, selvom jeg ikke passer 100% på beskrivelsen?

Det er næsten ikke til at bære, hvis du finder ud af, at du ikke passer på beskrivelsen af din drømmerolle. Men de fysiske egenskaber er ikke altid skrevet i sten. Du kan sagtens søge en rolle, selvom du ikke passer 100% til beskrivelsen. Læs her hvordan. Læs artikel

Det er næsten ikke til at bære, hvis du finder ud af, at du ikke passer på beskrivelsen af din drømmerolle. Men de fysiske egenskaber er ikke altid skrevet i sten. Du kan sagtens søge en rolle, selvom du ikke passer 100% til beskrivelsen. Læs her hvordan.