Hvordan bliver man model?

Hvordan bliver man egentlig model? Hvad kræver det? Er det egentlig så glamourøst som det lyder? Læs her om, hvordan man bliver model.

Hvad kræver det at blive model?

Okay, lad os få de kolde facts på bordet og lad os tale om, hvad det fysisk og psykisk kræver at blive model. 

Hvor høj skal man være?

Som udgangspunkt skal pigerne være omkring 172 –184 cm høje og drengene skal være ca. 183-190 cm. Det er dog ikke en gylden regel, der står skrevet i sten. Flere kvindelige modeller er også ”kun” 170 cm høje. Til gengæld har de måske en personlighed eller en udstråling, der kan kompensere for de manglende centimenter. 

Er du 13-14 år er din krop ikke færdigudviklet, så der må du godt være lidt lavere, men ikke meget. 

Hvorfor skal man være så høj?

Årsagen til at højden er så vigtig, skyldes at prøvekollektioner tit bliver syet i disse mål. Endvidere er det pænest, hvis alle modeller er samme højde, når de er ude på shows, på billeder mv.

Useriøse castere og bureauer

Vær opmærksom på, at der kan være useriøse castere, der kan lokke dig med en indbringende modelkarriere selv om du ikke opfylder målene. Brug din sunde fornuft, google firmaet. Virker det mistænkeligt, er det det sikkert også.

Vil du gerne være model, så gå til de etablerede, kendte firmaer. Ikke via den lille (billige) annonce i avisen. Bliver du bedt om at betale, før du kan komme i stald hos dem, så skal dine alarmklokker ringe! Er du egnet som model, vil de store firmaer også gerne have dig. Lad vær med at lade dig udnytte, selvom de frister dig. 

Læs mere om useriøse castere og agentprofiler.

Alder

De fleste kvinder starter, når de er omkring 14-15 år gamle. Modsat kvinder, starter de fleste mænd først som model, når de er 18-25 år gamle. Det skyldes, at de helst skal se lidt ældre ud, da de fleste mandlige forbrugere er ældre end piger. Til gengæld kan mænd også arbejde langt ind i 30'erne, hvor de fleste kvinder må stoppe karrieren. Er du yngre, kan du måske blive børnemodel. Så kan du læse vores artikel: Hvordan bliver man børnemodel?

Fotogen

Som model skal du selvfølgelig være fotogen – fra alle sider. Et modelbureau kan se, om du er fotogen. Det er desværre ikke nok at have én pæn ”pose” eller en vinkel, hvor du synes, du ser pænest ud. Fotografer og instruktører vil se varierede udtryk og følelser i billederne. Dine billederne skal være gode uanset vinklen. 

Sådan ser du højere ud på billeder

Hvordan skal jeg se ud?

Bare fordi du er en pæn pige eller fyr er det ikke ensbetydende med, at man blive model. Dit udseende som model afhænger meget af jobbets opgave og kundeforespørgsel. Ud over den nærmeste obligatoriske højde, kan en model se ud på mange måde. Rødhåret, mørkhåret, fregner, mellemrum mellem tænderne, lys eller mørk i huden kan både skaffe dig job, men kan også give dig et afslag. Det afhænger af kundens efterspørgsel. 

Som mand leder modelbranchen ikke efter et stort muskelbrød, men du skal være i god form og trænet.

Kan man blive model, hvis man har tatoveringer? Få svaret her

Hvor meget må jeg veje som model?

De fleste kvindelige modeller vejer i omegnen af 50-60 kg, men det afhænger af, hvordan din krop ser ud som helhed. Generel set siger man, at de perfekte modelmål er 90 – 60 – 90. (bryst, talje, hofte), men det er kun vejledende.

Som model er din krop dit arbejdsredskab, så sørg for at opretholde en sund livsstil. Plej din krop ved at spise sundt, motioner og drik masser af vand. Sult IKKE dig selv! Kunderne vil have sunde og friske modeller – ikke syge og energiforladte modeller! 

Du kan godt blive model, selvom du ikke opfylder målene til punkt og prikke. 

I de senere år er der kommet mere fokus på modellers vægt og sundhed. Flere lande, herunder Frankrig og Spanien har blandt andet lavet et moralkodeks for modeindustrien, der siger at man skal have en BMI på mindst 18, før at de må tjene penge som model. 

Personlighed

Både for mænd og kvinder skal du have selvtillid og være ansvarlig. Du skal kunne overholde mødetider og du skal kunne klaret presset, når du bliver mål og vejet. 

I mange tilfælde skal du også være parat til at kunne rejse rundt i verden eller måske endda bosætte dig i et andet land. 

Sådan kommer du igang som model

Først og fremmest skal du spørge dig selv, hvilken slags model du vil være. Der findes i omegnen af 22 typer modelarbejde. Der er specifikke krav til hver type.

Når du har fundet ud af, hvilken modeltype du kan være skal du finde et bureau, der repræsentere den gruppe.

Læs vores guide til nogle af de forskellige typer modeller her.

Har du flere former end fashion modeller? Så læs hvordan bliver man plus size model.

Kom i stald hos et bureau

For at blive model kan det bedst svare sig, hvis du er tilknyttet et bureau. Bureauet giver dig mulighed for at møde kunderne. Nogle modeller kan arbejde freelance, men det er de færreste, der kan leve af det. Et bureau kan hjælpe dig med at skaffe bookings og castings og vil hjælpe dig med at forme din karriere. 

Alle modelbureauer leder altid efter de ny It-piger og drenge. Der er forskellige måder at komme i kontakt med dem: 

  • Åben casting: Et bureau kan holde åben casting, som betyder at de åbner dørene for alle, der gerne vil være model. Når det bliver din tur, bliver du kaldt ind og så vil bureauet beslutte om du har potentiale eller ej. Nogle gange tager det under et minut for at se om du har potentiale, andre gange kan de bede dig gå catwalk eller tage et billede af dig. Forbered dig mentalt på det hele. Bureauerne ved godt, du ikke er supermodel endnu, men de skal kunne se potentialet i dig. Læs mere om åben casting her.
  • Mail: Du kan også sende billeder ind til bureauerne, så de kan vurdere dit potentiale. Se vores links herunder til de største bureauer i Danmark. Få en ven eller veninde eller dine forældre til at tage nogle billeder af dig. Det skal være naturlige billeder, der viser hvordan du ser ud. Hav lidt eller ingen makeup på, så bureauet kan se, hvordan din hud og du ser ud. Du skal som udgangspunkt sende et portrætbillede og et billede i fuld figur, hvor bureauerne kan se din krop og dine ben. Men husk, du skal ikke være nøgen eller udfordrende. Naturlig, naturlig, naturlig er nøgleordet her!
  • Konkurrencer: Der er jævnlig forskellige modelsearch-konkurrencer rundt om i landet. Unique og Elite model afholder bl.a. konkurrencer i samarbejde med forskellige butikker. Tv-programmet TopModel er også en vej gennem nåleøjet, hvis du ikke har noget i mod at komme i fjernsynet.
  • Onlinecasting: Onlinecasting har løbende modelopgaver. De kan foreksempel være model til modeugen, løbende model for butikker, deltage i miss-komkurrencer eller noget helt fjerde. Hold øje med vores Castings og auditions, hvis du gerne vil være model. Klik her for at se vores aktuelle castings og auditions.

Lad dig ikke slå dig ud, hvis du ikke bliver valgt. Bureauerne leder efter mangfoldighed, så hvis de i forvejen har en type som dig, kan det være de afviser dig. 

Måske kan du have gavn af at læse disse artikler: 

Dit udseende til en modelaudition

Tips til din modelaudition

Det glamourøse modelliv

Selvom du bliver signet på et bureau, betyder det ikke en lukrativ indtjening eller et luksusliv. At være model er et arbejde. Ligesom at være frisør, tømrer eller kommunalansat. Sort of. At være model er nemlig ikke et 8-16 job. Det er hårdt arbejde – også psykisk. Du vil komme ud og rejse og møde mange forskellige typer mennesker og kulturer. 

Husk selvtilliden

Modelbranchen er ekstrem kompetitiv. Du vil ikke kunne få alle jobs, du søger. Kunderne vil konstant veje og bedømme dit udseende, og de vil ikke være blege for at kritisere dit udseende foran dig. Derfor er det vigtig, at du har en god portion selvtillid. Tricket er, at du tager det som konstruktiv kritik og vokser med opgaven i stedet for at lade det går dig på. Ellers kan det hurtigt blive surt at være model. 

Du skal kunne klare at blive afvist - særligt i starten. Det kan være hårdt, men husk ikke at tage det personligt, selvom det kan være svært. 

Læs mere i artiklen: Afslag - hvad gør jeg nu

”Luksuslivet”

I starten vil du ikke tjene mange penge. Men jo mere erfaring du får, jo mere får du også de velbetalte jobs. Mange modeller har et job ved siden af eller på i skole. Det er altid godt at have en backup-plan, hvis din modelkarriere ikke lykkes eller når din karrieren en dag er slut.

Hvad laver man som model?

Opgaverne som model kan variere meget. Det kan være alt fra fotoopgaver, reklame på tryk eller tv, tv-optagelserne, produktlanceringer, modeshows og meget andet. 

I løbet af din tid som model, får du opbygget en modelmappe med forskellige billeder af dig selv. Mappen skal du altid have med og vise til kunderne, når du er ude på casting, for at få dem til at vælge lige netop dig. 

Bliv bedre til at gå catwalk og posere foran kameraet her: 

Lær at posere foran kameraet her

Lær at gå catwalk - for både mænd og kvinder her

På et tidspunkt vil bureauerne begynde at sende dig til udlandet. Paris, Milano og så videre. Vær dog opmærksom på, at konkurrencen er en del hårdere der end i Danmark. 

Og husk, en del ubehagelig mennesker tiltrækkes også af branchen. Sørg for at lytte til dit bureaus råd og vejledning og sørg for at have selvtilliden på plads, så skal det nok gå dig godt. 

Er du klar til at blive model?

Drømmer du stadig om at være model, så go for it! Mange modeller siger, at det er det hele værd! 

Her på Onlinecasting ønsker vi dig held og lykke og vi glæder os til at se dig på de store billboards rundt om i Danmark og i udlandet! Hvem ved, måske er du den nye Nina Agdal eller Lykke May?

Et par af Danmarks største modelbureauer, kan du finde her: 

Unique models

Scoop models

2PM

Elite model management 

Er du model? Skriv meget gerne dine erfaringer eller et godt råd i kommentarfeltet herunder.

Opdateret: Mandag d. 14 august 2023

Læs også:

Torsdag d. 12 januar 2017 - For modeller

Hvordan bliver man fitnessmodel?

Drømmer du om en karriere som fitnessmodel? Læs her, hvordan du kommer i gang. Læs artikel

Drømmer du om en karriere som fitnessmodel? Læs her, hvordan du kommer i gang.

Mandag d. 7 januar 2019 - For modeller

Hvordan bliver man Plus Size model?

Læs alt, hvad du bør vide om at blive model med former. Hvilke mål skal man have som plus size model? Hvordan er efterspørgslen på fyldige modeller i Danmark? Læs artikel

Læs alt, hvad du bør vide om at blive model med former. Hvilke mål skal man have som plus size model? Hvordan er efterspørgslen på fyldige modeller i Danmark?

Tirsdag d. 22 december 2015 - For modeller

Kan jeg blive håndmodel?

Det kan lyde som en joke, men den er god nok. Du kan godt blive håndmodel. Håndmodeller bliver brugt i reklamer for eksempelvis smykker og cremer, neglepleje mv. Læs artikel

Det kan lyde som en joke, men den er god nok. Du kan godt blive håndmodel. Håndmodeller bliver brugt i reklamer for eksempelvis smykker og cremer, neglepleje mv.