Bliv statist i film, TV- og reklamefilm

Det er sjovt at være statist, opleve et filmset indefra og se de kendte skuespillere være på arbejde. Se her, hvor nemt det er at komme i gang. 

En statist er en person, der er med et kort tid eller i baggrunden i en film, tv-serie eller reklamefilm. En statist kan f.eks. være en del af en stor menneskemængde eller er med i en enkelt scene som f.eks.  politibetjent, der skal anholde hovedpersonen.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at komme i gang som statist. Uanset alder, køn eller erfaring kan du komme i gang. Se her hvordan.

1. Opret en profil på Onlinecasting.dk

Først skal du have en profil på Onlinecasting. Vi caster ikke selv, men videreformidler jobs på vegne af casting- og reklamebureauer, model- og marketingbureauer, produktionsselskaber mv. over hele Danmark.

For at blive hyret til en opgave, skal du have et profilbillede. Et headshot, som man kalder det i branchen. Ingen caster vil nemlig hyre dig, hvis de ikke kan se, hvordan du ser ud. :) 

Sådan tager du et god billede: 

- Stil dig op ad en hvid væg. 

- Sørg for masser af naturligt lys. 

- Hold kameraet i samme højde som dine øjne.

- Kig direkte ind i kameraet og tag billedet. Du bestemmer selv om du vil smile eller ej. 

- Bruger du makeup, skal det helst være naturligt. 

Profilbilledet (eller headshottet) skal vise dig på en god hverdag. Du ved, sådan en dag, hvor alt spiller og humøret er i top. Det ene øjeblik skal casteren kunne se dig som f.eks. model for armbåndure, det næste øjeblik som grinende gæst i en forlystelsespark. Så sørg for, at billedet er neutralt og hverken udstråler det ene eller andet.

Hav i tankerne, at dit headshot kan blive videresendt til instruktøren eller produktionsselskabet. Ville du ansætte dig selv, hvis du kun så det ene billede? 

Derudover skal du skrive din profiltekst. Hvad laver du til hverdag? Har du prøvet noget lignende før? Har du erfaringer fra dit professionelle liv, du kan bruge i denne sammenhæng? Er du helt ny i gamet, så skriv det. 

Pro tip: Det er en god idé at lave en præsentationsvideo. Den skal vare ca. 10-30 sekunder. Fortæl, hvad du hedder, hvad du laver til dagligt og hvad du godt kunne tænke dig. Det giver casteren et godt billede af, hvem du er, og hvordan du ser ud. 

Der er dagligt mange castere inde og søge i vores kartotek, så husk at sørge for, at din profil står knivskarpt, når de kommer forbi din profil.

2. Så er det i gang med at søge jobs

Hold øje med castings og auditions og søg en masse forskelligt. Onlinecasting sender mails ud, når der kommer et job, der passer til dig. Det er dog ikke alle jobs, vi sender ud, så hold også løbende øje med vores oversigtsside. 

Til store tv-serier som f.eks. Sommerdahl eller SOSU søges der løbende statister i alle afskygninger og aldre, så der er stor mulighed for at komme med. 

Det er en god idé at søge bredt. Så er sandsynligheden større for at komme ud på optagelser.

Prøv at se Sophies oplevelse her: Hun blev booket til en opgave som statist, men endte som deres håndmodel. Kunden var så tilfreds, at de bookede hende igen. Er det ikke godt gået af hende?

Du kan læse Sophies oplevelse med hendes egne ord her

Vær fleksible. Som statist kan du blive bedt om at spille en bred vifte af roller. Det kan være alt fra tjener på en café til en deltager i en stor folkemængde. Måske endda med en replik eller to! 

3. Vent ikke med at søge

Her er et godt råd: Lad være med at vente for længe. Ansøg hurtigt. Deadline for ansøgningerne er nemlig kun vejledende. Det sker tit, at casterne lukker opslagene før tid, enten fordi de hurtigt fandt den rette eller at de har fået mange ansøgninger. Så gør dig selv den tjeneste at ansøge, så snart du ser jobbet. 

4. Husk en god arbejdsmoral

En god statist er professionel, punktlig og kan følge instruktionerne fra instruktører og castere. Opfylder du ovenstående, så er det stor sandsynlighed for, at de vil booke dig igen en anden gang. (Tænk på Sophies historie før)

5. Opdatér din profil løbende

Det her punkt er faktisk ligeså vigtigt som et godt profilbillede. Hver gang du har været ude på optagelser, så husk at skrive det ind. Dit profilbillede skal du også skifte som minimum hvert andet år eller hvis du skifter udseende (ny frisure, hårfarve, tatoveringer, vægt-tab og -øgning osv.) 

Som nævnt er der mange castere inde og skrive personligt til profilerne. Hvis din profil ikke er opdateret længe, er chancerne for, at de går videre til den næste stor. 

6. Vær vedholdende

Sidst, men ikke mindst: Det kan tage tid at få de første roller, så vær tålmodig, vedholdende og bliv ved med at ansøge.

Held og lykke.

Ligger du inde med et spørgsmål, vi ikke har besvaret her, så skriv til os på onlinecasting@onlinecasting.dk

Opdateret: Mandag d. 24 juni 2024

Læs også:

Mandag d. 29 januar 2024 - For alle

Bliv UGC Creator: Alt hvad du skal vide

Hos Onlinecasting får vi flere og flere jobs ind som “UGC Creator”. Men hvad er det egentlig? Og hvordan bliver man det? Find ud af det her. Læs artikel

Hos Onlinecasting får vi flere og flere jobs ind som “UGC Creator”. Men hvad er det egentlig? Og hvordan bliver man det? Find ud af det her.

Onsdag d. 6 september 2023 - For statister

5 fordomme om statister

Vi har samlet 5 fordomme og misforståelse om statister her. Læs artikel

Vi har samlet 5 fordomme og misforståelse om statister her.

Tirsdag d. 4 juli 2023 - For statister

Statister søges: Hvad laver man som statist?

Kunne du tænke dig at være med i en film? En med reklamebudget og kendte skuespillere? Det er faktisk ikke så svært som det lyder. Læs artikel

Kunne du tænke dig at være med i en film? En med reklamebudget og kendte skuespillere? Det er faktisk ikke så svært som det lyder.