Kendte skuespillere uden uddannelse

I 2004 tonede den canadiske skuespiller Ryan Gosling (f. 1980) frem på lærredet i filmen ”The Notebook” og mange piger blev forelskede i skuespilleren. Men Gosling bærer på en stor hemmelighed, som mange ikke kender til - han er slet ikke uddannet skuespiller! Gosling er, som så mange andre i filmbranchen, autodidakt. Det betyder, at han er selvlært, og derfor ikke har nogen formel uddannelse bag sig. I denne artikel bliver det forklaret, hvordan nogle skuespillere er blevet kendte - uden at have en skuespilleruddannelse bag sig. 

Fra Minnie Mousse Club til verdensstjerne

Selvom Gosling ikke er uddannet skuespiller begyndte han sin skuespillerkarriere mange år før, han fik sit store gennembrud i ”The Notebook”. Som barn gik han til audition på Disney showet ”Mickey Mouse Club” i Montreal. Her fandt han nålen i høstakken og blev udvalgt til at deltage i showet blandt 17.000 andre håbefulde børn. Han var med i showet i to sæsoner, og i sin tid i ”Mickey Mouse Club” arbejdede han bl.a. sammen med sangeren Justin Timberlake. ”Mickey Mouse Club” har også opfostret stjerner som Britney Spears, Christina Aguilera og Keri Russel. Der er derfor en del af showets ”Mouseketeers”, der er blevet verdensstjerner. 

Efter sin medvirken i ”Mickey Mouse Club” blev Gosling tilbudt en række roller. Det var dog først i 2004 han fik sit egentlige gennembrud i filmen ”The Notebook”, hvor Gosling spiller over for skuespillerinden Rachel McAdams. 

Gosling har efterfølgende bl.a. medvirket i filmene ”Drive” (2011), ”Crazy Stupid Love” (2011) og ”Blade Runner 2049” (2017). I 2016 vandt han en Golden Globe for sin hovedrolle i ”La La Land” og kigger man på hans række af nomineringer, er det meget tydeligt, at han for længst er slået igennem i Hollywood. Ydermere er han den første skuespiller, der er født i 1980érne, som er blevet nomineret til en oscar for ”Best Actor”. Dette gjorde han i 2006 for sin rolle i filmen ”Half Nelson”. Alt dette har Ryan Gosling opnået til trods for, at han havde svært ved det faglige i skolen, og aldrig blev uddannet skuespiller. 

Fra kriminel til Bodilvinder

Det er ikke kun i udlandet at mange skuespillere er autodidakte.  Det samme gør sig  gældende i Danmark, hvor særligt én skuespiller har haft en alternativ vej ind i branchen.

Det lå ikke i kortene, at den rocker-lignende danske skuespiller Roland Møller (f. 1972), som de fleste nok kender fra filmen ”Nordvest” (2013), skulle blive en stjerne. Roland har aldrig interesseret sig for skuespil, men har i stedet været småkriminel livet igennem. Han har 10 voldsdomme bag sig, og har brugt 4-5 år af sit liv på at sidde i fængsel. Denne makabre fortid har givet ham et unikt kendskab til den underverden, som instruktørerne bag filmen ”R” (2010), Tobias Lindholm og Michael Noer, gerne ville skildre. Derfor hyrede de Møller til at spille karakteren ”Mureren” i filmen. Fordi Møller er bekendt med livet i et fængsel, ansatte de ham også som mentor på ”R”. Her fandt han naturligvis inspiration i den tid, han selv havde afsonet i Horsens statsfængsel. Denne rolle førte til en Bodil-nominering, og efter dette gik det hurtigt for Møller. 

I 2012 fik han en rolle i filmen ”Kapringen”, hvor han spiller overfor Pilou Asbæk. Også denne 

gang blev han nomineret til en Bodil-pris, men det helt store gennembrud fik han efter at have medvirket i filmen ”Nordvest” (2013). Her spiller Møller kriminel, og derfor kunne han endnu engang trække på sin livserfaring. Filmen førte denne gang ikke kun til en nominering, men han vandt en Bodil-pris for sin rolle. I 2016 vandt Møller endnu en Bodil-pris for bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i filmen ”Under sandet”.

Møller har gjort sig bemærket i alle de roller han har haft. Vejen til stjernerne var ikke soleklar for Mølller, men i dag bliver han  betragtet som en af de dygtigste danske skuespillere. Desuden viser Møllers historie, at det i sidste ende er talent og ikke uddannelse der gælder, når instruktører vælger deres cast. 

”Riget” banede vejen for Laura

Det er ikke kun Møller, der er blevet kendt i Danmark uden at have en uddannelse. Det er der rigtig mange som er, og én af dem, er den danske skuespillerinde Laura Christensen (f. 1984).

Christensen begyndte sin skuespillerkarriere allerede som 9-årig, og har fulgt den siden. I 1994 spillede den 12-årige Laura den dødsyge pige, Mona, i Lars Von Triers kult-serie ”Riget”. Serien havde stor succes, men Christensen brød først ordentlig igennem i 1997, hvor hun spillede datteren, Fie, i serien Taxa. I dag har Christensen, til trods for sin alder, medvirket i 18 spillefilm og 10 tv-serier, og hun har både været nomineret til Bodil-priser og Robert-priser. Desværre har hun fortsat til gode at vinde en pris.

Laura Christensen er medstifter af Youtube-kanalen ”NIPSkanalen” som hun har sammen med skuespiller veninderne Neel Rønholt (f. 1984) og Julie R. Ølgaard (f. 1982). Her blander skuespillerinderne de erfaringer de har gjort i deres eget liv med satire, og ligesom Møller, trækker de derfor på deres baggrund. Det er samme metode Frank Hvam og Casper Christensen benytter i succes serien ”Klovn”, og selvom både Christensen og Hvam har hovedroller i serien – er ingen af dem uddannet skuespiller. 

Andre kendte i filmbranchen uden uddannelse

Det er ikke kun skuespillerne, der er uden uddannelse. Det samme gælder nogle er verdens bedste filminstruktører. Der er nok ikke mange der tror, at et instruktør som Woody Allen aldrig fik en instruktøruddannelse, men det passer – og han er ikke den eneste! I rækken af autodidakte instruktører findes også Stanley Kubrick, Quentin Tarantino, Christopher Nolan og Steven Spielberg, og man skal ikke være særlig filminteresseret, for at være stødt på deres film. 

Tendensen er derfor tydelig. Det kræver ikke en uddannelse at komme ind i filmbranchen, men det kræver talent og vedholdenhed. Branchen er, som alle andre brancher;  vil man det nok, skal man nok lykkedes – uddannelse eller ej!

Opdateret: Tirsdag d. 11 februar 2020

Læs også:

Tirsdag d. 11 februar 2020 - For skuespillere

Internationale film og serier, der har danskere på rollelisten

Det er ikke unormalt at se danske skuespillere udfolde sig på det store lærred i udlandet. I denne artikel fortæller vi om et par af de danskere, der er på rollelisten i internationale film og TV-serier. Læs artikel

Det er ikke unormalt at se danske skuespillere udfolde sig på det store lærred i udlandet. I denne artikel fortæller vi om et par af de danskere, der er på rollelisten i internationale film og TV-serier.

Mandag d. 23 maj 2016 - For skuespillere

Bliv skuespiller uden erfaring

Kunne du tænke dig at blive skuespiller, men har du aldrig prøvet det før? Så læs, hvordan du kan komme i gang. Læs artikel

Kunne du tænke dig at blive skuespiller, men har du aldrig prøvet det før? Så læs, hvordan du kan komme i gang.

Tirsdag d. 22 december 2015 - For skuespillere

Sådan går du til audition som skuespiller

Du kommer for sent, glemmer, hvad du skal sige, koldsved og rystende stemme. Mange ting kan gå galt til en audition. Vi har derfor samlet 10 af vores bedste råd, som kan få din skuespillerdrøm til at gå i opfyldelse. Læs artikel

Du kommer for sent, glemmer, hvad du skal sige, koldsved og rystende stemme. Mange ting kan gå galt til en audition. Vi har derfor samlet 10 af vores bedste råd, som kan få din skuespillerdrøm til at gå i opfyldelse.