Hvis klappen går ned

Du er i fuld gang med din audition, men pludselig glemmer du fuldstændig, hvad du skulle sige. Dommerpanelet kigger afventede på dig. Du begynder at svede og stresse. "Hvad pokker var det nu, du skulle sige?" Her får du nogle tips til, hvad du skal gøre, hvis den berygtede klap går ned. Og ikke mindst, hvad du kan gøre for at komme til på rette spor igen. 

Lad os starte med, hvad du kan gøre, lige før du skal ind til en audition. 

#1. 10 dybe vejrtrækninger

Ja, det lyder måske lidt for nemt, men tro mig - det hjælper. Bare luk øjnene, tag en stor dyb vejrtrækning - træk vejret ind, hold vejret, og pust ud igen. Alt sammen på fire sekunder.

For hver gang du trækker vejret ind, så fokuser på at blive afslappet og få ro indeni dig selv. Når du puster ud, så forestil dig al nervøsiteten og al din stress forlade din krop. Dette får automatisk din krop til at blive mere afslappet.

Når man er afslappet, har man nemmere ved at skubbe nervøsiteten væk.

#2. Forbered dig til det yderste

Er du godt forberedt, og ved du, at du vil gøre det godt, ja, så er du formentlig mindre nervøs. Øv dig, øv dig og øv dig. Læs teksterne godt og grundigt igennem, sæt dig ind i rollen, øv foran din familie eller nogle venner, optag dig selv og se det igennem, læs teksterne igen og igen og måske på forskellige måder. Alt det, du kan komme i tanke om, så du føler, at du er så godt forberedt som muligt. Det vil også give dig bedre selvtillid. På den måde vil du ikke være så bange og nervøs for at fejle.

#3. Visualiser hele din audition

Dette punkt hjælper faktisk de fleste med at dulme nerverne lidt. Når du har øvet dig godt og grundigt, så skal du prøve at lukke øjene. Forestil dig så hele auditionforløbet fra start til slut. Lige fra det øjeblik du træder ind ad døren (selvfølgelig rigtig godt forberedt og klar), fortæller dit navn, går ind i rollen, gør det absolut bedste og helt frem til det øjeblik, hvor det hele er overstået. Det er vigtigt, at du i din forestilling har en succesoplevelse, og at du "går derfra" med en rigtig god fornemmelse. Dette kan være et rigtig kraftfuldt værktøj, hvis det bruges effektivt.

#4. Lyt

At lytte er noget, de fleste glemmer, når de står på scenen eller til en audition. Det er rigtig vigtigt, at i det øjeblik du træder ind på scenen, at du glemmer alt, hvad der ikke handler om dette øjeblik. Du skal gå fuldstændig ind i øjeblikket og lytte til, hvad der bliver sagt. Dette kan også hjælpe dig til, ikke at gå i stå - netop fordi du lytter, og tager den derfra. Du skal hele tiden lytte - hvad end det er til instruktøren, dine medspillere og dig selv for den sags skyld. Lad ikke din nervøsistet overskygge dine tanker med ting, såsom "Bare jeg ikke fejler" "Åh, nu skal jeg snart sige dit og dat". Vær i øjeblikket og lyt.

#5. Øv dig foran andre

Om du står på scenen til et teaterstykke eller til en audition - så vil der altid være en flok mennesker, der skal se dig optræde. Det kan være rigtig nervepirrende. Hvis du stod helt selv, så ville du jo ikke være nervøs. Detr er nogen, der skal se og bedømme dig. Jo mere du er vant til at stå foran et publikum, jo nemmere bliver det. Jo flere auditions du går til, jo flere gange du står foran en gruppe mennesker og synger/optræder/snakker, jo lettere bliver det. Du begynder efter lidt tid at blive fortrolig med, hvordan hele processen forløber sig, og hvordan folk reagerer på dig. Start eventuelt med at stå foran nogle du kender, som også tør at give dig noget konstruktiv kritik efterfølgende. 

#6. "Hvad er det værste, der kan ske?"

Dette spørgsmål burde du stille dig selv, og virkelig tænke over svaret. For hvad er det værste, der kan ske? Vores tanker har det med at løbe løbsk, når nervøsiteten haler ind på os. Prøv i det øjeblik du bliver nervøs, at tænke: "Hvad er det værste, der kan ske?" Så tænker du måske: "Klappen går ned..." "Jeg går i stå..." "Jeg rødmer..." "De griner af mig". Når du har sat det værste scenarie op, så overvej lige, at det er altså ikke sikkert, at det rent faktisk sker. Kun hvis du bliver ved med at tænke på det. Og hvis nu det skulle ske, ville du så overleve? Svaret er JA.

Selvfølgelig er det en utrolig ubehagelig situation, og du bliver måske lidt flov, men publikum/dommerne/instruktørerne er jo udmærket klar over, at denne situation kan opstå. Det gør den oftere end du tror. Og du dør ikke! Du skal bare op på hesten igen og videre i teksten - bogstaveligt talt.

Her følger et par råd til, hvad du kan gøre, hvis du går i stå eller glemmer, hvor du er nået til på scenen: 

#1. En plan

Hav altid en plan forud for tiden. Bestem, hvad du skal gøre, hvis du glemmer en tekst, hvad du skal gøre, hvis du rammer en forkert tone eller rammer i forkert tempo til en sang, du skal synge. Det kan være en lille fjollede ting som måske at knipse lidt med fingrene for at holde det rigtige tempo eller at tælle til fem for at gennemgå det i hovedet eller noget helt andet. Uanset hvad, du vælger at gøre, så er det langt bedre end at stå og vente på, at en af dommerne eller en instruktør siger noget. Hvis du selv kan redde dig ud af situationen og komme videre, så er det kun pluspoint til dig.

#2. Hold positiviteten oppe

Det er enormt vigtigt at gå ind på scenen med et positivt sind. Tænk på, at det nok skal gå godt, og at du skal nyde øjeblikket, i stedet for at lade dig presse af din nervøsitet. Hvis du går ind med et knap så positivt sind, så er risikoen for, at det går galt, altså væsentlig større. Hvis du bliver ved med at sige til dig selv: "Det her går galt" eller "Åh nej, hvad gør jeg hvis...", så går det  højst sandsynligt også i kludder.

Tænk på, at det kan ske for enhver, og at du bare skal imponere dommerne/instruktørerne med, at du kan komme megahurtigt i gang igen af dig selv. Hvis du arbejder med at tænke positivt, så bliver det også nemmere for dig at styre din nervøsitet. Det er ikke noget, man bare lige kan blive bedre til fra den ene dag til den anden. Men prøv at arbejde på det, så kan det kun blive bedre.

Vær din egen bedste ven, og vær god mod dig selv. Hvis du er gået i stå på scenen, så lad være med at slå dig selv oven i hovedet. Det er ikke, hvad du har brug for i sådan en situation. Du skal derimod hjælpe dig selv med at komme tilbage til øjeblikket, og hjælpe dig selv videre. Tag nogle dybe vejrtrækninger. Husk dig selv på, at du er god nok, og at du bare lige skal igang igen.

#3. Hav en sufflør med dig

Hvis du er meget nervøs og bange for at glemme dine replikker, så hav evt. en sufflør med dig. En sufflør er en person, der giver hviskende/mimende stikord og replikker. Det kan faktisk være med til, at du laver mindre fejl. Hvis du ved, at der sidder en på forreste række, som kan hjælpe dig hvis det går galt, så kan det faktisk hjælpe dig med nervøsiteten. Det gør jo, at du ved, at du har en hjælpende hånd, hvis det går galt. I nogle tilfælde bliver det slet ikke aktuelt, at suffløren skal hjælpe. Bare det, at du ved vedkommende sidder der, kan være en rigtig stor hjælp. Hvis det så bliver aktuelt, og du går i stå - ja, så er det jo en kæmpe hjælp til at komme igang igen.

#4. Træk vejret

Det er vigtigt at få styr på din vejrtrækning før en optræden, men så sandelig også, når du står på scenen. Hvis du går i stå, så vil det bedste være, at du først og fremmest lige får styr på din vejrtrækning. Brug et par sekunder på at trække vejret dybt og få styr på dig selv igen. Nogle gode dybe vejrtrækninger helt ned i maven hjælper beroligende, og på den måde kan du nemmere komme igang igen.

Husk, at alle kan fejle. Det kan ske for enhver. Det ved både publikum, instruktørerne og evt. andre på scenen. 

De fokuserer ikke på at du gik i stå i et kort øjeblik, men hvor hurtigt, du kom i gang igen. De vil lade sig imponere af din evne til at komme videre og se bort fra den lille fejl, du lavede. Se ikke så tungt på dine fejl eller det lille øjeblik, hvor du gik i stå. Det hele handler om at komme videre og blot tænke "det kan ske for enhver".

Og husk nu. Nervøsitet er din ven. Det er den ven, der sørger for, at du præsterer godt, forbereder dig og holder dig igang. Lær at elske den og arbejde med den. Så kan I faktisk gå hen og blive bedre venner end du tror. 

Knæk og bræk til din audition. 

Opdateret: Onsdag d. 27 november 2019

Læs også:

Torsdag d. 31 oktober 2019 - For skuespillere

Hvad lægger en caster mærke til?

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen. Læs artikel

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen.

Onsdag d. 27 november 2019 - For alle

Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til en audition

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk. Læs artikel

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk.

Mandag d. 14 oktober 2019 - For dansere

Sådan forbereder du dig til en danseaudition

Skal du til en danseaudition? Her får du en tjekliste til alt, hvad du skal være opmærksom på. Læs artikel

Skal du til en danseaudition? Her får du en tjekliste til alt, hvad du skal være opmærksom på.