Q&A med en caster

Caster Anne Serup har arbejdet som freelancer i filmbrancen de sidste 14 år og har blandt andet været caster på Klovn Forever, Arvingerne og en lang række andre tv-programmer, film og reklamefilm. Lige nu caster hun til Marco Effekten - den femte film om Jussi Adler-Olsens Afdeling Q's romaner. Vi spurgte på Facebook, om I havde nogle spørgsmål til hende - og det havde I. Læs Annes svar her og få insiderviden fra en caster. 

 

Hvordan er det perfekte profilbillede, efter din mening? 

Jeg vil gerne se forskellige personligheder af ansøgeren. 

- Et hvor man har gjort lidt ud af sig selv.

- Et hvor man ser almindelig ud, kikker lige ind i kameraet og ikke smiler. 

- Evt. et hvor man ”har en dårlig dag”

Disse forskellige billeder for, at jeg kan får et indtryk af de forskellige personligheder, man kan passe ind i.

Vigtigt, tag billedet, hvor det kun er dig, der er på og gerne op af en rolig baggrund f.eks. en dør e.l. – og det skal være et nyere billede. Hvis du er blevet klippet, farvet eller lignende, så sæt gerne et nyt billede på.

Billederne er vigtige, da vi som castere hurtigt kan se, om det er den rigtige type og derudover er udenlandske produktioner vant til at få gode billeder tilsendt i udvalg.

Det kan sagtens tages med telefonen, men få evt. en anden til at gøre det, så du kan koncentrere dig om at få taget billedet.

 

Hvordan skal en attraktiv ansøgning og CV se ud, så den fanger dine øjne? :-) Er det tonen eller et langt CV? 

Jeg går altid efter billedet først og her ser, om typen er den rigtige.

C.V skal gerne være en enkelt side med kontaktinformationer, hvad man har medvirket i og om man evt. har haft replikker før.

 

Hvad er det vigtigste man kan have på sit CV, hvis man er interesseret i en rolle? Og hvad skal man helst skrive til en caster for at få deres opmærksomhed?

Igen er billedet vigtigst. Når jeg læser mails/ansøgninger igennem, så har jeg de specielle scener i hovedet og finder derfra de egnede. Alt skal gerne være opdateret. Man skal helst ikke sende flere ansøgninger til samme jobs.

 

Hvilke klassiske fejl ser du oftest ved en casting?

At folk overspiller rollen. 

 

Hvad ser en caster typisk efter? Og spiller ens hudfarve en rolle? 

Personligheden og om man passer til instruktørens ønsker.

I forhold til hudfarve, så er det vigtigt, efter min mening, at scenerne skal afspejle mangfoldigheden i vores hverdag.

 

Hvor finder man typisk dem, man caster til film og serier?

Jeg sætter opslag op på div. platforme og leder også gerne på gaden. Andre sætter også annoncer i lokalblade, hvor filmen evt. skal optages.

 

Kigger du efter ens skuespillerevner eller hvordan man passer på den karakter, I caster til? 

Hvis det er en rolle med replikker eller direkte i billedet, så er det vigtigt, at man har prøvet det før. Hvis det er som statist, så behøver du ikke altid at have prøvet det før – en gang skal jo være den første.

 

Hvordan kommer man i betragtning til større biroller i f.eks. Marco effekten? Gerne med replikker.

Ofte er skuespillerroller og biroller fundet igennem et andet castingbureau. Ellers søger jeg efter biroller og specielle typer, - selvfølgelig med erfaring.

 

Hvad er de første spæde skridt i skuespillerdrømmens virkelighedsgørelse? Vi har en datter på knap 8 som inderligt ønsker at leve skuespillerdrømmen ud. Vi vil gerne bakke hende op, men har ingen erfaring med branchen. Kan du evt give et råd med på vejen for os forældre?

Lad hende gå til teater efter skole. Prøv evt. at være statist sammen med hende, så hun får fornemmelsen af, hvad der sker under optagelserne og at det er lange dage. Det er vigtigt at tale med hende om disse ting, da det er et arbejde.

Øv evt. nogle forskellige roller, hvor hun prøver at ”lege” den person/ følelse og tag nogle videoer imens, så det ikke er helt fremmet for hende.

 

Hvor vigtigt er det at blive uddannet på Statens Teaterskole for at have en chance som skuespiller - er det meget sværere at bryde igennem, hvis man ikke har statsuddannelsen? 

Det er svært at sige, - dem, der tager en skuespilleruddannelse, har brugt årevis på undervisning og øvelser. Det gør dem øvede. Dem, der ikke er uddannede her, men måske på en anden uddannelse, kan selvfølgelig også være supergode. 

Desværre handler denne branche meget om held og netværk.

 

Hvad kan man gøre for at holde sig top of mind hos en caster?

Svare på de opslag, der bliver lagt op. Jeg læser alle mails igennem.

 

Har teenagere med uren hud sværere ved at få jobs end dem med pæn hud?

Det handler for mig om personen/typen som instruktøren ønsker. 

 

Jeg er en svagsynet pige med en del gode oplevelser som statist og skuespiller bag mig, men hvis jeg skriver i min ansøgning til en rolle, at jeg er svagsynet, vil jeg uanset hvor godt jeg passer ind, blive valgt fra med det samme, i stedet for at blive indkaldt til casting, for at vise, hvad jeg kan. Synes du, at jeg fortsat skal skrive i min ansøgning, at jeg har dette problem, eller synes du hellere, at det først er noget, jeg nævner til castingen? Ville du personligt blive sur over dette? Den metode har virket fint indtil videre, men er bange for, at casterne synes, jeg er træls. :)

Hvis du er blevet kaldt til casting, så har de allerede set et billede af dig, og der tænker jeg, at du evt. har briller på? Måske du kan bruge kontaktlinser? Ellers synes jeg, at I skal tage den snak, når du kommer til castingen.

 

Hvad er det, der gør en god audition og hvorfor? Hvordan kan man gøre sin egen bedre? 

Øvelse, øvelse og øvelse. Øv dig foran et kamera, se derefter, hvordan du spiller. Få evt. andres feedback på dine videoer. Øv dig mere endnu, lige indtil du opfører dig naturligt foran et kamera. Når du så kommer til audition, så vær naturlig, venlig og smilende - så skal det nok gå. Tænk på, at det er instruktøren, der har en person/type i sit hoved og casterens job er at finde den rigtige.

 

Hej Anne, jeg har en datter på 11 år, som gerne vil prøve at lave speak og voice over til radio, tv og film. Hun er allerede tilknyttet onlinecasting. Hvad kræver det og hvordan starter hun processen?

Jeg ved ikke meget om dette, men jeg tænker at man kan prøve at lave forskellige stemme/ type prøver og optage dem. Dem kan du evt. sende til div. lydstudier.

 

Kommer man mere i betragtning, hvis man er medlem af Dansk Skuespillerforbund?

Det tror jeg ikke har den store betydning for selve jobbet. Dog har de "Skuespiller håndbogen!" med alle deres info og det betyder, at man hurtigt kan finde alle info på dem.

 

Kan man få en stor rolle som barn/teenager? 

Ja, hvis du passer til rollen og du kan spille.

 

Hvis man vildt gerne vil arbejde i filmbranchen, er der så størst mulighed i Danmark eller mest i udlandet? 

Det kommer vist an på, hvad du vil arbejde med i branchen. Det er jo i Danmark en lille branche og mange, der gerne vi arbejde her, både foran og bag ved kameraet.

Jeg ved ikke, hvordan det er i udlandet.

 

Tusind tak til alle jer, der havde tid og lyst til at stille Anne et par spørgsmål. Og selvfølgelig også tusind tak til Anne, fordi du havde tid og lyst til at svare på dem. 

Opdateret: Fredag d. 24 april 2020

Læs også:

Onsdag d. 27 november 2019 - For skuespillere

Apps, bøger og podcasts om skuespil

Vil du gerne udvide din viden om skuespil, men er i tvivl om, hvor du skal søge inspiration? Så er denne artikel noget for dig. Læs artikel

Vil du gerne udvide din viden om skuespil, men er i tvivl om, hvor du skal søge inspiration? Så er denne artikel noget for dig.

Torsdag d. 31 oktober 2019 - For skuespillere

Hvad lægger en caster mærke til?

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen. Læs artikel

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen.

Onsdag d. 27 november 2019 - For alle

Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til en audition

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk. Læs artikel

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk.