Lær at slås på film og på scenen

Når man skal lære at slås på scenen, så kalder man det for stage combat. Det er en teknik, der er designet til at skabe illusion af fysisk kamp uden at man kommer til at skade hinanden.

Stage combat er altid en af de mest forventede og foretrukne lektioner i dramaundervisningen. Det er sjovt at lave, og så er det ekstrem god træning. Når det er godt, er det fantastisk at se på på scenen. Både spændingen, men også reaktioner fra publikum (ved live-optræden) hjælper kunstnerne til at leve sig ind i det. Det skaber også stærke bånd, i og med at skuespillerne skal have utrolig meget tillid til hinanden. De vil jo gerne give et godt show.

Kampene kan være sjove, dramatiske, onde eller endda lidt åndssvage. Som sange i en musical, så fortæller stage combat en historie på scenen, når ord ikke er nok.

På teatre kan det gå vældig galt. Når det går galt, fokuserer publikum oftest på, at det ikke må ske igen og bekymrer sig om kunstnerne i stedet for at se forestillingen. Det er noget andet på film, for der klipper man det jo sammen og tager om, så der ikke sker nogen fejl.

Find en god underviser i scenekampteknik

Du bør kun lære stage combat fra en kvalificeret, trænet og erfaren kampinstruktør. Det er vigtigt, da der er rigtig meget teknik, der skal være på plads, før man kan optræde med stage combat.

Når du skal finde en underviser, skal du lede efter en, der er kvalificeret og erfaren i at undervise i scenekamp. De kan rådgive om våben, nøjagtighed, fald og meget mere. De kan også påpege andre dele af dit show, hvor kamp eller vold måtte opstå, som du måske ikke selv lige har tænkt på.

Du skal ikke være bange og nervøs, når du laver stage combat. Du skal kunne stole på din partner og springe ud i det. Hvis du holder dig tilbage, kan det medføre, at du laver fejl, og dermed kan skade dig selv og dine medskuespillere. 

Derudover er det enormt vigtigt at holde koncentration og fokus og holde nøje øje med, hvad de andre laver og ikke kun, hvad du selv skal. Det kræver enormt meget øvelse, både for dig selv, men også med den partner, man nu skal i kamp med.

Tips og råd til dig, der vil lære stage combat

Grundviden 

Det er enormt vigtigt at være helt igennem trænet i basis stage combat, inden du bevæger dig ud i de helt store kampe. Det er en god idé at bruge lang tid på at nørde de grundlæggende kropspositioner og fodarbejde til at starte med. Når du er helt inde i grundviden, kan du begynde at bygge på og lære eksempelvis sværdkampe-koreografi. Du opbygger enormt meget selvtillid ved at perfektionere alt det grundlæggende, og du har dermed også nemmere ved at bygge videre og frit udtrykke dine egne bevægelser uden at være i tvivl om, hvad du egentlig laver.

Kend din modstander

Det er vigtigt at kende sin modstander, det vil sige den anden skuespiller man 'kæmper' mod. Det gør, at man bedre kan mestre timing, moment og placering af hver enkelt bevægelse. Nogle mennesker er lave og nogle er høje, og man skal gerne have en præcis forståelse for, hvilket punkt på kroppen, man søger hen mod. Det kan hurtigt gå galt, hvis man kommer til at sigte og ramme forkert.

Råb op!

Hvis en koreograf eller kampinstruktør beder dig om at gøre noget, som du selv synes føles ubehageligt eller usikkert, er det vigtigt at råbe op om det. Hvis du selv er usikker på, hvad du laver, har du meget nemmere ved at miste fokus og lave fejl. Det handler som sagt om at give sig fuldt ud og ikke være bange for det man laver. Du skal stole på dine instinkter og udtrykke dig selv.

Tæt og personlig

Det er meget vigtigt, at man ikke er bange for at komme tæt på og være personlig. Stage combat kræver meget kropskontakt, og man skal heller ikke være bange for at virke sur og uvenner med den/dem, som man nu er i kamp med. Det giver også sig selv, at jo tættere man er, jo mere troværdigt og realistisk bliver det. Det hjælper ikke at man står og "skubber" en anden person - 5 meter fra personen.

Fordele ved stage combat

Teamwork

Når du udfører stage combat, er det selvfølgelig ikke kun dig som er på scenen. Du har en eller flere partnere, og I lærer trinene og scenen sammen. Det handler om at handle og reagere. Ud over det kræver det utrolig meget tillid og teamwork at kunne skabe en kampscene med andre. Nogle gange er det endda sådan, at man ikke kun skal lære sine egne trin, men også sin partners. Så ved man, hvad der kommer og hvornår. I skal kunne handle og bevæge jer i forhold til hinanden samt reagere på hinandens trin. Så ved at lære stage combat, bliver du også ekstrem god til teamwork og øger dine færdigheder i at arbejde sammen med andre.

Rumlig bevidsthed

Der er mange faktorer, der spiller ind, samt mange ting at overveje, når man svinger både arme, ben og våben på scenen i retning af de andre skuespillere. Det er både din, deres og publikums sikkerhed, der er i fare når du deltager i kampscene. I takt med at man lærer scenekamp, bliver kroppen også mere opmærksom på, hvor langt man kan bevæge sig uden at ramme diverse ting og mennesker. Du vil samtidig lære, hvor langt tilbage du kan træde, inden du rammer kanten eller en trappe, og hvor langt og bredt du kan svinge armene, inden du rammer skuespilleren ved siden af dig.

Fysisk sikkerhed

Du bliver mere opmærksom på din krop og hvordan den bevæger sig. Derudover øger du din egen fysiske opmærksomhed, og bliver klogere på, hvordan de forskellige tendenser måske kan skade dig og din præstation. Hvis du har tendens til at træde ved hjælp af siden af din fod, kan det medføre problemer, hvis du så rykker eller træder for hurtigt tilbage midt i en kamp. Du vil blive klogere på forskellen mellem bogstavelig talt at tage fat og bare placere f.eks. en tommelfinger et bestemt sted. At kende de rette teknikker, kan reducere risikoen for skade både for dig selv og dine medspillere.

CV

Scenekamp er en helt fantastisk ting at tilføje til sit CV. Hvis du deltager i en audition, hvor rollen deltager i kampe, har du allerede den slags træning og erfaring. Hvis du deltager i en audition, der ikke kræver scenekampfærdigheder, og du alligevel har det på dit CV, kan det komme uventet, hvor du så kan få lov til at udnytte din træning og erfaring.

Har du erfaring med scenekamp? Del din historie eller trick med os herunder. 

Opdateret: Torsdag d. 28 marts 2019

Læs også:

Tirsdag d. 11 februar 2020 - For skuespillere

Kan jeg blive skuespiller selvom jeg har accent?

Vil du gerne være skuespiller, men har accent? Kan du så overhovedet blive skuespiller? Det får du svar på i denne artikel. Læs artikel

Vil du gerne være skuespiller, men har accent? Kan du så overhovedet blive skuespiller? Det får du svar på i denne artikel.

Tirsdag d. 5 marts 2019 - For alle

Derfor skal du være med i en skoleproduktion

Har du lagt mærke til alle de opslag på Onlinecasting om at medvirke i skoleproduktioner? Hvad indebærer det og hvorfor er det en god idé at være med i dem? Det får du svar på i denne artikel. Læs artikel

Har du lagt mærke til alle de opslag på Onlinecasting om at medvirke i skoleproduktioner? Hvad indebærer det og hvorfor er det en god idé at være med i dem? Det får du svar på i denne artikel.

Tirsdag d. 8 januar 2019 - For skuespillere

Lær at improvisere

"Find på replikkerne hen ad vejen." Det lyder måske ligetil. Det er bare ikke helt så nemt som man skulle tro. Faktisk en af de sværeste teknikker, man kan lære som skuespiller. Her får du nogle tips og tricks til, hvordan du kan lære at improvisere. Læs artikel

"Find på replikkerne hen ad vejen." Det lyder måske ligetil. Det er bare ikke helt så nemt som man skulle tro. Faktisk en af de sværeste teknikker, man kan lære som skuespiller. Her får du nogle tips og tricks til, hvordan du kan lære at improvisere.