Hvad er forskellen på en audition og casting?

Ofte bliver audition og casting brugt som synonymer for hinanden. Men det er faktisk to forskellige ting. Lær forskellen her.

Fælles for auditions og casting er, at det er en slags jobsamtale for skuespillere og dansere. Når man går til "jobsamtale" på en teaterproduktion, er det som regel en audition. Skal man til gengæld til "jobsamtale" på en filmproduktion (f.eks. reklamefilm eller spillefilm), så vil der som regel være en casting. 

Lad os dykke ned i de to udtryk. 

Casting

Når man skal til "jobsamtale" på en rolle til en filmproduktion, så er det som sagt oftest en casting, man skal til. Her handler det om at kunne stå foran et kamera, og ikke så meget om at være på en scene.

Til en casting bliver man typisk filmet, så casteren kan finde den, der gør det bedst foran kameraet.

Casterne inviterer et vis antal personer til casting (prøvefilmning), hvorefter de senere vil vise optagelserne til andre - også nogle, som ikke var til stede - og tilsammen vurdere, hvem der egner sig bedst til lige netop denne rolle.

En casting er ofte en længerevarende proces. Det foregår oftest over nogle gange, da der er meget, der skal ses efter, og mange, der skal være med til at vurdere. Det er med henblik på at få udvalgt den helt rette skuespiller.

Man taler ikke nødvendigvis om at finde den "bedste" skuespiller, men derimod den "rigtige" skuespiller.

Castingen kan foregå over nogle gange for at få afdækket, afprøvet og testet om skuespilleren har de egenskaber, som karakteren nu engang kræver.

Det er en stor og omfattende opgave at finde det samlede cast til en film, såvel som det er en stor og omfattende opgave for andre i produktionen også. Det hele skal gå op i en højere enhed og passe sammen på kryds og tværs.

Audition

Når man går til "jobsamtale" på en teaterproduktion, vil man oftest skulle til en audition. Modsat en casting handler en audition mere om, hvordan man optræder på en scene og om man kan komme ud over scenekanten. Til en audition sidder der et panel foran dig, som vil bedømme din præstation.

Til en audition vil man nogle gange skulle optræde sammen med andre aspiranter. Her er det ikke unormalt, at I står ti på scenen ad gangen. Dog vil du typisk også skulle optræde solo foran juryen, efter du har optrådt med de andre. Til en casting vil det som regel kun være dig.

Til en audition skal du f.eks. forberede en sangtekst og en almindelig tekst hjemmefra, som er det, du skal fremføre på scenen. Typisk vil de rigtig gerne have, at du kan teksterne udenad. Somme tider kan gå også komme ud for, at skulle lære en koregrafi. 

Det gælder meget om at turde åbne sig op, og leve sig ind i teksterne, sangene, dansene eller hvad det ellers kan være. De kigger på, om man kan komme ud over scenekanten.

Skal du til en audition eller en casting? Læs vores artikler for at få en masse tips og tricks til at klare det godt. Så er det måske dig, vi ser i hovedrollen til den næste store musicalproduktion eller måske reklamefilm. 

Knæk og bræk.

Opdateret: Onsdag d. 27 november 2019

Læs også:

Onsdag d. 27 november 2019 - For alle

Hvis klappen går ned

Du er i fuld gang med din audition, men pludselig glemmer du fuldstændig, hvad du skulle sige. Dommerpanelet kigger afventede på dig. Du begynder at svede og stresse. "Hvad pokker var det nu, du skulle sige?" Her får du nogle tips til, hvad du skal gøre, hvis den berygtede klap går ned. Og ikke mindst, hvad du kan gøre for at komme til på rette spor igen. Læs artikel

Du er i fuld gang med din audition, men pludselig glemmer du fuldstændig, hvad du skulle sige. Dommerpanelet kigger afventede på dig. Du begynder at svede og stresse. "Hvad pokker var det nu, du skulle sige?" Her får du nogle tips til, hvad du skal gøre, hvis den berygtede klap går ned. Og ikke mindst, hvad du kan gøre for at komme til på rette spor igen.

Torsdag d. 31 oktober 2019 - For skuespillere

Hvad lægger en caster mærke til?

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen. Læs artikel

Har du tænkt over, hvad en caster kigger efter, når du søger en rolle via en audition eller indsender en castingvideo? Læs med i denne artikel for at få et par råd med på vejen.

Onsdag d. 27 november 2019 - For alle

Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til en audition

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk. Læs artikel

Af åbenlyse årsager vil alle gerne give et godt indtryk til en audition. Her får du et par gode råd til at give et godt førstehåndsindtryk.