Kan jeg blive skuespiller selvom jeg har accent?

Vil du gerne være skuespiller, men har accent? Kan du så overhovedet blive skuespiller? Få svaret i denne artikel.

Hvad betyder accent?

Accenter defineres ud fra en afvigelse af udtalen af sprog, når folk har et andet sprog som modersmål end den gængse befolkning. Man kan for eksempel tale dansk med fransk accent, eller engelsk med dansk accent. 

Det behøver ikke kun gælde, hvis personen kommer fra et andet end land. Selv indenfor lille Danmarks egne grænser kan etnisk danske tale forskelligt. Her taler man nærmere om dialekter frem for accenter, men det er lidt samme princip. En københavner kan for eksempel have rigtig svært ved at forstå en sønderjyde.

Fordele og ulemper

Hvis du ikke er født i Danmark og har en accent, så er der nogle ting, som du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil være skuespiller.

Ulemperne kan være, hvis du f.eks. skal spille en rolle i en film, der skal foregå i Danmark i 1930, hvor de ikke decideret søger til en rolle med accent. Du kan selvfølgelig altid prøve at søge rollen, men sandsynligheden for, at du kommer med kan desværre være begrænset - alene på grund af din accent. Sidder en instruktør med en anden skuespiller, der har nogle af de samme kvalifikationer og færdigheder som dig, er det nemmere at vælge ham, der ikke har accent. Det gør sig ikke kun gældende i tilfælde, hvor folk har en udenlandsk accent. Der kan der også være både fordele og ulemper, hvis du f.eks. har en meget tydelig sønderjysk dialekt. Nogle roller kunne det give mening for og andre knapt så meget eller overhovedet ikke.

Når det så er sagt, kan der også være fordele, hvis man har en accent. Se bare på filmene baseret på Jussi Adler-Olsens bøger af samme navn; nemlig Kvinden i buret, Fasandræberne, Flaskepost fra P og Journal 64.

Det nyeste skud på stammen Journal 64 slog simpelthen danmarksrekorden ved at indtjene svimlende 75,5 millioner kroner. I fortællingen møder vi karakteren "Assad" (spillet af Fares Fares), som har en tydelig accent. Dette er naturligvis et helt bevidst valg, så skuespilleren kan være tro mod rollen. Vi er selvfølgelig godt klar over, at det er de færreste, der får så store roller - og også de færreste store roller, der har så tydelig en accent. Det er blot for at give et eksempel på, hvor stor en succes en skuespiller med accent kan få.

Udvide repertoiret

Som med næsten alt i livet, kan øvelse mester. Du kan sagtens udforske din accent og se, om du kan vende den til en fordel, men prøv også at udfordre dig selv og skabe en mere "normal" accent eller måde at tale på. Det kan altså give nogle fordele i sidste ende. Al begyndelse er svær og afhængig af, hvordan netop din accent kommer til udtryk, kan det tage kortere eller længere tid at afvige fra den.

Her kan du med fordel benytte dig af stemmetræning. Stemmetræning handler ikke nødvendigvis kun om at lære at synge bedre eller vejrtrækningsøvelser. Det kan også hjælpe dig mht. accenter. En stemmecoach er uddannet i stemmen og har rigtig meget viden om, hvordan vi kan udvikle og udnytte den til vores fordel.

What to say?

Vi håber, at du fik det ud af denne artikel, at det godt kan lade sig gøre at blive skuespiller, selvom du har en accent. Generelt kan det være lidt op ad bakke, hvis man har accent i denne branche, men det er ikke en umulighed at kunne bruge den til noget godt. Synes du stadig, at der er lang vej til jobbene, kan du som tidligere nævnt, drage fordel af stemmetræning eller på anden måde øve dig i at tale på andre måder. Dette er ikke kun en fordel for folk med accent, men for alle, der ønsker at udvikle sig og skabe større chancer for at få de roller, som de søger.

Hyld netop din accent og se på den, som en positiv ting. Du kan ikke ændre, at du har den, men du kan forsøge at imødekomme den, udforske den og udvikle videre på din talemåde generelt.

Opdateret: Tirsdag d. 11 februar 2020

Læs også:

Mandag d. 14 oktober 2019 - For skuespillere

Alt om at blive skuespiller i udlandet

Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom. Læs artikel

Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom.

Lørdag d. 2 marts 2019 - For alle

Påklædning til en casting

Skal du til en casting eller audition, men er i tvivl om dit tøjvalg? Er der noget, der bedre at have på end andet? Skal du komme som dig selv eller din karakter? Få svarene i denne artikel. Læs artikel

Skal du til en casting eller audition, men er i tvivl om dit tøjvalg? Er der noget, der bedre at have på end andet? Skal du komme som dig selv eller din karakter? Få svarene i denne artikel.

Torsdag d. 14 marts 2019 - For alle

Fordele ved at være minoritet i castingverdenen

Er det svært at få jobs som minoritet eller er der fordele ved at være anderledes? I denne artikel vil vi komme ind på minoriteter i castingverdenen. Læs artikel

Er det svært at få jobs som minoritet eller er der fordele ved at være anderledes? I denne artikel vil vi komme ind på minoriteter i castingverdenen.