Skat af gavekort, honorar og biografbilletter

Med en profil på Onlinecasting.dk opdager du hurtigt, at statistarbejde mm. ofte aflønnes med gavekort, honorar (penge) eller biografbilletter. Men hvordan er det lige med betaling af skat? Skal man altid betale skat af gavekort, og hvordan foregår det helt præcis? Få svar på alle dine spørgsmål her.

Bemærk: Under udarbejdelsen af denne artikel, har vi været i dialog med Skat, som efterfølgende har godkendt, at de nævnte oplysninger i artiklen er korrekte. Artiklen blev senest godkendt i april 2019. 

Skat - Skal næsten altid betales

Som udgangspunkt skal der ALTID betales skat af løn for udført arbejde. Det er uanset, om du får løn i form af gavekort, honorarer, slikposer, tøj eller andet.

Skat af gavekort, honorar m.m. - Hvordan foregår det?

Lad os komme med et eksempel: Du har fået et gavekort på 300 kr. for en produktion, du har medvirket i. Det skal du betale skat af. Akkurat ligesom når du betaler skat af din løn for et "normalt" arbejde. Forskellen er blot, at i eksemplet her og lignende situationer skal du du ofte selv fortælle Skat, om de penge du har tjent.

Normalt, men ikke altid, vil produktionsselskabet opgive din "løn" (gavekort, honorar m.m.)  til Skat for dig. For at dette overhovedet kan lade sig gøre, kræver det som minimum, at produktionsselskabet har fået dit CPR-nummer og dit navn. 

Hvis produktionsselskabet ikke har disse informationer om dig, kan du være helt sikker på, at produktionsselskabet ikke kan opgive det til Skat.

Det vil altså sige: Har du fået et gavekort for en opgave, er det op til produktionsselskabet at indberette det til Skat. Du får automatisk at vide, hvis du skal betale restskat. Du skal altså ikke foretage dig mere.

Her følger de typiske spørgsmål, vi får om skat: 

Hvordan ved jeg om produktionsselskabet har opgivet min skat?

I marts måned får alle mennesker tilsendt en årsopgørelse. Du har sikkert modtaget denne før, men måske aldrig rigtigt kigget nærmere på denne. Det skal du til nu. 

Hvis du i løbet af året har fået gavekort, honorarløn eller anden form for b-indkomst vil dette være noteret i din årsopgørelse. Beløbet vil stå i rubrik 12 på din årsopgørelse.

Såfremt der IKKE står noget her, betyder det, at intet er opgivet til Skat. Dvs. dine arbejdsgivere (produktionsselskaber/castingbureauer mv.), har ikke fortalt Skat, at du har modtaget honorarer eller lign. fra dem.

Det er alene arbejdsgiverens pligt at oplyse dette til Skat.

Skal jeg betale skat, hvis jeg er under 18 år?

Ja, du skal betales skat på lige fod med alle andre - også selvom du er under 18 år. Der er ingen forskel.

Hvad hvis mit barn på 3 år har fået gavekort, honorarløn m.m?

Så skal dit barn også betale skat på lige fod med alle andre. Der er ingen forskel. Dit barn får tilsendt en årsopgørelse ligesom de voksne. Bemærk, at barnet også har et personfradrag. 

Se mere under Personfradrag - Hvad er det?

Jeg har fået et gavekort, skal jeg betale skat?

Ja, du skal betale skat af disse også. 

Hvad med biografbilletter? Skal jeg betale skat af det? 

Ja, det skal du principielt set også. Men det kan være utrolig svært at prisfastsætte værdien af en biografbillet, man ikke selv har købt.

Se i øvrigt punktet Hvad sker der hvis jeg glemmer at indberette til skat, og min arbejdsgiver heller ikke har indberettet?

Hvor kan jeg se min årsopgørelse?

Du kan se din årsopgørelse, samt tidligere årsopgørelser på Skats hjemmeside.

Du kan også rette i disse vha. dit NemID.

Du kan med NemID logge ind på Skats hjemmeside og se din årsopgørelse her:

http://www.tastselv.skat.dk/

Hvornår kan jeg se min årsopgørelse?

Normalt får man adgang til sin årsopgørelse i marts måned, året efter den er fra.

Dvs., din årsopgørelse for 2018 kan du se og ændre fra marts måned 2019. Du modtager altid besked fra Skat om dette.

Hvordan noterer jeg selv min indkomst i årsopgørelsen?

Hvis du f.eks i løbet af året har modtaget 2 stk. gavekort af 400 kr., men der ikke er noteret noget beløb i rubrik 12 (Se billede) på din årsopgørelse, så kan du selv oplyse dette til Skat.

Det gøres i rubrik 15 på årsopgørelsen (Se billede).

Du kan logge ind på skat.dk med din NemID og her kan du selv ændre dette.

I ovenstående eksempel skal du skrive 800 i feltet ud fra rubrik 15 (Se billede). Altså, fordi de gavekort, du har modtaget, tilsammen har værdien 800 kr.

Hvad hvis der er oplyst noget skat, men ikke det hele?

Hvis du i løbet af året har medvirket i flere produktioner og har fået gavekort eller lign. for dette, men de alle ikke er opgivet til Skat i din årsopgørelse, så kan du selv oplyse resten.

Det gøres i rubrik 15 på årsopgørelsen, hvor du selv kan notere resten af beløbene for gavekortene, som ikke er noteret i rubrik 12.

Hvad sker der, hvis jeg glemmer at indberette til skat, og min arbejdsgiver heller ikke har indberettet?

Ifølge indberetningsloven er det arbejdsgiveren, som har ansvaret for at indrette din løn.

Det vil sige, at hvis du ikke har indberettet din honorarløn, gavekort, biografbilletter mm., vil du ikke blive stillet til ansvar for dette. Dvs., du får ikke en bøde for dette. Du vil dog skulle betale den manglende skat, hvis Skat kommer på besøg.

Er der ikke en bagatelgrænse for, hvad man skal opgive? 

Det kan virke lidt bøvlet at skulle opgave småbeløb, men hvis du vil være en lovlydig samfundsborger, skal du indberette alt. Når det er sagt, så skal du nok ikke regne med at Skat kommer efter dig, hvis du glemmer at opgive biografbilletter. 

Personfradrag - Hvad er det?

Et personfradrag er et fradrag som alle mennesker er berettiget til. Personfradraget er i 2018 46.000 kr. for personer på 18 år eller ældre. For personer under 18 år er beløbet 34.500 kr. Personfradraget trækkes fra din løn, inden du skal betale A-skat.

Har du ikke brugt dit frikort / personfradrag, så skal du ikke betale skat.

Hvis du IKKE har brugt dit personfradrag (se herunder) i løbet af året, så skal du ikke betale skat.

Stadig i tvivl?

Hvis du stadig er i tvivl, så kan du altid rette henvendelse til Skat. 

For spørgsmål direkte relateret til årsopgørelsen, kan du ringe på 72 22 28 28.

For generelle spørgsmål til Skat kan du ringe på 72 22 18 18.

Har vi glemt noget?

Sidder du stadig inde med et spørgsmål, må du meget gerne skrive til os. Vi er klar til at hjælpe dig. :)

Tak til Skat for hjælpen

Som tidligere nævnt, har Onlinecasting.dk har været i kontakt med Skat i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Vi har også fået den kontrolleret af Skat i forhold til rigtigheden af denne. 

Opdateret: Onsdag d. 1 maj 2019

Læs også:

Torsdag d. 28 marts 2019 - For alle

17 sjove facts fra castingverdenen

Hvorfor siger man egentlig knæk og bræk? Hvor gamle var Beverly Hills stjernerne i virkeligheden under optagelserne? Og var vandet egentlig så koldt i Titanic, som det så ud til? Få svarene her og andre sjove facts fra castingverdenen, som du kan underholde med næste gang du sidder og venter til en audition. Læs artikel

Hvorfor siger man egentlig knæk og bræk? Hvor gamle var Beverly Hills stjernerne i virkeligheden under optagelserne? Og var vandet egentlig så koldt i Titanic, som det så ud til? Få svarene her og andre sjove facts fra castingverdenen, som du kan underholde med næste gang du sidder og venter til en audition.

Onsdag d. 3 april 2019 - For alle

Sådan sikrer du en god kontrakt

Hvordan ved du, at det er en fair løn du får? Hvad skal du være særlig obs på i en kontrakt, og hvad skal den indeholde? Der er rigtig mange elementer og faktorer at forholde sig til, når man skal til at underskrive en kontrakt. Her er en guide til, hvordan du bedst muligt kan sikre dig, at det er en god kontrakt, samt hvilke forhold du skal være særlig opmærksom på. Læs artikel

Hvordan ved du, at det er en fair løn du får? Hvad skal du være særlig obs på i en kontrakt, og hvad skal den indeholde? Der er rigtig mange elementer og faktorer at forholde sig til, når man skal til at underskrive en kontrakt. Her er en guide til, hvordan du bedst muligt kan sikre dig, at det er en god kontrakt, samt hvilke forhold du skal være særlig opmærksom på.

Torsdag d. 1 september 2016 - For statister

Hvordan er lønnen som statist?

Se her, hvad de forskellige statistopgaver som regel giver som betaling som tak for din medvirken. Læs artikel

Se her, hvad de forskellige statistopgaver som regel giver som betaling som tak for din medvirken.