Lær at lægge teatermakeup - både for mænd og kvinder

Har du undret dig over, hvordan teatermakeup lægges? Kunne du godt tænke dig nogle tips hertil, så følg med i denne artikel.

En verden af muligheder

Teatermakeup er et vidt begreb. Der er de mere klassiske looks, men afhængig af produktionen og karaktererne kan dette hurtigt ændre sig til noget mere dramatisk og kreativt. Der findes et hav af forskellige virkemidler, hvor b.la. kunstigt skæg, parykker og flydende latex, er nogle eksempler herpå. Hvilke af disse produkter man vil bruge til teatermakeuppen, afhænger af, hvad der skal forstærkes og understreges hos karakteren.

Uanset om der er tale om en "normal" teatermakeup eller vi ryger over i noget mere ekstremt, skal fokuset være dekorativt og ikke nødvendigvis på skønhed. 

Generelt er det også vigtigt, at uanset hvordan makeuppen skal se ud, skal den have en vis holdbarhed. Når man står på en scene eller et filmset, er der mange lys og andet, der kan gøre, at man kommer til at svede. Og det ville jo være rigtig ærgerligt, hvis man har brugt en masse tid på at lægge en flot makeup, som ikke holder i sidste ende. Her vil vi slå et slag for pudder, som er med til at "sætte" makeup, så den har bedre muligheder for "overlevelse".

More is more

Når man skal lægge teatermakeup, er det vigtigt at overveje, at makeuppen skal kunne ses på afstand, idet publikum for det meste er et godt stykke fra skuespilleren.

Det er derfor nødvendigt, at makeuppen lægges kraftigere end normalt. I processen må du gerne nå at tænke: "Åh nej, jeg har kommet for meget makeup i hovedet". For det er netop sådan, at det skal føles. Hvis du ikke har prøvet at lægge eller få lagt teatermakeup før, kan det virke som meget overdreven makeup, man skal have på. Men når det kommer til teatermakeup, er et godt motto: "More is more".

Øvelse gør mester

Hvis du godt kunne tænke dig at lære at lægge teatermakeup, kan du gå forskellige veje. 

YouTube er et godt sted at starte. Her findes mange videoer, hvor folk viser, step by step, hvordan du kan lægge en teatermakeup. Genrerne kan desuden spænde fra en klassisk grundmakeup til mere dramatiske og kreative former.

Hvis man ønsker at gå mere i dybden og virkelig lære håndværket bag det at lægge teatermakeup, findes der også en del kurser og uddannelser herindenfor. Kurser udbydes i forskellige dele af landet og til forskellige priser. Dette afhænger af varigheden, hvor detaljeret kurset er og om man selv skal sørge for materialer og/eller modeller.

Vil du gerne gå skridtet videre og måske endda tjene nogle penge ved at lægge teatermakeup, kan du uddanne dig til sminkør. Sminkøren lægger makeup på skuespillere og modeller til TV, film og teaterforestillinger. Her kommer du altså virkelig i dybden med makeup - og ikke kun til teater.

Måske er du ikke den tålmodige type eller også har du såre simpelt ikke den store interesse i at lære at lægge det helt store mesterværk af teatermakeup. 

Når det så er sagt, vil vi klart anbefale, at man i det mindste kan lægge en grundmakeup. 

En grundmakeup til teater, vil typisk være klassificeret i form af en hvid/lys base. Her taler vi noget hvidt/lyst foundation og pudder. Her kan det være en fordel, hvis du er lidt blegere af natur, da du herved nemmere opnår det lyse lærred, som din grund for resten af makeuppen. Når du har lagt din bund, er det tid til at fremhæve øjnene. Find din sorte øjenskygge, eyeliner og mascara frem og du er klar. Det er naturligvis ikke meningen, at du skal ligne en panda, men ved at bruge ovenstående produkter, bliver dine øjne indrammet og giver den ønskede effekt på en scene. Sidst, men ikke mindst, er det en god idé at putte en smule rødt på både læber og kinder. Og her menes der virkelig bare en lille smule. Igen skal du have fokus på fremhævning. Fremhæv dine læber og kinder, men pas på, at du ikke ender med at ligne en klovn - bogstavelig talt. 

Eksempler på teatermakeup

Her er tre eksempler på teatermakeup. Som det ses, kan teatermakeup være mange ting og der kan bruges forskellige midler til at opnå det resultat, som man går efter. 

Som tidligere nævnt, er det altid en god ting, hvis man kan lægge en grundmakeup. Afhængig af hvilken teaterforestilling man skal være en del af, vil makeuppen dog kunne afvige. Skal du for eksempel spille zombie, kan grundmakeuppen ikke gøre det. Der er det nogle andre ting, der er fokus på. 

Vi håber, denne artikel gav et indblik i, hvad teatermakeup kan indebære samt nogle tips til at lægge den. Som med alt andet, gør øvelse mester. Research, eksperimentér og vær ikke bange for at fejle. Du vil ikke kunne gøre det perfekt de første gange, men med tiden vil du mere og mere lære nogle teknikker, så det til sidst sidder på ryggraden.

Knæk og bræk!

Opdateret: Tirsdag d. 28 maj 2019

Læs også:

Torsdag d. 18 juli 2019 - For skuespillere

Derfor behøver du ikke være pæn for at blive skuespiller

Har du en drøm om at blive skuespiller eller statist, men føler du ikke, at du har det pæneste udseende? Behøver man overhovedet være "pæn" for at klare sig godt i showbiz? Læs med i denne artikel. Læs artikel

Har du en drøm om at blive skuespiller eller statist, men føler du ikke, at du har det pæneste udseende? Behøver man overhovedet være "pæn" for at klare sig godt i showbiz? Læs med i denne artikel.

Onsdag d. 24 april 2019 - For skuespillere

Lær at bruge dit netværk til skuespillerkarrieren

Har du tænkt over, hvordan dit netværk kan gavne din skuespillerkarriere? Hvor finder du overhovedet et netværk? Læs med i denne artikel og find ud af mere. Læs artikel

Har du tænkt over, hvordan dit netværk kan gavne din skuespillerkarriere? Hvor finder du overhovedet et netværk? Læs med i denne artikel og find ud af mere.

Torsdag d. 6 december 2018 - For skuespillere

Sådan øver du replikker med dit barn

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil. Læs artikel

Drømmer dit barn om at blive skuespiller, men har svært ved at koncentrere sig, når der skal øves replikker? I denne artikel kommer et par tips hertil.