Bliv en dygtigere fotomodel

Selina J. har været så venligt at skrive os en guide til at blive en dygtigere model. Selina har selv mange års erfaring fra modelbranchen.

Husk at dét at være fotomodel er bare et job, man er derfor ikke bedre eller mere ophøjet end andre mennesker. 

Mist ikke modet og tag det ikke personligt, hvis et job går til en anden model. Booking af modeller er meget afhængigt af typen og kundens behov. Husk, at der er modeljobs nok til alle.

Sørg for at have en god bog og gode z-cards. Hvis dit bureau ikke har modelbøger eller z-cards indført, så sørg for at lave dem selv eller allier dig med en ven, som kan hjælpe dig.

En fotomodel skal kunne fotograferes fra alle sider og i alle stillinger. Det nytter ikke, hvis du har en "favorit side" eller en "favorit stilling" som du bruger igen og igen. Som model, skal du kunne fotograferes fra alle sider og i alle stillinger. Derfor må du øve dig med at bruge alle sider af kroppen og ansigtet - og som Tyra Banks siger: "Model through it." Det samme gælder, hvis du får grimt tøj på eller grim make-up. Du skal altid få det bedste ud af det, også selvom tøjet eller make-up er ikke lige din kop te.

Saml inspirationsbilleder til gode stillinger og sørg for at have dem med til photoshoot - det vil gøre det nemmere for dig at gennemføre modeljobbet.

Lad være med at snakke for meget til et modeljob, også selvom du er nervøs. For meget snak vil forstyrre stylister, make-up artister, fotografer, mm. - og i sidste ende give dig et dårlig photoshoot. Vær professionel og sød.

Hvis du er på opgaven sammen med nogle modeller, som du ikke bryder dig om, skal du være professionel foran kameraet. Dine personlige relationer til andre modeller skal ikke kunne ses på billeder.

"You'll never get a second chance to make a good first impression." - dette råd gælder også i modelbranchen. Vær sød og professionel. Divaer og primadonnaer mister hurtigt alle jobs.

Bare fordi din lokale fotograf har taget et fint billede af dig, er du ikke model. Du er først model når du er kommet ind i et bureau og begynder at få modeljobs. Du kan også være model uden et bureau, men det kræver stadig at du får modeljobs - før du kan kalde dig en model. Indtil videre er du en aspirerende model.

Hold dig fra at deltage i reality-TV shows og lignende. Hvis du skal være en seriøs model, skal du være neutral og ukendt.

Hvis du ikke har de rigtige mål eller den rette alder, find dig et bureau som har modeller med dine mål og alder. I dag findes der mange forskellige typer modelbureauer til mange forskellige typer modeller.

Hold dig i gang. Nogle gange bliver du booket hver 3. dag - andre gange bliver du booket hver 3. måned. Hold dig i gang med at være model ved hele tiden at forbedre din portfolio og ved at lave nye test-billeder i ny og næ.

Gå aldrig på kompromis. Definér dine grænser og lad aldrig nogen presse dig til at gøre noget, som du ikke har lyst til. Bevar din værdighed.

Less is more. Tag hellere for lidt make-up på end for meget, når du er til casting. Husk at kunden/casteren vil helst se dig naturlig - og ikke med 5 lag make-up på og 5 kilo hair-extensions.

Sørg altid for at have et billede i din portfolio, hvor man kan se dig helt naturlig - uden make-up, hair extensions og photoshop-redigering.

Husk at behandle folk ordentligt, når du er på job. Da branchen i Danmark er lille og alle kender alle, skal du være opmærksom på dét indtryk du sender ud.

Hvis du har tænkt dig at blive en fotomodel, er det en god idé at begynde at interessere sig for mode og modetøj.

Kig jævnligt på modeblade og modeblogs. Sæt dig ind i de seneste modetrends for at blive inspireret til diverse fashion photoshoots og for at dygtiggøre dig indenfor emnet.

At deltage i diverse skønhedskonkurrencer er hverken en ulempe eller fordel. Flere seriøse modelbureauer fraråder modellerne at deltage i skønhedskonkurrencer - da kunderne, som booker modellen, kigger altid på billederne af modellen og er tit ligeglade med om modellen har en skønhedstitel eller ej.

Man behøver ikke deltage i en skønhedskonkurrence for at blive model. Der er mange superflotte og succesfulde modeller her i Danmark, som aldrig har deltaget i nogle former for skønhedskonkurrencer.

Du skal lære at blive hurtig til at posere. Hvis du bliver fotograferet til for eks. et tøjkatalog, hvor du skal igennem 60 stykker tøj på 4 timer, er der ikke tid til at stå og fedte med hver eneste stilling og forsinke fotograferingen.

Vær forberedt til hver eneste job. Hav altid dit eget make-up, hårspray, mm. med i tasken, i tilfælde af hvis koordineringen til jobbet slår fejl og man står uden make-up, hårspray, mm på settet. Husk altid at spøge bureauet/kunden inden jobbbet, hvad du skal have med til photoshoot.

Lær at lægge dig eget make-up og lave hår. Det er altid en fordel, hvis modellen kan lægge eget make-up og lave hår.

Husk at få sovet ud dagen inden du skal fotograferes. En model skal være frisk og veludhvilet og klar til fotograferingen.

Opdateret: Torsdag d. 17 august 2023

Læs også:

Tirsdag d. 23 august 2016 - For modeller

Model: Få mest ud af dine centimeter på billeder

Du behøver ikke være 1,80 for at blive model, så længe du kender dine styrker og svagheder. Da de fleste modeller er over 1,75, skal du overkompensere for din højde. Her giver vi dig et par tips til, hvordan du kan snyde dig til et par ekstra centimeter på dine profilbilleder. Læs artikel

Du behøver ikke være 1,80 for at blive model, så længe du kender dine styrker og svagheder. Da de fleste modeller er over 1,75, skal du overkompensere for din højde. Her giver vi dig et par tips til, hvordan du kan snyde dig til et par ekstra centimeter på dine profilbilleder.

Lørdag d. 26 maj 2018 - For modeller

Dit udseende til en modelaudition

Du skal tage dig ud fra din bedste side. Så se pæn og velsoigneret ud. Sørg for at dit hår ser ordentlig ud. Mænd skal være nybarberet. Hvis du er ved at anlægge skæg, er det fint, bare sørg for at det er pænt og trimmet. Læs artikel

Du skal tage dig ud fra din bedste side. Så se pæn og velsoigneret ud. Sørg for at dit hår ser ordentlig ud. Mænd skal være nybarberet. Hvis du er ved at anlægge skæg, er det fint, bare sørg for at det er pænt og trimmet.

Torsdag d. 17 december 2015 - For modeller

Tips til din modelaudition

En model audition er en casting for modeller, hvor du skal sælge dig selv til en specifik opgave. Det kan være et modeshow, en billedserie eller en reklame. Din casting kan tage lige fra 30 sekunder til 30 minutter. Læs artikel

En model audition er en casting for modeller, hvor du skal sælge dig selv til en specifik opgave. Det kan være et modeshow, en billedserie eller en reklame. Din casting kan tage lige fra 30 sekunder til 30 minutter.