Få forklaringen – Hvorfor smiler modeller ikke?

Har du også undret dig over, hvorfor man aldrig ser modeller smile? Der er faktisk en grund til det. Få svaret her.

Har du også undret dig over modellernes mutte udtryk, når man ser dem gå ned af catwalken? Burde de ikke juble over at have fået muligheden i stedet for at se så triste ud? Er der mon en grund til, at de skal se så alvorlige ud i deres fine kreationer? Det kigger vi på her. 

Det virker næsten som om, jo dyrere og mere eksklusivt en vare er, jo mindre smiler modellen. Prøv at tænke over det, næste gang du ser en reklame. I reklamer for almindelige hverdagsprodukter er det stort set altid meget smilende modeller, der pryder reklame, hvorimod eksklusive brands ofte bliver båret af meget sure modeller. Så hvorfor smiler modeller ikke, når varen er eksklusiv? 

Der er én simpel grund til det. Nemlig at fotografen og designeren ønsker, at de skal se sådan ud. Det er hele strategien bag for at få tøjet solgt. 

Her følger de primære årsager til, at modellerne undlader at smile. 

Distrahering

Designeren vil have, at folk skal lægge mærke til tøjet og ikke modellen. Modellen er så at sige blot et blank lærred, der ”bare” skal vise tøjet frem. Modellens primære mål er at vise tøjet frem på bedst mulig vis uden at forbrugeren bliver distraheret. 

Hvis en model vælger at smile, vil øjet automatisk søge hen mod ansigtet. Ved at modellen ikke smiler, fokuserer man på tøjet frem for modellen. 

Af samme årsag må modellerne heller ikke udstråle en personlighed på runwayen, for det kan distrahere fra det tøj, de bærer - og ikke mindst fra designerens personlighed, som er portrætteret gennem klæderne som modellen har på.

Modellerne skal fremstå stærke og selvsikre

Reklamer og modeshows har et formål: At få solgt tøjet. Hvad sælger bedst? Sex og selvtillid. Et stort bredt smil skaber ikke samme sexappeal eller selvtillid som et fastfrosset blik og et sejt udtryk gør. Et smil skaber derimod et billed af ”den uskyldige pige” eller ”den pæne fyr”. Det er ikke det look, som firmaer bag de ”triste” modeller ønsker at skabe. 

Modeller får ikke at vide, at de skal se sure ud på billederne eller til modeshowet. Næh, de får deriomod at vide, at de skal se seje ud og udstråle en masse attitude. De skal fremstå stærke og selvsikre med designerens tøj på. En slags ”Det her tøj er for cool”-attitude.

Det faste blik og det nærmest arrogante look udstråler, at modellen ikke søger accept for sit tøj. Det ér sejt at have det tøj på. Du kan blive ligeså sej, hvis du også tager det samme på. Samtidig skaber det en illusion om, at modellen er utilnærmelig - en slags ”jeg er bedre end dig”-look. Hvis forbrugeren køber det samme sæt tøj, kopierer frisuren og makeuppen, kan han/hun opnå samme status som modellen på runway’en. 

Klassiske skønheder, der faktisk smiler

Der findes selvfølgelig også eksklusive brands, der bruger mere smilende og mere imødekommende look. Disse brands bruger ofte de mere klassiske smukke modeller. Tænk for eksempel på Victoria’s Secrets årlige show, hvor modellerne opfordres til at smile, og virker til, at de har det sjovt. I bund og grund handler det om, hvilket udtryk designeren ønsker at portrætterer. 

Så der har du svaret. Smilet – eller mangel på samme - handler altså om at skabe en følelse, som forbrugeren skal føle, når vedkommende ser på tøjet. 

Opdateret: Onsdag d. 16 november 2016

Læs også:

Torsdag d. 12 januar 2017 - For modeller

Hvordan bliver man fitnessmodel?

Drømmer du om en karriere som fitnessmodel? Læs her, hvordan du kommer i gang. Læs artikel

Drømmer du om en karriere som fitnessmodel? Læs her, hvordan du kommer i gang.

Onsdag d. 16 november 2016 - For modeller

Bliv klar til dit første photoshoot

Skal du være model på et photoshoot for allerførste gang? Her får du vores forslag til en tidsplan over, hvordan du kan forbedrede dig til dit kommende photoshoot. Læs artikel

Skal du være model på et photoshoot for allerførste gang? Her får du vores forslag til en tidsplan over, hvordan du kan forbedrede dig til dit kommende photoshoot.

Onsdag d. 16 november 2016 - For modeller

Pakkeliste til dit photoshoot

Er du i tvivl om, hvad du skal pakke til dit photoshoot? Få tips til, hvad du skal tage med her. Læs artikel

Er du i tvivl om, hvad du skal pakke til dit photoshoot? Få tips til, hvad du skal tage med her.