Giver man blomster før eller efter en forestilling?

Har du undret dig over, hvorfor man giver blomster til skuespillere? Og giver man dem før eller efter en forestilling? Find ud af do's and don'ts, når det kommer til blomster og skuespillere i denne artikel.

I den her artikel tager vi udgangspunkt i skuespillere, men kan selvfølgelig også gøre sig gældende til dansere, sangere mfl. 

Husk, at følgende kun er råd og ikke krav. Så længe du gør det, modtageren vil sætte størst pris på, kan det ikke gå helt galt. :)

Hvorfor giver man blomster?

Blomster er en fantastisk måde at sige "godt klaret" på. Det er et klassisk eksempel på, hvordan du kan vise sin taknemmelighed eller beundring for en skuespillers performance.

Du giver formentlig de her blomster for at vise din støtte til den person, du kender og anerkende det hårde arbejde, de har lagt i deres show. 

Hvad skal jeg vælge?

Du har besluttet dig for at give blomster til en skuespiller på scenen, men hvilke blomst skal du vælge? Der er faktisk frit valg på alle hylder.

En populær valgmulighed er den klassiske røde rose. Det er nok den blomst, man ofte ser, skuespillere og performere modtager efter et show. Roser findes i forskellige størrelser og selvfølgelig også i andre farver end rød.

Måske er du (eller skuespilleren) ikke så meget til den traditionelle røde rose. Her kan du sagtens få lavet en "almindelig" buket med eller uden roser. Det er også helt normalt. 

Der er altså ingen regler i forhold til valg af blomster. Har du lyst til at komme med en buket med blomster, du bedst kan lide, eller som du tænker vil falde i modtagerens smag, så gør du bare det.

Husk blot at tænke over, at det skal være en buket, som skuespilleren let kan tage imod og bære rundt på. 

Hvornår?

Hvornår er det nu, man skal give de der blomster? Vi anbefaler, at du giver dem efter en forestilling. Og hvorfor så det? Det er der flere grunde til.

Først og fremmest er teaterverdenen spækket med overtro. Og en af de "regler" er, at man ikke må give blomster før en forestilling. Helt lavpraktisk giver det faktisk ret god mening. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du slet ikke får mulighed for at se  skuespillerne før efter forestillingen. De har travlt med at gøre sig klar, øve replikker en sidste gang og få nerverne under kontrol. Derfor er det begrænset, hvor meget tid og overskud, de har til at snakke med familie, venner og bekendte og modtage blomster før en forestilling.

Udover det praktiske aspekt, er en anden god grund, at der har skuespillerne gjort deres arbejde og dermed "fortjent" dem. Det er selvfølgelig at sætte det lidt på spidsen, da de selvfølgelig har fortjent dem uanset hvad. Man kan sige, at ved at give blomsterne efter showet, er det lidt et skulderklap og en måde at sige tillykke med en vellykket forestilling på. 

Sjov viden: I gamle dage var det ikke ualmindeligt at stjæle blomster fra kirkegårde og give dem til skuespillerne efter forestillingen. Faktisk krævede gamle overtro, at de kom fra dette alternative sted. På den måde var det lidt et symbol på, at showet var ovre - ligesom livet var ovre for de personer, der lå på kirkegårdene, hvor blomsterne kom fra. For nogen kunne grunden til at stjæle blomster fra kirkegårde dog også være, at de ikke havde råd til at købe dem.

Skal man også give mænd blomster efter en forestilling? 

Man kan sagtens give den mandlige skuespiller blomster. Til f.eks. Cirkusrevyens premierer får både de mandlige og kvindelige performere en buket blomster efter endt forestiling. 

Men lad os sige, at din nevø på 12 år har hovedrollen i et teaterstykke. Skal han så også have blomster? Generelt vil en voksen mand måske nok sætte mere pris på blomsterne end en dreng eller teenager. Eller hvad? Du ved sikkert godt, hvilken følelse netop din nevø vil stå med, hvis du giver ham blomster. Måske bliver han glad, måske vil han hellere have, at du lod være. 

Tag udgangspunkt i den person, du skal give blomsterne til og så tag den derfra. Gør det, der føles rigtig for dig, og så skal det nok gå altsammen.

Opdateret: Torsdag d. 9 juli 2020

Læs også:

Mandag d. 10 februar 2020 - For alle

De kendtes ritualer inden de går på scenen

Hvordan forbereder du dig, inden du skal på scenen eller foran kameraet? Gad vide, hvad andre gør? I denne artikel fortæller vi om de professionelles ritualer inden "showtime". Læs artikel

Hvordan forbereder du dig, inden du skal på scenen eller foran kameraet? Gad vide, hvad andre gør? I denne artikel fortæller vi om de professionelles ritualer inden "showtime".

Mandag d. 6 januar 2020 - For skuespillere

9 myter om at være skuespiller

Er du stødt på fakta om skuespillere, hvor du har undret dig over om de nu kan passe? I denne artikel afliver vi 9 myter om at være skuespiller. Læs artikel

Er du stødt på fakta om skuespillere, hvor du har undret dig over om de nu kan passe? I denne artikel afliver vi 9 myter om at være skuespiller.

Onsdag d. 27 november 2019 - For skuespillere

Apps, bøger og podcasts om skuespil

Vil du gerne udvide din viden om skuespil, men er i tvivl om, hvor du skal søge inspiration? Så er denne artikel noget for dig. Læs artikel

Vil du gerne udvide din viden om skuespil, men er i tvivl om, hvor du skal søge inspiration? Så er denne artikel noget for dig.